GuidePedia

0


Η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει σύνοδο κορυφής μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου, δήλωσε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή (8 Μαρτίου) μετά από συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη.

Σε μια συνάντηση που διήρκεσε περίπου μία ώρα, ο Ερντογάν και ο Zelenskyy συζήτησαν τις εξελίξεις στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, την ασφάλεια της ναυτιλίας στη Μαύρη Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της ανενεργού συμφωνίας για τα σιτηρά, και τη συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία, σύμφωνα με τις δύο πλευρές.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αλλά διατηρεί επίσης εγκάρδιες σχέσεις με τη Ρωσία και μιλά τακτικά και με τις δύο πλευρές της σύγκρουσης, ιδίως ως χορηγός της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας που ήρε τον de facto ρωσικό αποκλεισμό των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών.

«Συζητήσαμε λεπτομερώς τις εξελίξεις σχετικά με τον πόλεμο σήμερα, δήλωσα τις παρατηρήσεις μας με όλη μου την ειλικρίνεια», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Zelenskyy, το ταξίδι του οποίου έρχεται πριν από την αναμενόμενη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τις εκλογές στη Ρωσία στις 15-17 Μαρτίου.

«Δίνουμε τη μέγιστη συμβολή μας για να τελειώσει ο πόλεμος στη βάση των διαπραγματεύσεων. Είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε μια ειρηνευτική σύνοδο κορυφής στην οποία θα συμμετάσχει και η Ρωσία», είπε, προσθέτοντας ότι επανέλαβε την υποστήριξη της Άγκυρας στην κυριαρχία της Ουκρανίας.

Η Τουρκία είχε φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας το 2022, αλλά έκτοτε παραπονέθηκε ότι δεν έχει γίνει διπλωματικό βήμα για την προώθηση αυτών των συζητήσεων. Έχει επανειλημμένα προσφερθεί να φιλοξενήσει περαιτέρω συνομιλίες, λέγοντας ότι απαιτείται μια σύνοδος κορυφής των ηγετών.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα προσκληθεί στην πρώτη ειρηνευτική σύνοδο κορυφής που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Ελβετία τους επόμενους μήνες, αλλά ότι ένας Ρώσος εκπρόσωπος θα μπορούσε να προσκληθεί στην επόμενη συνάντηση αφού συμφωνηθεί ένας οδικός χάρτης για την ειρήνη με τους συμμάχους της Ουκρανίας.

Η Ελβετία συμφώνησε τη Δευτέρα (15 Ιανουαρίου) σε αίτημα του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskyy να φιλοξενήσει μια ειρηνευτική σύνοδο κορυφής των παγκόσμιων ηγετών για τον τερματισμό της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας - αλλά χωρίς να προσκαλέσει τη Μόσχα.

«Δεν βλέπουμε εκπροσώπους της Ρωσίας σε αυτή τη σύνοδο κορυφής. Δεν βλέπουμε πώς μπορείτε να προσκαλέσετε άτομα που μπλοκάρουν, καταστρέφουν και σκοτώνουν τα πάντα. Θέλουμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα – μια δίκαιη ειρήνη», είπε.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ ότι ήρθε η ώρα για την Ουκρανία και τη Ρωσία να ξεκινήσουν συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό δεν πρέπει να σημαίνει την αναγνώριση της ρωσικής κατοχής.

Συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας

Η Τουρκία έχει προμηθεύσει την Ουκρανία με οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και έχει επίσης υπογράψει συμφωνία για την κοινή παραγωγή τους σε εργοστάσιο κοντά στο Κίεβο, αλλά η πρόοδος παρεμποδίζεται από τον πόλεμο. Έχει παράσχει στο Κίεβο άλλες μορφές στρατιωτικής υποστήριξης, αλλά αντιτίθεται στις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία.

Μετά την άφιξή του την Παρασκευή, ο Zelenskyy επισκέφθηκε ένα ναυπηγείο κοντά στην Κωνσταντινούπολη για να επιθεωρήσει τις κατασκευαστικές εργασίες σε δύο κορβέτες για το ουκρανικό ναυτικό. Αργότερα είπε ότι είχε συζητήσει την κοινή παραγωγή ορισμένων όπλων και πυρομαχικών με τον Ερντογάν.

«Σήμερα, καταλήξαμε σε συμφωνίες για κοινά αμυντικά έργα τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο όσο και μεταξύ εταιρειών», δήλωσε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X μετά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν.

«Συναντήθηκα με εκπροσώπους της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε γρήγορα για να θέσουμε όλα όσα συζητήσαμε σε δράση», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι συνομιλίες έθιξαν επίσης τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών και επέτρεψε στην Ουκρανία να εξάγει με ασφάλεια σιτηρά από τα λιμάνια της. Η Άγκυρα έχει πιέσει για την αναβίωσή της, αλλά η Ρωσία, η οποία δήλωσε ότι τα αιτήματά της για καλύτερους όρους για τις δικές της εξαγωγές τροφίμων και καυσίμων αγνοήθηκαν, δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται.

Στο πλαίσιο της πράξης εξισορρόπησης, η Τουρκία διατηρεί τους δεσμούς της αμυντικής βιομηχανίας με την Ουκρανία, ενώ εμβαθύνει την ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία. Υπέγραψε επίσης συμφωνία για συμμετοχή στη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Το Reuters ανέφερε αποκλειστικά τον περασμένο μήνα ότι η απειλή των ΗΠΑ να πλήξουν χρηματοπιστωτικές εταιρείες που συνεργάζονται με τη Ρωσία με κυρώσεις είχε παγώσει το τουρκο-ρωσικό εμπόριο, διακόπτοντας ή επιβραδύνοντας ορισμένες πληρωμές τόσο για το εισαγόμενο πετρέλαιο όσο και για τις τουρκικές εξαγωγές.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top