GuidePedia

0


Την Δευτέρα ο Διοικητής της Mossad μεταβαίνει στο Κατάρ για συνομιλίες

Οπόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, παρά τις εκκλήσεις των ΗΠΑ προς τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Νετανιάχου για συμφωνία προσωρινής κατάπαυσης του πυρός με την Χαμάς λόγω Ραμαζανιού, η οποία θα συνοδεύεται με απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων από την τρομοκρατική οργάνωση αλλά και Παλαιστινίων που κρατούνται στις Ισραηλινές φυλακές.

Στο Κατάρ μεταβαίνει την Δευτέρα ο Διοικητής της Mossad για συμφωνία προσωρινής κατάπαυσης του πυρός με την Χαμάς

Ωστόσο οι παρασκηνιακές πιέσεις των ΗΠΑ φαίνεται τελικά να απέδωσαν, με μια ηλιαχτίδα φωτός να διαφαίνεται αχνά στον ορίζοντα, αφού σύμφωνα με έγκριτο Διεθνές Ισραηλινό ΜΜΕ, "ο Διοικητής της Μοσσάντ ετοιμάζεται να μεταβεί στο Κατάρ καθώς οι συνομιλίες συνεχίζονται", επισημαίνοντας:

"Οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς επρόκειτο να ξεκινήσουν την Κυριακή, αλλά ενδέχεται να αναβληθούν μια μέρα, με το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ να συνεδριάσει το βράδυ της Κυριακής.

Το ίδιο επιβεβαίωσαν και οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι, ενώ δημοσιεύματα εβραϊκών μέσων ενημέρωσης αργά το Σάββατο ανέφεραν ότι ο επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα θα μεταβεί στο Κατάρ τελικά τη Δευτέρα, για συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό του Εμιράτου και Αιγύπτιους αξιωματούχους, ενώ το Ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει το βράδυ της Κυριακής.

Πηγή είπε στο Reuters ότι οι συζητήσεις θα καλύψουν τα εναπομείναντα κενά μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των Παλαιστινίων αιχμαλώτων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να απελευθερωθούν με αντάλλαγμα τους υπόλοιπους Ισραηλινούς ομήρους, καθώς και την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Οι συνομιλίες θα σηματοδοτήσουν την πρώτη φορά που τόσο Ισραηλινοί αξιωματούχοι όσο και ηγέτες της Χαμάς θα συμμετάσχουν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις από την έναρξη του ιερού μουσουλμανικού μήνα του Ραμαζανιού στις αρχές αυτής της εβδομάδας.

Οι μεσολαβητές ήλπιζαν να εξασφαλίσουν μια εκεχειρία έξι εβδομάδων , αλλά η Χαμάς αρνήθηκε οποιαδήποτε συμφωνία που δεν θα οδηγούσε σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, μια απαίτηση που το Ισραήλ απορρίπτει κατηγορηματικά.

Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, και οι δύο πλευρές έχουν κάνει κινήσεις με στόχο να επανέλθουν σε τροχιά οι συνομιλίες, οι οποίες ποτέ δεν διακόπηκαν πλήρως.
Νέο Σχέδιο-πρόταση τριών (3) φάσεων από την Χαμάς

Η Χαμάς έδωσε στους μεσολαβητές μια νέα πρόταση για ένα σχέδιο τριών σταδίων που θα τερμάτιζε τις μάχες, σύμφωνα με δύο Αιγύπτιους αξιωματούχους, ο ένας εκ των οποίων συμμετέχει στις συνομιλίες και ο δεύτερος ενημερώθηκε για αυτές.

Η πρώτη φάση

Αυτή θα περιλαμβάνει μια προσωρινή εκεχειρία έξι εβδομάδων , συνοδευόμενη με την απελευθέρωση 35 Ισραηλινών ομήρων -γυναικών, ασθενών και ηλικιωμένων- που κρατούνται από τρομοκράτες στη Γάζα, με αντάλλαγμα 350 Παλαιστίνιους αιχμαλώτους που κρατούνται από το Ισραήλ.

Η Χαμάς θα απελευθερώσει επίσης τουλάχιστον πέντε (5) Ισραηλινές γυναίκες στρατιώτες, με αντάλλαγμα 50 κρατούμενες για κάθε μία, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που εκτίουν μακροχρόνιες ποινές για τρομοκρατικές κατηγορίες.

Οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν από δύο βασικούς δρόμους στη Γάζα, θα αφήσουν τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα και θα επιτρέψουν την ελεύθερη ροή βοήθειας στην περιοχή, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Η δεύτερη φάση

Σε αυτήν οι δύο πλευρές θα κηρύξουν μόνιμη κατάπαυση του πυρός και η Χαμάς θα απελευθερώσει τους εναπομείναντες ζωντανούς ομήρους με αντάλλαγμα περισσότερους κρατούμενους, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Η τρίτη φάση

Σε αυτήν η Χαμάς θα παραδώσει τα σώματα θανόντων Ισραηλινών ομήρων που κρατά με αντάλλαγμα το Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό της Γάζας και να επιτρέψει την έναρξη της ανοικοδόμησης, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Η Ισραηλινή στάση και τα "αγκάθια" για επίτευξη συμφωνίας

Το Ισραήλ απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μόνιμης κατάπαυσης του πυρός και επιμένει ότι θα επαναλάβει τον διακηρυγμένο στόχο του, να καταστρέψει τη Χαμάς μόλις πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε συμφωνία εκεχειρίας ομήρων.

