Επικίνδυνη τροπή παίρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία για την Ευρωπαϊκή ασφγάλεια, αφού υπάρχει υφέρπουσα πιθανότητα άμεσης στρατιωτικής αντιπαράθεσης Ευρώπης-Ρωσίας.
Γαλλική πρόταση για ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία
"Στις 4 Μαρτίου 2024, η «POLITICO» δημοσίευσε ένα άρθρο ανακοινώνοντας ότι ο Γάλλος Αρχηγός του Επιτελείου Άμυνας, Τιερί Μπουργκάρντ, ξεκίνησε ένα τολμηρό βήμα γράφοντας στους ομολόγους του σε όλο το ΝΑΤΟ. Η επιστολή του Burkhard προτείνει το σχηματισμό ενός «συνασπισμού των πρόθυμων», με στόχο την ανάπτυξη στρατιωτών στην Ουκρανία. Αυτή η κίνηση έρχεται εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων και συνεχιζόμενων συγκρούσεων στην περιοχή, υπογραμμίζοντας την προληπτική προσέγγιση της Γαλλίας να υποστηρίξει την Ουκρανία στον αγώνα της", αναφέρει Διεθνές ΜΜΕ, επισημαίνοντας:
"Eπίσης ο Γάλλος Pρόεδρος Emmanuel Macron έκανε μια κρίσιμη ανακοίνωση στις 27 Φεβρουαρίου 2024, υποδηλώνοντας ότι οι περιστάσεις μπορεί να απαιτήσουν την ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Η δήλωση του Μακρόν υπογραμμίζει μια πιθανή αλλαγή στη στρατηγική του ΝΑΤΟ προς μια πιο άμεση στρατιωτική εμπλοκή στη σύγκρουση.
Εκπαίδευση και επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης
Η προτεινόμενη ανάπτυξη στρατιωτών στο πλαίσιο αυτού του συνασπισμού όχι μόνο θα εκπαιδεύσει τις Ουκρανικές δυνάμεις αλλά θα συμμετάσχει επίσης σε επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης σε εδάφη που επηρεάζονται από τη σύγκρουση.
Αυτή η διπλή προσέγγιση στοχεύει να ενισχύσει τις δυνατότητες των Ουκρανών στρατιωτών, ενώ αντιμετωπίζει το επείγον ανθρωπιστικό πρόβλημα των ναρκών ξηράς, οι οποίες αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τους αμάχους.
Αυτή η πρωτοβουλία της Γαλλίας σηματοδοτεί μια πιθανή αλλαγή στη δυναμική της διεθνούς υποστήριξης προς την Ουκρανία, μεταβαίνοντας από την υλικοτεχνική και υλική βοήθεια στην άμεση στρατιωτική εμπλοκή.
Καθώς οι συζητήσεις εξελίσσονται, η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί στενά, προβλέποντας τα αποτελέσματα αυτών των διαβουλεύσεων και τις επιπτώσεις τους για το μέλλον της Ουκρανίας και τη σταθερότητα της περιοχής. Η κίνηση της Γαλλίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα νέο κεφάλαιο στη δέσμευση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, σηματοδοτώντας μια κομβική στιγμή στη διεθνή απάντηση στη σύγκρουση.
Οι προετοιμασίες του Γαλλικού στρατού για το ενδεχόμενο μεγάλης κλίμακας πολέμου στην Ευρώπη
Από τις αρχές του 21ου αιώνα, το επίκεντρο των γαλλικών χερσαίων δυνάμεων ήταν κατά κύριο λόγο στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, η πρόσφατη κλιμάκωση με τις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας έχει μετατοπίσει αυτό το επίκεντρο.
Σε μια λεπτομερή ανάλυση, ο Στρατηγός Bertrand Toujouse, ο οποίος ηγείται των γαλλικών χερσαίων δυνάμεων, συζητά τον στρατηγικό άξονα του γαλλικού στρατού για την αντιμετώπιση των απειλών που θέτουν οι μεγάλες δυνάμεις.
Εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία, η προοπτική επέκτασης του πολέμου σε άλλα ευρωπαϊκά έθνη έχει γίνει απτός φόβος για πρώτη φορά από την ολοκλήρωση της εποχής του Ψυχρού Πολέμου. Παρά τον απροσδόκητο χαρακτήρα της εισβολής της Ρωσίας, ο γαλλικός στρατός προετοιμαζόταν σταδιακά για το ενδεχόμενο μεγάλης κλίμακας πολέμου στην ήπειρο.
Αυτή η προετοιμασία ήταν μέρος μιας ευρύτερης, μακροχρόνιας προσπάθειας προσαρμογής στην εξελισσόμενη δυναμική της διεθνούς σύγκρουσης, αντικατοπτρίζοντας μια στρατηγική προνοητικότητα στις προκλήσεις της σύγχρονης στρατιωτικής εμπλοκής.
Η πρόσφατη αναδιάρθρωση του Γαλλικού Στρατού και των δυνατοτήτων του χαρακτηρίζεται από σημαντικές προσπάθειες εκσυγχρονισμού και μια στρατηγική στροφή προς τον δικτυοκεντρικό πόλεμο, αντανακλώντας μια ευρύτερη δέσμευση για ενίσχυση της στρατιωτικής του αποτελεσματικότητας και διαλειτουργικότητας εντός της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ.
Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του Γαλλικού στρατού "Scorpion"
Βασική πτυχή αυτής της αναδιάρθρωσης είναι το Πρόγραμμα "Scorpion", μια ολοκληρωμένη πρωτοβουλία στρατιωτικού εκσυγχρονισμού με στόχο την αναβάθμιση της μηχανοκίνητης ικανότητας της Γαλλίας.
