Η επίθεση, σύμφωνα με τους New York Times, ήταν ένα πλήγμα για την εικόνα του Πούτιν ως ηγέτη για τον οποίο η εθνική ασφάλεια είναι απόλυτη προτεραιότητα, ιδιαίτερα μετά από δύο χρόνια πολέμου στην Ουκρανία.
Ημέρα εθνικού πένθους είναι η σημερινή για τη Ρωσία, μετά τη φρικιαστική τρομοκρατική επίθεση στον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall στα περίχωρα της Μόσχας. Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε 133, ενώ δεκάδες είναι οι άνθρωποι που τραυματίστηκαν, όταν ένοπλοι του Ισλαμικού Κράτους εισέβαλαν στο κτίριο με αυτόματα όπλα και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως, σκορπώντας τον θάνατο.Τα κρατικά ΜΜΕ της Ρωσίας μεταδίδουν πλάνα με σημαίες να ανεμίζουν μεσίστιες σε κυβερνητικά κτίρια και ξένες πρεσβείες καθώς και από ανθρώπους που τοποθετούν λουλούδια, κεριά και παιχνίδια σε αυτοσχέδια μνημεία για τα θύματα σε ολόκληρη τη χώρα.
Λιγότερο από μία εβδομάδα νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κέρδισε τις εκλογές, εξασφαλίζοντας μια πέμπτη θητεία με το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων που έχει λάβει ποτέ, με τους New York Times να αναφέρουν ότι χρησιμοποίησε αυτή τη σκηνοθετημένη εκλογική αναμέτρηση για να δείξει σε όλο τον κόσμο πως έχει τον πλήρη έλεγχο.
Λίγες ημέρες αργότερα όμως, τα σοκαριστικά γεγονότα στο Crocus Concert Hall ήρθαν να κλονίσουν αυτό τον ισχυρισμό, καθώς η Ρωσία απέτυχε να αποτρέψει τη φονικότερη τρομοκρατική επίθεση εντός των συνόρων της εδώ και 20 χρόνια.
Η επίθεση, σύμφωνα με τους Times, ήταν ένα πλήγμα για την εικόνα του Πούτιν ως ηγέτη για τον οποίο η εθνική ασφάλεια είναι απόλυτη προτεραιότητα, ιδιαίτερα μετά από δύο χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, τον οποίο ο Ρώσος πρόεδρος περιγράφει ως κρίσιμης σημασίας για την επιβίωση της Ρωσίας.
Τα γεγονότα του 2002
Από την πλευρά του, το αμερικανικό δίκτυο CNN επισημαίνει ότι οι εικόνες της επίθεσης στη Μόσχα θυμίζουν τις σκηνές έξω από το Θέατρο Ντουμπρόβκα πριν από 22 χρόνια, όπου Τσετσένοι ένοπλοι κράτησαν ομήρους 800 άτομα.
Οπως τονίζει το CNN, οι επιθέσεις του 2002 αποτέλεσαν ένα από τα πολλά σημεία αδυναμίας του Πούτιν, στο πλαίσιο του πολέμου του ενάντια στον ισλαμιστικό εξτρεμισμό και πλέον, τα γεγονότα της περασμένης Παρασκευής δείχνουν πως το σκοτεινό παρελθόν επιστρέφει για να στοιχειώσει ξανά το Κρεμλίνο.
Ο Πούτιν αντιμετωπίζει τώρα έναν παρόμοιο εχθρό όπως και το 2002, όμως σε έναν κόσμο πολύ αλλαγμένο. Εάν πράγματι ο αφγανικός βραχίονας του Ισλαμικού Κράτους, ISIS-K,ευθύνεται για την επίθεση στη Μόσχα, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος αλλά και όπως αναφέρουν οι ΗΠΑ, αυτό σημαίνει πως μια νέα γενιά εξτρεμιστών θέτει τη Ρωσία στο στόχαστρο, μετά την αιματηρή καταστολή του Ισλαμισμού στον νότο, σημειώνεται στο δημοσίευμα του CNN.