Παρά την αναμενόμενη επανέναρξη των συνομιλιών στη Ντόχα, το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Arabiya, το οποίο επικαλείται ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet, ανέφερε το Σάββατο ότι «ακόμα δεν υπάρχει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και απελευθέρωση ομήρων».

Η έκθεση ανέφερε ανώνυμους Αιγύπτιους αξιωματούχους που είπαν ότι υπήρχαν «εμπόδια» για την επίτευξη συμφωνίας.

«Η Χαμάς δεν είπε πόσοι όμηροι είναι ακόμη ζωντανοί και το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει να επιτρέψει σε όλους τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους στα νότια της Λωρίδας να επιστρέψουν ελεύθερα στο βορρά», είπε ένας ανώνυμος αξιωματούχος στο πρακτορείο.

Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επέκρινε τις τελευταίες απαιτήσεις της Χαμάς ως «παράλογες», αλλά και πάλι συμφώνησε να στείλει διαπραγματευτές στο Κατάρ για περισσότερες συνομιλίες.
Ο Νετανιάχου ενέκρινε επιχειρησιακά σχέδια του Ισραηλινού στρατού για την πόλη της Ράφα

Την ίδια στιγμή, το γραφείο του Νετανιάχου είπε ότι ενέκρινε στρατιωτικά επιχειρησιακά σχέδια για επίθεση στη νότια πόλη της Γάζας, Ράφα, ασκώντας με τον τρόπο αυτό πίεση στην τρομοκρατική ομάδα.

Η Ράφα πιστεύεται ότι είναι το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς στη Γάζα και το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να διαλύσει τα τελευταία τάγματα της τρομοκρατικής ομάδας στην πόλη, η οποία χρησιμεύει επίσης ως καταφύγιο σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο Γάζες που εκτοπίστηκαν από άλλες περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα.

Οι ΗΠΑ και άλλοι Ισραηλινοί σύμμαχοι έχουν αντιταχθεί σε μια επιχείρηση στην πόλη που δεν θα περιλαμβάνει πρώτα την εκκένωση αμάχων και προστασία για μη μάχιμους.

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Kan ανέφερε το Σάββατο ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν μεταφέρει στους ομολόγους του από την Αίγυπτο και το Κατάρ ότι το Ισραήλ έχει την πρόθεση να επιχειρήσει στη Ράφα.

Φέτεραι μάλιστα ότι είπαν πως εάν διακοπούν οι συνομιλίες για τους ομήρους, το Ισραήλ μπορεί να ξεκινήσει επιχειρήσεις στη Ράφα και την εκκένωση αμάχων ακόμη και πριν από το τέλος του μουσουλμανικού μήνα νηστείας του Ραμαζανιού, που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα.

Το γραφείο του Νετανιάχου εξέδωσε δήλωση το βράδυ του Σαββάτου, αρνούμενο ότι ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός προσπαθεί να καθυστερήσει την αναχώρηση της διαπραγματευτικής ομάδας στο Κατάρ, διεξάγοντας συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το ίδιο βράδυ, λέγοντας ότι είχε ήδη ανακοινώσει ότι το Πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο και το Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσουν το βράδυ της Κυριακής.

«Το αίτημα για σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου απόψε δεν είναι τίποτα άλλο από τεχνητές προσπάθειες δημιουργίας πρωτοσέλιδων», ανέφερε το Γραφείο του Πρωθυπουργού.
"Λάδι στη φωτιά" από τον Ισραηλινό Υπουργό Οικονομικών: "Όχι σε διαπραγματεύσεις ναι στην επίθεση στη Ράφα"

Ο υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich, ακροδεξιό μέλος του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας και βασικός ηγέτης του κυβερνώντος συνασπισμού του Netanyahu, κάλεσε τον πρωθυπουργό να σταματήσει την αποστολή στο Κατάρ, ισχυριζόμενος ότι είχε αποδειχτεί ότι είχε δίκιο όταν αντιτάχθηκε σε προηγούμενες ανεπιτυχείς προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας.

«Η παραληρηματική στάση της Χαμάς δείχνει ότι οι υποστηρικτές της συμφωνίας στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο και τα ιδρύματα ασφαλείας έχουν χάσει τον δρόμο τους», έγραψε ο Smotrich σε ανάρτησή του στο X.

«Ο Νετανιάχου πρέπει να διατάξει την αντιπροσωπεία να παραμείνει στο Ισραήλ και ο Ισραηλινός Στρατός να εισέλθει αμέσως στη Ράφα και να αυξήσει τη στρατιωτική πίεση μέχρι να καταστραφεί η Χαμάς», συνέχισε. «Μόνο έτσι θα καταστεί δυνατή η επιστροφή των ομήρων».

Το γραφείο του υπουργού Άμυνας Yoav Gallant, εν τω μεταξύ, είπε ότι συγκάλεσε μια «ειδική συνάντηση» το βράδυ του Σαββάτου σχετικά με τις προσπάθειες επιστροφής των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ανώτεροι αξιωματούχοι των IDF, Mossad, Shin Bet και εκπρόσωποι των διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε το υπουργείο Άμυνας."

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top