GuidePedia

0

Σωτήρης Σιδέρης
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βάλει την υπογραφή της σε νόμο που παραβιάζει κατάφωρα το σύνταγμα; Παλλαϊκός ξεσηκωμός έξω από τη βουλή, σφυροκόπημα της κυβέρνησης μέσα στη βουλή για τα ιδιωτικά ΑΕΙ. Δεν είναι μόνο η λαγνεία της κυβέρνησης για τον ιδιωτικό τομέα στον οποίο προσφέρει και την ανώτατη εκπαίδευση, είναι και η προσβολή της συνταγματικής νομιμότητας, που καμία κυβέρνηση στην μεταπολίτευση δεν αποτόλμησε σε τέτοιο βαθμό. Ποιός ο ρόλος της Προέδρου της Δημοκρατίας, αν όχι η προστασία του συντάγματος;

Πέρα από την αντιπαράθεση των κομμάτων, την αντίδραση των φοιτητών, των συνταγματολόγων, πανεπιστημιακών και πολλών πνευματικών ανθρώπων, υπάρχει ένα κρίσιμο ερώτημα: η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υπογράψει το νόμο ή θα τον αναπέμψει στη βουλή, θέτοντας έτσι τον Μητσοτάκη και την κυβέρνηση προ των ευθυνών τους;. Αν υπογράψει και στηρίξει την κυβέρνηση, μόνο και μόνο για να έχει μια δεύτερη θητεία στο Προεδρικό Μέγαρο, τότε μιλάμε για μείζον πολιτικό , νομικό και ηθικό ζήτημα που θα την στιγματίσει .

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σιωπά, παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεία της Νέας Αριστεράς την επισκέφθηκε και της έθεσε το ζήτημα. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον η στάση της, καθώς προέρχεται από το δικαστικό σώμα και οφείλει να επιδείξει την δέουσα ευαισθησία. Αν δεν υπογράψει το νόμο και τον αναπέμψει, αυτός εισάγεται εκ νέου στην Ολομέλεια της βουλής και αν ψηφιστεί και πάλι από την πλειοψηφία, οφείλει να τον υπογράψει. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο για την κυβέρνηση.
Θα προσφέρει λοιπόν ασυλία στην κυβέρνηση η Πρόεδρος. Μήπως σε αυτή την περίπτωση η προοδευτική αντιπολίτευση πρέπει να ζητήσει την παραίτησή της; θα δούμε σύντομα...

Ιδού τι προβλέπει το άρθρο 42 του συντάγματος


Αρθρο 42: (Έκδοση και δημοσίευση των νόμων)
1. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκδίδει και δημοσιεύει τους νόμους που έχουν ψηφιστεί από τη Bουλή μέσα σε ένα μήνα από την ψήφισή τους. Mέσα στην προθεσμία που προβλέπεται στο προηγούμενο εδάφιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να αναπέμψει στη Bουλή νομοσχέδιο που έχει ψηφιστεί από αυτή, εκθέτοντας και τους λόγους της αναπομπής.
2. Πρόταση νόμου ή νομοσχέδιο που έχει αναπεμφθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Bουλή εισάγεται στην Oλομέλειά της και, αν επιψηφιστεί και πάλι με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών κατά τη διαδικασία του άρθρου 76 παράγραφος 2, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το εκδίδει και το δημοσιεύει υποχρεωτικά μέσα σε δέκα ημέρες από την επιψήφισή του.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top