GuidePedia

0


"Ξέφραγο αμπέλι" κατάντησε η Τουρκία για τρομοκράτες που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα, αμείλικτα τα ερωτήματα για τις τουρκικές αρχές ασφαλείας

Τα πάνω κάτω έρχονται στην τρομοκρατική ενέργεια του ISIS-K που μακέλεψε τη Ρωσία.

Εκεί που οι Ρωσικές αρχές και επίσημοι αξιωματούχοι της χώρας κατηγορούσαν ανοιχτά την Ουκρανία για ενεργό συμμετοχή της, εξαπολύοντας απειλές ακόμη και για την ίδια τη ζωή του Ζελένσκι και στελεχών της κυβέρνησής του ως αντίποινα, ξαφνικά αποκαλύπτεται ότι ένας εκ των συλληφθέντων δραστών αποκάλυψε ότι "ταξίδεψε στη Ρωσία από την Τουρκία", σύμφωνα με Διεθνές ΜΜΕ, το οποίο επισημαίνει:

"Ένα άτομο που αναγνωρίστηκε ως ένας από τους ένοπλους σε επίθεση σε αίθουσα συναυλιών της Μόσχας που άφησε τουλάχιστον 133 νεκρούς και τραυμάτισε άλλους 120 είπε ότι ταξίδεψε στη Ρωσία από την Τουρκία στις 4 Μαρτίου, σύμφωνα με βίντεο της ανάκρισης του υπόπτου που δημοσίευσε το ρωσικό κράτος.

Το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIL) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, με το κανάλι Telegram της οργάνωσης να μοιράζεται φωτογραφίες των δραστών που ποζάρουν μπροστά από μια σημαία του ISIL.


Τα σωστικά συνεργεία συνέχισαν να ερευνούν τα ερείπια του ς δημοφιλούς συναυλιακού χώρου Crocus στα περίχωρα της Μόσχας, μετά την επίθεση, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως η χειρότερη στη Ρωσία εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν καταδίκασε την επίθεση και κήρυξε ημέρα εθνικού πένθους. Ο Πούτιν υπαινίχθηκε επίσης την ουκρανική εμπλοκή, αν και δεν παρείχε στοιχεία. Ουκρανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με το περιστατικό.

Οι δράστες φέρεται να χρησιμοποίησαν μια απροσδιόριστη εύφλεκτη ουσία για να βάλουν φωτιά στο χώρο, με αποτέλεσμα να πολλά άτομα να χάσουν τη ζωή τους εκτός από τους πυροβολισμούς και από ασφυξία.

Η επιτροπή που διεξάγει τις έρευνες ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω.

Οι αρχές έχουν συλλάβει 11 άτομα σε σχέση με την επίθεση, μεταξύ των οποίων τέσσερις ύποπτοι ένοπλοι.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και εκπρόσωποι των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Τουρκίας, της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους και καταδίκασαν τη βία.
Στην ανάκριση ένας εκ των υπόπτων αποκάλυψε ότι στρατολογήθηκε στην Τουρκία από ιεροκήρυκα


Στην ηχογραφημένη ανάκριση, ένας από τους υπόπτους, που μίλησε στα ρωσικά, ομολόγησε ότι πυροβόλησε τους ανθρώπους στην αίθουσα συναυλιών «για χρήματα» και ισχυρίστηκε ότι είχε λάβει μισό εκατομμύριο ρούβλια (5.400 δολάρια).

Είπε ότι είχε στρατολογηθεί για την επίθεση στην Τουρκία από έναν βοηθό ιεροκήρυκα.
Ξύπνησαν μνήμες στη Ρωσία από τη δολοφονία του Πρέσβη της στην Άγκυρα το 2016

Ο Κερίμ Χας, πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής της Ρωσίας, έκανε παραλληλισμούς μεταξύ της επίθεσης και της δολοφονίας του Ρώσου πρέσβη Αντρέι Κάρλοφ στην Άγκυρα το 2016.

Ο Κάρλοφ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από αστυνομικό που ήταν εκτός υπηρεσίας ενώ μιλούσε στα εγκαίνια έκθεσης στην Άγκυρα τον Δεκέμβριο του 2016.

Ο ένοπλος, Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς, σκοτώθηκε από την αστυνομία στο σημείο.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν ήδη τεταμένες τη στιγμή της δολοφονίας λόγω της κατάρριψης από την Τουρκία ενός ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας έναν χρόνο νωρίτερα. Από τη δολοφονία του Κάρλοφ, οι δεσμοί μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας έχουν δει σταθερή βελτίωση.

Ο Αλτιντάς έχει γίνει «ήρωας» μεταξύ ορισμένων φατριών της συριακής αντιπολίτευσης στην Ιντλίμπ, καθώς αφίσες που έφεραν την εικόνα του που τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια του περιστατικού, φέρονταν από πλήθη σε μια διαμαρτυρία ενάντια στις ρωσικές στρατιωτικές επιθέσεις στη συριακή πόλη που ελέγχεται από τους αντάρτες το 2018.

«Η Τουρκία χρησιμοποιείται ως πρόσφορο έδαφος για τέτοιους μαχητές», είπε ο Χάς.

«Η Ρωσία έχει μια αρκετά μεγάλη μουσουλμανική μειονότητα και πολλοί μουσουλμάνοι πολεμούν στον ρωσικό στρατό. Ο στόχος αυτής της επίθεσης μπορεί να ήταν να σπείρει εθνοτικές και θρησκευτικές διχόνοιες στη Ρωσία, ενώ η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της χάνουν τον πόλεμο, σε σημείο που συζητούν το ενδεχόμενο αποστολής Ευρωπαίων στρατιωτών για να πολεμήσουν εναντίον της Ρωσίας». είπε.

«Οι επόμενες μέρες και η αντίδραση της Ρωσίας θα πουν πολλά, αλλά θα έλεγα ότι η ομιλία του Πούτιν στο έθνος ήταν συνετή», δήλωσε, προσθέτοντας ότι ο ρωσικός λαός είναι απίθανο να πέσει στην παγίδα της ξενοφοβίας και να κατηγορήσει τους μουσουλμάνους για την επίθεση."
Τα σοβαρότατα ερωτήματα προκύπτουν για τις τουρκικές αρχές ασφαλείας

Από τα παραπάνω προκύπτει σύμφωνα με την ομολογία ενός εξ αυτών που συνελήφθησαν για την τρομοκρατική επίθεση, ότι όντως διέπραξε την αποτρόπαια πράξη του έναντι χρημάτων και πως αυτός στρατολογήθηκε στην Τουρκία από ιεροκήρυκα, ενώ στη συνέχεια ταξίδεψε στη Ρωσία στις 4 Μαρτίου για να εκτελέσει την αποτρόπαια πράξη του.

Γεννάται το σοβαρότατο ερώτημα για τις τουρκικές αρχές ασφαλείας οι οποίες κομπάζουν για την ασφαλή φύλαξη των συνόρων τους αλλά και του εσωτερικού της χώρας τους, πως δεν τον αντελήφθηκαν, αφού ο συγκεκριμένος είναι τρομοκράτης του ISIS-K ;

Πως και πότε εισήλθε στην Τουρκία και εξήλθε από αυτήν ο τρομοκράτης; Που διέμενε ,ποιές επαφές είχε και με τι ασχολείτο όλο αυτό το διάστημα στην γειτονική χώρα;

Σοβαρότατα ερωτήματα στα οποία καλούνται να απαντήσουν οι Τουρκικές αρχές.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top