GuidePedia

0


Ενα μεγαλόπνοο σχέδιο, το οποίο θα καταστήσει την Τουρκία κόμβο εμπορίου, ενέργειας και δεδομένων μεταξύ Ανατολής και Δύσης, διευκολύνοντας συγχρόνως την αντιμετώπιση και απειλών ασφάλειας της χώρας στα νότια σύνορά της, έχει θέσει σε εφαρμογή ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο σχεδιασμός αυτός επιδιώκει να συμπληρώσει την εικόνα του «Αιώνα της Τουρκίας» με μια ανεπτυγμένη Αμυντική Βιομηχανία που εξασφαλίζει αυτάρκεια στις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις και έσοδα από εξαγωγές, και ενίσχυση του ρόλου της Τουρκίας σε περιφερειακές κρίσεις, αλλά και ως προστάτη και εκφραστή του μουσουλμανικού κόσμου.

Οι κινήσεις Ερντογάν για τους τρεις αυτούς «διαδρόμους», το «Αναπτυξιακό Οδικό Εργο» (Development Road Project - DRP) μεταξύ Ιράκ και Τουρκίας, το Ζανγκεζούρ στον Καύκασο και η επέκταση του ΤΑΝΑΡ προς το Τουρκμενιστάν, έχουν μπει πλέον στην προτεραιότητα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, πολύ περισσότερο όταν ο Τούρκος ηγέτης είδε από το φθινόπωρο ότι ο σχεδιαζόμενος μεγάλος διάδρομος IMEC που συνδέει την Ινδία μέσω των χωρών του Κόλπου, και το Ισραήλ με την Ευρώπη, παρακάμπτει την Τουρκία.

Συγχρόνως η Αγκυρα επιδιώκει με τα τρία αυτά έργα να δημιουργήσει εναλλακτικές διαδρομές από την Ανατολή προς τη Δύση, που θα ενισχύσουν τη στρατηγική και γεωπολιτική σημασία της, την οποία θα επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει τόσο στην εξωτερική πολιτική της όσο και στην οικονομία της.




Η επίσκεψη τις προηγούμενες ημέρες των τριών ισχυρών ανδρών της Τουρκίας, του ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, του υπουργού Αμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ και του διοικητή της ΜΙΤ Ιμπραήμ Καλίν στο Ιράκ, άναψε το πράσινο φως για την κατασκευή του Διαδρόμου DRP που θα συνδέει το λιμάνι Grand Faw του Ιράκ στον Περσικό Κόλπο με την Τουρκία και κατόπιν με την Ευρώπη. Ο DRP θα έχει μήκος 1.200 χιλιόμετρα με την ανάπτυξη οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου αλλά και με δίκτυο οπτικών ινών και σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, θα στοιχίσει 17 δισ. δολάρια. Το έργο αυτό φιλοδοξεί να είναι η ισχυρή εναλλακτική πρόταση στον Διάδρομο IMEC, ο οποίος λόγω και του πολέμου στη Γάζα αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς προϋποθέτει και την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας - Ισραήλ και μια σειρά ακόμη γεωπολιτικές προκλήσεις.

ΚλείσιμοΟμως και για τον DRP ένα μεγάλο πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση των έργων στα οποία θα εμπλακούν κυρίως τουρκικές εταιρείες, αλλά και η δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος στο Ιράκ. Η Τουρκία πάντως μέσω και των συνομιλιών αυτών και με δέλεαρ το μεγάλο αυτό έργο εξασφάλισε την πολύτιμη συναίνεση της Βαγδάτης ώστε να κηρυχθεί παράνομη τρομοκρατική οργάνωση το ΠΚΚ, δίνοντάς της έτσι το ελεύθερο για τη μεγάλη επιχείρηση εναντίον του ΠΚΚ στο Β. Ιράκ, την οποία προανήγγειλε ο κ. Ερντογάν για νωρίς το καλοκαίρι.




πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top