GuidePedia

0


Το πρώτο πλοίο που θα μεταφέρει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα αναμένεται να αποπλεύσει μέσα στο Σαββατοκύριακο από την Κύπρο.

Πρόκειται για το ισπανικό σκάφος, Open Arms, που εγκαινιάζει την υλοποιούμενη πλέον πρωτοβουλία της Κύπρου, της πλησιέστερης χώρα της Ευρώπης στη Γάζα.

Χωρίς ακόμη βεβαίως να έχει δημιουργηθεί το λιμάνι που εξήγγειλε ο Πρόεδρος Μπάιντεν αλλά και με τα νερά στην περιοχή να είναι ρηχά, δεν είναι ακόμη σαφές πού θα δέσει το πλοίο όταν φτάσει στη Γάζα.

Στη Γάζα όπου ο ΟΗΕ αναφέρει ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Λωρίδας βρίσκεται στα πρόθυρα του λιμού. Και παιδιά πεθαίνουν καθημερινά από την πείνα.

Το πλοίο που αναμένεται να φτάσει στη Γάζα τις επόμενες ημέρες, ανήκει στην ομώνυμη ισπανική φιλανθρωπική οργάνωση Open Arms.

Θα ρυμουλκήσει μια φορτηγίδα φορτωμένη με 200 τόνους τροφίμων που παρέχονται από την αμερικανική φιλανθρωπική οργάνωση World Central Kitchen, όπως δήλωσε στο Associated Press ο ιδρυτής της Open Arms Όσκαρ Καμπς.

Το πλοίο αναμένεται να αναχωρήσει από το λιμάνι της Λάρνακας της Κύπρου αυτό το Σαββατοκύριακο και θα χρειαστούν περίπου δύο με τρεις ημέρες για να φτάσει στην -άγνωστη ακόμη- τοποθεσία στα ανοικτά των ακτών της Γάζας, είπε ο κ. Καμπς στο διεθνές πρακτορείο.

Πρόσθεσε ότι το τελευταίο μίλι του ταξιδιού -που συνολικά ανέρχεται σε 216 ναυτικά μίλια- θα είναι το πιο δύσκολο τμήμα της επιχείρησης.

Ο ίδιος πάντως λέει η ασφάλειά δεν τον απασχολεί καθόλου.

Στο σημείο προορισμού, μια ομάδα της οργάνωσης World Central Kitchen έχει κατασκευάσει μια πρόχειρη μια προβλήτα για να παραλάβει τη βοήθεια, είπε ο Καμπς.

Η ομάδα διαθέτει 60 συνεργεία σε όλη τη Γάζα, όπου θα μπορεί να διανέμει τα τρόφιμα.

«Αυτό που αρχικά φαινόταν ως μια ανυπέρβλητη πρόκληση είναι τώρα στα πρόθυρα της υλοποίησης», ανέγραψε ο Καμπς σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του Open Arms στο Χ.

«Το ρυμουλκό μας είναι έτοιμο να επιβιβαστεί αμέσως, φορτωμένο με τόνους τροφίμων, νερού και ζωτικής σημασίας προμήθειες για τους Παλαιστίνιους αμάχους».

Εικόνα των εργαζομένων που φορτώνουν μια παλέτα σε ένα πλοίο

Την υλοποίηση του θαλασσίου διαδρόμου ανακοίνωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την Παρασκευή, ευρισκόμενη στην Κύπρο.

Οι δηλώσεις της έγιναν μια ημέρα αφότου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να κατασκευάσουν ένα προσωρινό πλωτό λιμάνι στην ακτογραμμή της Γάζας.

Το Πεντάγωνο διευκρίνισε αργότερα είπε ότι θα χρειασθούν έως και 60 ημέρες για να ολοκληρωθεί ο λιμένας και θα χρειαστούν περίπου 1.000 στρατιώτες για να κατασκευαστεί.

Δεν θα υπάρξει αποβίβαση αμερικανών στρατιωτών στο έδαφος.

Το λιμάνι θα μπορεί να δέχεται μεγάλα πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και προσωρινά καταφύγια, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Οι αρχικές αποστολές θα φτάσουν μέσω Κύπρου, όπου θα πραγματοποιηθούν ισραηλινές επιθεωρήσεις ασφαλείας.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ότι η προβλήτα θα μπορούσε να βοηθήσει στην παράδοση έως και 2 εκατομμυρίων γευμάτων κάθε μέρα.

Η Γάζα χρειάζεται απεγνωσμένα περισσότερη βοήθεια, αλλά οι υπηρεσίες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν.
Η μεταφορά βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας είναι όλο και πιο δύσκολη και επικίνδυνη – το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα διέκοψε τις παραδόσεις του στη βόρεια Γάζα τον περασμένο μήνα, αφού οι νηοπομπές του υπέστησαν πλήγματα που οδήγησαν σε «πλήρες χάος και βία», είπε η οργάνωση.

Με τις χερσαίες παραδόσεις να είναι σχεδόν αδύνατες, πολλά έθνη έχουν στραφεί σε αεροπορικές ρίψεις, αλλά η κατάσταση στη Γάζα είναι τόσο αδυσώπητη που ακόμη και οι ρίψεις καθίστανται αναποτελεσματικές.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top