Πριν από 20 χρόνια, οι ένοπλοι στο θέατρο Ντουμπρόβκα ήταν στην ουσία το νοσηρό δημιούργημα της άγριας αντιτρομοκρατικής εκστρατείας της Ρωσίας, στο πλαίσιο της οποίας εκτελέστηκαν εκατοντάδες άνδρες σε ηλικία στράτευσης στην Τσετσενία στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Οι δράστες της επίθεσης την Παρασκευή είναι πιθανό να αναδύθηκαν μέσω μιας ιδεολογίας που γεννήθηκε διαδικτυακά, μεταξύ άλλων μέσα από τον έντονα καταπιεσμένο ισλαμισμό στην Κεντρική Ασία και το Αφγανιστάν.
Οι αδυσώπητες διώξεις του Πούτιν κατά του εξτρεμισμού στη ρωσική περιοχή του Βόρειου Καυκάσου, σε συνεργασία με τις δυνάμεις της οικογένειας Καντίροφ για την καταστολή κάθε μορφής αντίστασης στην Τσετσενία, φαίνονταν να λειτουργούν για κάποια χρόνια, αλλά δεν έβαλαν τέλος στο πρόβλημα.
Η ισλαμιστική απειλή επέστρεψε σε μια διαφορετική της μορφή, στοχεύοντας να προκαλέσει πόνο στη Ρωσία για τη βαναυσότητά της στη Μέση Ανατολή.
Η βασική διαφορά
Σύμφωνα με το CNN, ωστόσο τα πρόσφατα γεγονότα παρουσιάζουν μια σημαντική διαφορά από το 2002: Την αντίδραση του ρωσικού κράτους.
Σε βίντεο από την επίθεση, οι ένοπλοι εμφανίζονται να προχωρούν ανεμπόδιστοι για αρκετή ώρα μέσα από ένα κατάμεστο εμπορικό κέντρο το βράδυ της Παρασκευής, παρά τις προειδοποιήσεις περί απειλής σε δημόσιους χώρους που είχαν εκδώσει οι ΗΠΑ προς το Κρεμλίνο πριν από δύο εβδομάδες.
Τον Οκτώβριο του 2002, η αντίδραση του Κρεμλίνου ήταν σκληρή αλλά αποτελεσματική. Μετά από ημέρες συνομιλιών και αναμονής, μια ομάδα δυνάμεων μια επίλεκτη μονάδα χρησιμοποίησε ένα αέριο που ακινητοποίησε ολόκληρο το θέατρο.
Δεν υπήρξε όμως αντίστοιχη αντίδραση και την Παρασκευή, με τους ενόπλους να καταφέρνουν αρχικά να διαφύγουν. Αντ’ αυτού, το Κρεμλίνο έκανε λόγο για επαφές των δραστών με την Ουκρανία.
Ενα νέο σκοτεινό κεφάλαιο για τον Πούτιν
Η ευρύτερη αλλαγή εδώ όμως, σύμφωνα με το CNN, έχει να κάνει με τη σχέση της Ρωσίας με τη Δύση. Το 2002, τα γεγονότα στην Ντουμπρόβκα έφεραν τη Μόσχα – αν και απρόθυμα – πιο κοντά στον πόλεμο των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της τρομοκρατίας.
Πριν από δύο δεκαετίες, ένιωθε ότι ο Λευκός Οίκος και το Κρεμλίνο είχαν για λίγο κοινό σκοπό. Τώρα, η Μόσχα εμφανίζεται να αγνοεί και να πολιτικοποιεί τις προειδοποιήσεις των δυτικών μυστικών υπηρεσιών για μια επικείμενη επίθεση, και στη συνέχεια επιδιώκει να κατηγορήσει εν μέρει τη Δύση, απλώς και μόνο επειδή φαίνεται να γνωρίζει – και να προειδοποιεί – για την πιθανότητα επίθεσης εκ των προτέρων, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Οι επιθέσεις της Παρασκευής το βράδυ προαναγγέλλουν ένα νέο σκοτεινό κεφάλαιο για τον Πούτιν, το οποίο όμως του είναι βαθιά οικείο. Ενας βίαιος εχθρός εντός των συνόρων και μια Δύση που πρέπει να γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος. Και, τέλος, ένα κράτος που δεν διαθέτει βασικούς πόρους για να προστατεύσει τους πιο ευάλωτους όταν στοχοποιούνται.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου