GuidePedia

0

Μάικλ Ρούμπιν



Μάικλ Ρούμπιν
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν ευρίσκαιτε  στην Ουάσινγκτον. Θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Jake Sullivan στις 7 Μαρτίου 2024. Το Ίδρυμα SETA θα τον φιλοξενήσει για μια ιδιωτική συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στις 8 Μαρτίου. Το ταξίδι του Φιντάν μπορεί να είναι επακόλουθο, αλλά όχι για τους λόγους που περιμένουν ούτε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ούτε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το ταξίδι του Φιντάν στην Ουάσιγκτον σηματοδοτεί το πρώτο από ανώτερο Τούρκο αξιωματούχο από τότε που η Τουρκία [Türkiye] ήρε τον έλεγχό της για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Μπάιντεν ανέλαβε καθήκοντα επικρίνοντας τον Ερντογάν. Περίμενε τρεις μήνες για να του τηλεφωνήσει μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και αγνόησε την αντίρρηση του Ερντογάν. Η στάση του έρχεται σε αντίθεση με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος περιέγραψε τον Ερντογάν ως έναν από τους στενότερους ξένους φίλους του και μάλιστα είπε χαριτολογώντας ότι έλαβε συμβουλές από τον Τούρκο ηγέτη για το πώς να μεγαλώσει κόρες, ένα περίεργο αστείο δεδομένης της ραγδαίας αύξησης των γυναικοκτονιών υπό τον Ερντογάν. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επίσης, ήταν σε μεγάλο βαθμό σεβαστός προς τον Ερντογάν έξω από μια σύντομη κρίση γύρω από την κράτηση του πάστορα Άντριου Μπράνσον από τον Ερντογάν. Πριν από την επανεκλογή του πέρυσι, ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Μπάιντεν ότι επιδιώκει να τον υπονομεύσει.

Επισήμως, ο Fidan επιδιώκει να επαναφέρει τις σχέσεις. Η αμυντική και ενεργειακή συνεργασία είναι ψηλά στην ατζέντα, όπως και η συζήτηση για τους τρέχοντες πολέμους στην Ουκρανία και τη Γάζα. Ο Φιντάν μπορεί επίσης να ζητήσει επίσημη επίσκεψη του Ερντογάν στον Λευκό Οίκο πριν από το τέλος του έτους. Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken πρότεινε μια τέτοια προσφορά.

Η μακρά θητεία του ως επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας τον καθιστά επίσης ανέγγιχτο. Οι Τούρκοι λένε ότι γνωρίζει πάρα πολλά για τον Ερντογάν, τη διαφθορά και τους αντιπάλους του Φιντάν.

Στα παρασκήνια, ο Φιντάν έχει άλλη ατζέντα. Οι φήμες στροβιλίζονται στην Τουρκία για την υγεία του 70χρονου Ερντογάν. Το 2006, ο οδηγός και οι σωματοφύλακές του τον κλείδωσαν κατά λάθος αναίσθητο στο θωρακισμένο αυτοκίνητό του. Η επιληψία του είναι δημόσια καταγεγραμμένη, όπως και οι κρίσεις του με καρκίνο. Εν μέσω της προεκλογικής του εκστρατείας πέρυσι, ο Erdoğan αρρώστησε κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής τηλεοπτικής συνέντευξης. Η έλλειψη ελευθερίας του Τύπου και η αναγνώριση των προηγούμενων προβλημάτων υγείας των οπαδών αντί να αλλοιώνουν τις φήμες.

Οι συζητήσεις για τη διαδοχή κυριαρχούν στην Τουρκία. Η συνωμοσία είναι μέρος της τουρκικής πολιτικής κουλτούρας. Ο Ερντογάν έλαβε σημαντική ώθηση στις φιλοδοξίες του να γίνει πρωθυπουργός όταν πρώην Αμερικανοί αξιωματούχοι όπως ο Richard Perle τον σύστησαν στην Ουάσιγκτον. Ως εκ τούτου, υποθέτει ότι άλλοι θα ζητήσουν το πράσινο φως της Ουάσιγκτον για να σηκωθούν για να αναλάβουν το τιμόνι της Τουρκίας.

Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο ο Ερντογάν εκκαθάρισε προηγούμενους υπουργούς Εξωτερικών όπως ο Αμπντουλάχ Γκιουλ και ο Αχμέτ Νταβότογλου, αφού κατ' ιδίαν πρότειναν τα ονόματά τους ως πιθανούς αντικαταστάτες. Ο γαμπρός του Μπεράτ Αλμπαϊράκ ήταν στη συνέχεια φαβορί, αν και ο κακός χειρισμός της οικονομίας και η υποτιθέμενη απιστία του παραγκωνίζουν τέτοιες φιλοδοξίες.

Ο Fidan είναι φιλόδοξος. Η μακρά θητεία του ως επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας τον καθιστά επίσης ανέγγιχτο. Οι Τούρκοι λένε ότι γνωρίζει πάρα πολλά για τον Ερντογάν, τη διαφθορά και τους αντιπάλους του Φιντάν. Εκτός από το θάνατό του, θα παραμείνει σταθερός. Είναι ο J. Edgar Hoover στα στεροειδή. Το σημερινό χαρτοφυλάκιο του Φιντάν ως υπουργού Εξωτερικών ουσιαστικά βάζει κραγιόν σε ένα γουρούνι, μαλακώνοντας την εικόνα ενός ανθρώπου που είναι περισσότερο γνωστός για δολοφονίες, υποστήριξη τρομοκρατίας και απαγωγές παρά για κρατική τέχνη.

Ο χαρακτηρισμός του Fidan για διαφθορά και επανειλημμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα σηματοδοτούσε στους Τούρκους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σύμμαχος για την ελευθερία και όχι εταίρος ενός ανθρώπου του οποίου η φιλοδοξία είναι η υποταγή τους για άλλες δύο δεκαετίες.

Αντί να διασκεδάσει τις φιλοδοξίες του Fidan, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να τις εκτροχιάσει. Ο Fidan είναι ίσως ο μόνος άνθρωπος στην Τουρκία πιο επικίνδυνος από τον ίδιο τον Ερντογάν. Από τις ημέρες του ως κατώτερος αξιωματικός, οι διεθνείς συμπάθειές του ευθυγραμμίστηκαν περισσότερο με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν παρά με τη Δύση. Ως επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, εξέθεσε τις ισραηλινές επιχειρήσεις εναντίον του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και παρείχε υλικοτεχνική, αν όχι οικονομική και υλική υποστήριξη τόσο στο Ισλαμικό Κράτος όσο και στη Χαμάς.

Μεταξύ των Τούρκων, ο Fidan έχει τόσο αδίστακτη φήμη. Όταν ο Ερντογάν στράφηκε εναντίον του Φετουλάχ Γκιουλέν, ενός κάποτε συμμάχου που έγινε αντίπαλος θεολόγος, ο Φιντάν σχεδίασε την εκκαθάριση των οπαδών του Γκιουλέν στην κυβέρνηση, τον στρατό, τα μέσα ενημέρωσης και τον ιδιωτικό τομέα. Υπό την επίβλεψη του Φιντάν ως επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, η Τουρκία απήγαγε αντιφρονούντες από το Κοσσυφοπέδιο έως την Κένυα και το Κιργιστάν. Ενώ ο Ερντογάν αποκάλεσε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 «δώρο από τον Θεό» επειδή του επέτρεψε να καταστείλει τους γκιουλενιστές (και άλλους) αντιπάλους, ο Fidan είναι μεταξύ μιας μικρής χούφτας Τούρκων αξιωματούχων που γνωρίζουν την αληθινή ιστορία για το πραξικόπημα του «Reichstag Fire» και τον ρόλο του κράτους σε αυτό.

Αντί να στρώσει το κόκκινο χαλί για τον Fidan ή να ενισχύσει τις φιλοδοξίες του να διαδεχθεί τον Ερντογάν, μια άλλη τακτική θα υπερασπιζόταν καλύτερα τα συμφέροντα των ΗΠΑ, την περιφερειακή ασφάλεια και την ελευθερία και την ικανότητα της Τουρκίας να ευδοκιμήσει. Αν κάποια φιγούρα άξιζε τον χαρακτηρισμό Global Magnitsky Act, αυτή είναι η Fidan. Ο χαρακτηρισμός του για διαφθορά και επανειλημμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα σηματοδοτούσε στους Τούρκους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σύμμαχος για την ελευθερία και όχι εταίρος ενός ανθρώπου του οποίου η φιλοδοξία είναι η υποταγή τους για άλλες δύο δεκαετίες.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top