Αυτό το πρόγραμμα, αξίας περίπου 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εστιάζει στην ανάπτυξη προηγμένων τεθωρακισμένων οχημάτων, συμπεριλαμβανομένου του "VBMR-L "(ελαφρύ τεθωρακισμένο όχημα πολλαπλών χρήσεων) και του μεταφορέα στρατευμάτων πολλαπλών ρόλων "Griffon", παράλληλα με το μαχητικό όχημα "Jaguar" εξοπλισμένο με Πυροβόλα 40 χιλιοστών και αντιαρματικούς πυραύλους.
Η γαλλική κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικές παραγγελίες για αυτές τις νέες πλατφόρμες, υποδεικνύοντας μια σημαντική επένδυση στις δυνατότητες του Γαλλικού Στρατού.Αυτή η προσπάθεια εκσυγχρονισμού υπογραμμίζει την πρόθεση της Γαλλίας να ενισχύσει τη βιομηχανική και αμυντική της βάση μέσω μιας αποκλειστικά γαλλικής βιομηχανικής κοινοπραξίας που περιλαμβάνει εταιρείες όπως η Nexter, η Thales και η Renault Trucks Defence. Αντικατοπτρίζει επίσης την ευρύτερη ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της άμυνας, που αποδεικνύεται από μια δήλωση προθέσεων μεταξύ Γαλλίας και Βελγίου να συνεργαστούν στο πρόγραμμα "Scorpion", ενισχύοντας τη διαλειτουργικότητα και το κοινό στρατιωτικό δόγμα μεταξύ των δύο χωρών.
Επιπλέον, οι Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν επικεντρωθεί στον δικτυοκεντρικό πόλεμο (NCW), μια ιδέα που αξιοποιεί την ανταλλαγή πληροφοριών για να ενισχύσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες των στρατιωτικών τους δυνάμεων.
Η προσέγγιση του Γαλλικού Στρατού στο NCW στοχεύει στη δημιουργία μιας δύναμης μεσαίου βάρους ικανή να αναπτυχθεί σε διάφορα επιχειρησιακά θέατρα, ιδιαίτερα στην Αφρική, διατηρώντας παράλληλα την ευρωστία που απαιτείται για υψηλότερες απειλές.
Αυτή η στρατηγική υπόθεση, που έχει τις ρίζες της στους δημοσιονομικούς περιορισμούς και την ανάγκη για μια ευέλικτη, αναπτυσσόμενη δύναμη, οδήγησε στην ανάπτυξη και την εφαρμογή τεχνολογιών NCW από τη δεκαετία του 1990.
Το ισχύον Γαλλικό στρατιωτικό δόγμα
Το Γαλλικό στρατιωτικό δόγμα δίνει έμφαση στην εθνική ανεξαρτησία, την πυρηνική αποτροπή και τη στρατιωτική αυτάρκεια, με τη Γαλλία να διατηρεί το καθεστώς της ως μεγάλης πυρηνικής δύναμης και ενεργού συμμετέχοντος στο ΝΑΤΟ.
Η χώρα έχει συμμετάσχει σε προσπάθειες προσαρμογής του ΝΑΤΟ στο μεταψυχρό πόλεμο περιβάλλον και έχει κάνει σημαντικά βήματα προς την ανάπτυξη ενός επαγγελματικού στρατού που είναι μικρότερος, ταχύτατα αναπτυσσόμενος και προσαρμοσμένος για επιχειρήσεις πέρα από την ηπειρωτική Γαλλία.
Αυτές οι πρωτοβουλίες αντιπροσωπεύουν τη δέσμευση της Γαλλίας όχι μόνο να ενισχύσει τις στρατιωτικές της ικανότητες αλλά και να συμβάλει στη συλλογική ασφάλεια και αμυντική στάση της Ευρώπης και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ. Η εστίαση στον εκσυγχρονισμό, τη διαλειτουργικότητα και τις δικτυοκεντρικές λειτουργίες καταδεικνύει μια προσαρμοστική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των εξελισσόμενων προκλήσεων του περιβάλλοντος ασφαλείας του 21ου αιώνα."
Η στάση της Ελλάδας
Η στάση της χώρας μας δια στόματος του Πρωθυπουργού μας Μητσοτάκη ήταν αρνητική απέναντι στην πρόταση Μακρόν, αφού όντως η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεών μας στην Ουκρανία θα μας οδηγούσε σε ευθεία στρατιωτική αντιπαράθεση με την Ρωσία.
Τέλος σύμφωνα το άρθρο 2 του Συμφώνου Γαλλίας-Ελλάδας, δεσμεύονται οι δύο χώρες να παρέχουν η μια στην άλλη βοήθεια και συνδρομή με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους και εφόσον υφίσταται ανάγκη με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο κράτη, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Συνεπώς το Σύμφωνο μας με την Γαλλία ουδόλως μας δεσμεύει έναντι της αποστολής στρατιωτικών δυνάμεών μας στην Ουκρανία, ακόμη και στην ακραία περίπτωση που η φίλη και σύμμαχος χώρα Γαλλία,έστελνε από μόνη της δυνάμεις εκεί.
Εκτίμησή μας είναι ότι ο Μακρόν προέβη στην δήλωση ότι οι περιστάσεις μπορεί να απαιτήσουν την ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία, εκ του ασφαλούς, αφού γνώριζε την απροθυμία των Ευρωπαϊκών κρατών να πράξουν κάτι τέτοιο τώρα.
Σκοπός του Γάλλου προέδρου κατά την άποψή μας, ήταν να καταδείξει σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ουκρανία αλλά και Ρωσία, τα "όρια" των κρατών της ΕΕ σε σχέση με την άμεση στρατιωτική εμπλοκή τους στην Ουκρανία.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου