GuidePedia

0

Ο γνωστός οθωμανολόγος και νομικός Δημήτρης Σταθακόπουλος αποκωδικοποιεί τις απειλές των Τούρκων κατά της Κύπρου λόγω του ρόλου που θα διαδραματίσει η Μεγαλόνησος ως βάση για την διοχέτευση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Εξέλιξη που εκ των πραγμάτων αναβαθμίζει την γεωπολιτική της θέση και της δίνει στρατηγική υπεραξία. Η Τουρκία επαναλαμβάνει το ίδιο μοτίβο και ξεδιπλώνει την ίδια τακτική σε κάθε περίπτωση και σε κάθε περίσταση. Φροντίζει να είναι παρούσα στις κρίσεις και τα ανοιχτά θέματα συνήθως οξύνοντας τα, προκειμένου μετά να παρουσιάζεται ως μέρος της λύσης και στην συνέχεια πιέζει διπλωματικά ενίοτε εν είδει “παραπόνων”, ότι ενώ έχει την λύση δεν εισακούεται.

Υπογραμμίζει την διαστρέβλωση των γεγονότων που παγίως επιχειρεί η Τουρκία, παραδείγματος χάριν στο θέμα των δικαιωμάτων στο νησί όπου ενώ οι Τουρκοκύπριοι αντιμετωπίζονται με την παροχή και αναγνώριση δικαιωμάτων από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει στα Κατεχόμενα όπου οι Έλληνες έχουν Ξεριζωθεί.

Επισημαίνει την επίσης παγίως a la carte αντιμετώπιση που έχει έναντι των Δυτικών αναλόγως αν εξυπηρετούν οι όχι τα συμφέροντα της ανά περίπτωση. Προς επίρρωσιν της συνέχειας της σημερινής στάσης της κάνει μία αναδρομή στην ιστορία όπου η οθωμανική αυτοκρατορία λειτουργούσε με το ίδιο μοτίβο έναντι των Δυτικών. Παρατηρεί ότι παραδόξως, παρόλα αυτά, η σημερινή Ελλάδα εξακολουθεί να μην λαμβάνει υπόψιν την μακραίωνη εμπειρία και να διαχειρίζεται με τελείως λανθασμένο τρόπο την Τουρκία.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top