GuidePedia

0


 Δημήτρης Σκουτέρης
Κατατέθηκαν στην Βουλή στις 8 Μαρτίου:Η Κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτείων της Αμερικής εκπροσωπούμενου από τον Στρατό των ΗΠΑ και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφορικά με την απόσπαση/τοποθέτηση ελληνικού Προσωπικού Άμυνας στον Στρατό των ΗΠΑ.Η Κύρωση του Μνημονίου Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, όπως εκπροσωπείται από την Ελληνική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, και του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όπως εκπροσωπείται από τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, με αντικείμενο την τοποθέτηση Προσωπικού Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ.(https://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Katatethenta-Nomosxedia).

Τα δύο αυτά Μνημόνια υποτίθεται ότι προκύπτουν από τις συμβατικές υποχρεώσεις μας ως κράτους μέλους του ΝΑΤΟ. Οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη θα «ενισχυθούν» με την παρουσία και δικών μας στρατιωτικών, με όφελος την εκπαίδευση των δικών μας. Όλο το κόστος επιβαρύνει την ελληνική πλευρά (αποικία χρέους γαρ).

Σύμφωνα με το 3.6 του πρώτου Μνημονίου οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα τοποθετούν ή θα συνεχίσουν να διατηρούν το Ελληνικό Προσωπικό Άμυνας σε θέσεις όπου είναι δυνατόν να υπάρξουν άμεσα εχθροπραξίες ή που έχουν ήδη αρχίσει εκτός εάν εγκριθούν εγγράφως από αμφότερα τα μέλη δηλαδή από ΗΠΑ και Ελλάδα.

Πιστεύει κάποιος ότι ο «πρόθυμος» κ. Μητσοτάκης θα αρνηθεί αν οι ΗΠΑ του ζητήσουν να διατεθούν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις προς ενίσχυση των δικών τους δυνάμεων που τυχόν ενεργούν στην Ουκρανία; Εδώ ξεγύμνωσε από οπλισμό τα νησιά μας και τον έστειλε στην Ουκρανία. Εδώ συνυπογράφει δις «οικονομικής βοήθειας» προς την αποδεδειγμένα διεφθαρμένη κυβέρνηση του Ζελένσκι. Εδώ είχε το θράσος να επιτρέψει σε Ναζί Ουκρανό να μιλήσεις στον ναό της Δημοκρατίας στην ελληνική Βουλή.

Η Ελλάδα επίσης αναλαμβάνει σύμφωνα με το 4.1.5. του πρώτου Μνημονίου «όλα τα έξοδα και δαπάνες που αφορούν την προετοιμασία και αποστολή της σορού και τα έξοδα κηδείας που σχετίζονται με τον θάνατο αποσπασμένου μέλους του Ελληνικού Προσωπικού Άμυνας…».

Να ελπίσουμε ότι θα υψωθεί ένα κοινοβουλευτικό φιλειρηνικό τοίχος και δεν θα επιτρέψει την κύρωση αυτών των συμβάσεων, τουλάχιστον στη σημερινή τους μορφή.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top