Περίπου 48 ώρες μετά τη φόρτωση σε ουκρανικό μεταγωγικό αεροσκάφος Antonov An-124, στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας, των 32 ρυμουλκούμενων, διαμετρήματος 105 χλστ., οβιδοβόλων M101A1, που παραχώρησε η Ελλάδα στην Ουκρανία, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει ήδη αναρτηθεί νέος κατάλογος οπλικών συστημάτων που πρόκειται να παραχωρηθούν στο Κίεβο.
Παρεμπιπτόντως μιας και η μεταβίβαση των 32 ρυμουλκούμενων οβιδοβόλων έλαβε χώρα, μήπως το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα μπορούσε να διευκρινίσει εάν τελικά πωλήθηκαν στην Τσεχία έναντι του ποσού του 1,95 εκατ. ευρώ όπως είχε εισαχθεί για γνωμοδότηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή; Ακολουθώντας τη μέχρι σήμερα πρακτική, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά και η κυβέρνηση γενικότερα, πέρα από τις γενικόλογες διακηρύξεις και δηλώσεις, για τη συνεχή και σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, αποφεύγει οποιαδήποτε ανακοίνωση για το περιεχόμενο της βοήθειας.
Προφανώς τα υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών που σε τακτική βάση αναρτούν στο διαδίκτυο καταλόγους με τους αριθμούς και το συνολικό κόστος των παραχωρούμενων οπλικών συστημάτων δεν αντιλαμβάνονται την ανάγκη μυστικότητας που μόνη η Αθήνα φαίνεται να έχει αντιληφθεί. Ή τα οπλικά συστήματα τα οποία παραχωρούν είναι τόσο υποδεέστερης επιχειρησιακής αξίας σε σχέση με τα… τεχνολογίας αιχμής που παραχωρεί η χώρα μας και για τα οποία δεν πρέπει να υπάρχει επίσημη ενημέρωση, ώστε τα ρωσικά στρατεύματα να υποστούν αιφνιδιασμό σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο.
Στην πραγματικότητα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Η παραχωρούμενη από την Αθήνα στρατιωτική βοήθεια σε ό,τι αφορά τα πυρομαχικά, προέρχεται από τα αποθέματα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ αναφορικά με τα οπλικά συστήματα, από τα διατηρούμενα σε αποθήκευση. Σύμφωνα λοιπόν με τον νέο κατάλογο που διακινείται, στην Ουκρανία πρόκειται να παραχωρηθούν:
- 70 αμερικανικής προέλευσης και κατασκευής ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα διαμετρήματος των 155 χλστ. τύπου M114A1. Τα πρώτα οκτώ οβιδοβόλα του τύπου εντάχθηκαν σε υπηρεσία το 1951 συγκροτώντας τις δύο πρώτες Μοίρες Μέσου Πυροβολικού (ΜΜΠ) που εξοπλίζονται με τον συγκεκριμένο τύπο (αρχικά με μόνο δύο πυροβολαρχίες των τεσσάρων σωλήνων ανά μοίρα εν αναμονή πρόσθετων παραλαβών).
Όπως και στην περίπτωση του M101A1, στον σημερινό χώρο μάχης, η επιχειρησιακή αξία του M114A1 έχει σημαντικά απομειωθεί λόγω του μικρού βεληνεκούς μάχης (12.700 μέτρα), της ανάγκης χρήσης ρυμουλκού οχήματος για την κίνηση του και της απαίτησης υπηρέτησης από οκτώ άτομα που είναι εκτεθειμένα στα εχθρικά πυρά. Σύμφωνα με τη δικτυακή πύλη του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), τα χαρακτηριστικά και οι δυνατότητες του είναι τα ακόλουθα:
Διαμέτρημα: 155 χιλ.
Μήκος: 7,30 µ
Πλάτος: 2,20 µ.
Ύψος: 1,80 µ.
Βάρος: 6,35 τόν.
Χρόνος τάξεως: 5 λεπτά
Βεληνεκές: 14.650 µ.
Βεληνεκές μάχης (85% του μέγιστου): 12.700 µ.
Βεληνεκές Α/Τ (αντιαρματικής) βολής: 2.700 µ.
Σκόπευση καθ’ ύψος: 0 +1156 χιλ.
Σκόπευση κατά διεύθυνση: 995 χιλ. Δεξιά, 640 χιλ. Αριστερά
Μέγιστος ρυθμός βολής: 3 βλ./λ.
Ζωή σωλήνα (Ι.Π.Γ.: Ισοδύναμο Πλήρους Γεμίσματος): 15.000
Ακτίνα μεγάλων θραυσμάτων: 360 µ.
Δραστική ζώνη βλήματος: 40,5Χ27 µ.
Υπηρέτες: 8
Επιχειρησιακή Χρησιμοποίηση: χρησιμοποιείται σε αποστολές Αμέσου Υποστηρίξεως (ΑΥ) και Γενικής Υποστηρίξεως (ΓΥ).
- 2.000 ρουκέτες Zuni FFAR (Folding-Fin Aircraft Rocket), διαμετρήματος 5 ιντσών (127 χλστ.) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον οπλισμό μαχητικών αεροσκαφών (στο διαδίκτυο έχουν αναρτηθεί φωτογραφίες που τις απεικονίζουν, ως οπλισμό ουκρανικών μαχητικών κρούσης Su-25 Frogfoot) και ελικοπτέρων.
- 180 αντιαρματικές ρουκέτες διαμετρήματος 2,75 ιντσών, χωρίς να αναφέρονται πληροφορίες για τον τύπο. Πιθανά πρόκειται για ρουκέτες Hydra 70 που χρησιμοποιούνται για τον εξοπλισμό μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων.
- 90.000 βλήματα διαμετρήματος 90 χλστ. για αντιαρματική και αντιαεροπορική χρήση (90,000 90mm anti-tank anti-aircraft ammo), χωρίς να αναφέρονται πληροφορίες για τους τύπους.
- 4.000.000 φυσίγγια για ατομικό οπλισμό, χωρίς να αναφέρονται πληροφορίες για τα διαμετρήματα και τους τύπους.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου