Από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης της 7ης Οκτωβρίου, ο κυρίαρχος φόβος ήταν ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κάτι ακόμη πιο θανατηφόρο.
Την επομένη της επίθεσης , η πιο ισχυρή Σιιτική ένοπλη ομάδα του Λιβάνου, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε κατευθυνόμενες ρουκέτες και βλήματα προς το Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Χαμάς, προκαλώντας τα Ισραηλινά αντίποινα με droneς και πυροβολικό.
Οι πιθανότητες ο πόλεμος να επεκταθεί μεταξύ Χεζμπολάχ-Ισραήλ στο Λίβανο
Θα μπορούσε το Ισραήλ, τραυματισμένο και ευάλωτο, με έναν Πρωθυπουργό που αγωνίζεται για την πολιτική του επιβίωση, να αποφασίσει ότι η απειλή από τα βόρεια σύνορά του στον Λίβανο πρέπει να εξουδετερωθεί;
"Ο φόβος ήταν ότι η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου μπορεί να δελεαστεί σε ένα δεύτερο μέτωπο στον πόλεμο, ενάντια στη Χεζμπολάχ - η οποία, όπως η Χαμάς, σκοπεύει να καταστρέψει το εβραϊκό κράτος.
Και αν ναι, θα προσελκύσει το Ιράν, τον βασικό προστάτη της Χεζμπολάχ στην περιοχή και ορκισμένο εχθρό των ΗΠΑ;
Αυξήθηκε η επικινδυνότητα την τελευταία εβδομάδα
Αυτή την εβδομάδα το Ισραήλ πραγματοποίησε περισσότερες αεροπορικές επιδρομές στην κοιλάδα Μπεκάα, βαθιά στον Λίβανο, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στον Λίβανο από την έναρξη της σύγκρουσης σε περισσότερους από 240.
Σε αντίποινα, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε ένα μπαράζ 100 ρουκετών Katyusha στο βόρειο Ισραήλ, την σημαντικότερη επίθεσή της από την έναρξη του πολέμου, με στόχους συμπεριλαμβανομένων των βάσεων του ισραηλινού στρατού στα Υψίπεδα του Γκολάν.
Τουλάχιστον 17 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις από τον Λίβανο και τη Συρία από τον Οκτώβριο.
Οι πύραυλοι αυτή την εβδομάδα προκάλεσαν την οργισμένη ανάρτηση του ακροδεξιού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Itamar Ben-Gvir, απευθυνόμενος στον υπουργό Άμυνας Yoav Gallant: "Ο στρατός είναι δική σας ευθύνη. Τι περιμένετε; Πρέπει να επιτεθούμε.Πόλεμος, τώρα!».
Τον περασμένο μήνα, ο Αρχηγός του επιτελείου των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων (IDF) Herzi Halevi δήλωσε: «Τώρα επικεντρωνόμαστε στο να προετοιμαστούμε για πόλεμο στο βορρά».
Για πολύ καιρό φαινόταν ότι τα χτυπήματα στα σύνορα με τον Λίβανο ήταν προσεκτικά βαθμονομημένεα γύρω από ανείπωτες κόκκινες γραμμές, για να αποφευχθεί η κλιμάκωση σε ολοκληρωτικό πόλεμο.
Οι μνήμες στον Λίβανο είναι ακόμα νωπές από τον καταστροφικό πόλεμο του 2006 με το Ισραήλ, ο οποίος άφησε πίσω του περισσότερους από 1.000 Λιβανέζους νεκρούς και το Ισραήλ γνωρίζει ότι η στρατιωτική ικανότητα της Χεζμπολάχ είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή της Χαμάς.
Τι λέει δημοσκόπηση στο Ισραήλ και τι σηματοδοτεί η νέα τακτική της Χεζμπολάχ;
Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Maariv της χώρας τον περασμένο μήνα έδειξε ότι το 71% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ μιας μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής επιχείρησης για την απώθηση της Χεζμπολάχ.
Ο Σαρίτ Ζεχάβι ζει κοντά στα σύνορα του Λιβάνου και επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου Άλμα, το οποίο ειδικεύεται στην απειλή εκεί, λέει ότι στόχος της Χεζμπολάχ είναι «να σύρει το Ισραήλ σε πόλεμο χωρίς να τον ξεκινήσει πραγματικά».
Όμως, υποστηρίζει, το Ισραήλ δεν αναζητά ολική αντιπαράθεση. "Το συμφέρον του Ισραήλ είναι να αποφύγει τον πόλεμο πλήρους κλίμακας - αλλά να επιτύχει μια βελτιωμένη κατάσταση ασφάλειας, ζημιώνοντας παράλληλα τις ταξιαρχίες της Χεζμπολάχ όσο το δυνατόν περισσότερο."
Πιστεύει ότι η χρήση ρουκετών από τη Χεζμπολάχ, οι οποίες έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές από τους αντιαρματικούς πυραύλους που χρησιμοποιούσε προηγουμένως η ομάδα, αποτελεί ένδειξη αλλαγής στις στρατιωτικές τακτικές και δυνατότητες της ομάδας.
«Η Χεζμπολάχ λαμβάνει υπόψη το κόστος ενός πολέμου, αλλά δεν κοιτάζει το εγγύς μέλλον, κοιτάζει χρόνια μπροστά».
Ο εκτοπισμός των Ισραηλινών από τον Βορρά λόγω Χεζμπολάχ και η σημασία του ποταμού Λιτάνι
«Έχουν ήδη κερδίσει αναγκάζοντας την εκκένωση δεκάδων χιλιάδων Ισραηλινών», προσθέτει αφού περίπου 60.000 Ισραηλινοί που ζουν σε κοινότητες κοντά στα σύνορα έχουν εγκαταλείψει τις μάχες από τον Οκτώβριο, ο μεγαλύτερος τέτοιος εκτοπισμός στην ιστορία του Ισραήλ.
Περίπου 100.000 κάτοικοι του Λιβάνου έχουν επίσης μετακινηθεί στην άλλη πλευρά των συνόρων.
Για να επιτρέψει στους εκτοπισμένους να επιστρέψουν, το Ισραήλ θέλει να σπρώξει τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ πίσω πέρα από τον ποταμό Λιτάνι, ο οποίος σηματοδοτεί μια ουδέτερη ζώνη μεταξύ της Βηρυτού και των ισραηλινών συνόρων.
Ως μέρος της συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου του 2006, η περιοχή νότια του Λιτάνι υποτίθεται ότι ήταν καθαρή από στρατιωτική παρουσία εκτός από εκείνη του λιβανικού στρατού και των δυνάμεων του ΟΗΕ , την οποία η Χεζμπολάχ έχει παραβιάσει.
Αυτό ήταν μέρος των συζητήσεων με τον Amos Hochstein, τον Ειδικό Απεσταλμένο των ΗΠΑ, ο οποίος έχει αποσταλεί επανειλημμένα στην περιοχή για να αποτραπεί μια κλιμάκωση.
Αλλά μια συμφωνία για την αποχώρηση και τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ παραμένει άπιαστη.
Μέχρι στιγμής, τόσο ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου όσο και η Χεζμπολάχ φαίνεται να συγκρατούνται από τον γκρεμό. Ο ισραηλινός στρατός είναι ήδη απλωμένος στη Γάζα, χωρίς να ανοίξει νέο μέτωπο και νέο κύμα διεθνούς έντασης και η Χεζμπολάχ επιλέγει έναν πόλεμο φθοράς χαμηλότερου επιπέδου.
Αλλά ο πραγματικός κίνδυνος είναι ο λάθος υπολογισμός και η υποχώρηση σε πιέσεις.
Ο Νετανιάχου θέλει πόλεμο με την Χεζμπολάχ
Ο Νετανιάχου "βάλεται" από κατηγορίες ότι άφησε τη χώρα του ευάλωτη στη χειρότερη επίθεση στην ιστορία της, ενώ υβρίζεται από τις οικογένειες των ομήρων που θέλουν να συνάψει συμφωνία με την Χαμάς για να τους φέρει πίσω, και αποδοκιμάζεται από τη Δύση για τις αυξανόμενες απώλειες αμάχων στο Γάζα.
Ο φόβος είναι ότι μπορεί να δει την επέκταση του αγώνα στον Λίβανο ως κλειδί για την πολιτική του επιβίωση και ότι το Ισραήλ, στον απόηχο των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου, δεν θα αντέξει τη συνεχιζόμενη απειλή στο βόρειο μέτωπό του χωρίς να αναλάβει στρατιωτική δράση.
Ο καθηγητής Hilal Khashan, από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, πιστεύει ότι η σχετική αυτοσυγκράτηση του Ισραήλ μέχρι στιγμής δεν "λέει την αληθινή ιστορία".
«Ο Νετανιάχου θέλει ξεκάθαρα πόλεμο», λέει, δείχνοντας τα χτυπήματα του Ισραήλ σε περίπου 4.000 θέσεις σε όλο τον Λίβανο από τον Οκτώβριο.
«Έχει τελειώσει πολιτικά και όταν σταματήσει ο πόλεμος, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον απολογισμό του», λέει. «Δεν νομίζω ότι θα δώσει δεκάρα για το τι θα σκεφτούν οι ΗΠΑ ή η Ευρώπη .Έχει αποφασίσει για τη Χεζμπολάχ».
Μια ενδεχομένως πιο σοβαρή παράμετρος, θα ήταν η απάντηση από το Ιράν, στο οποίο βασίζεται η Χεζμπολάχ.
Τι θα κάνει του Ιράν;-Οι προτροπές Νασράλα και η στάση του Λιβάνου
Από την επίθεση της Χαμάς και μετά η Τεχεράνη επιδεικνύει επιθετικότητα μέσω εκπροσώπων του σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν χτυπήσει στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία, και οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης, ευθυγραμμισμένοι με το Ιράν, έχουν εξαπολύσει αμέτρητα πλήγματα σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Μέχρι στιγμής έχει σταματήσει πριν από έναν πόλεμο χωρίς περιορισμούς.
Όμως τα μεγάλα ισραηλινά χτυπήματα στη Χεζμπολάχ θα μπορούσαν να αλλάξουν τον λογισμό της Τεχεράνης.
Στον Λίβανο, υπάρχει μικρή όρεξη για πλήρη σύγκρουση με το Ισραήλ, ιδιαίτερα μεταξύ θρησκευτικών ομάδων που δεν ανήκουν στον σιιτικό κλάδο του Ισλάμ στον οποίο ανήκει η Χεζμπολάχ. «Οι μη Σιίτες αντιτίθενται σχεδόν ομόφωνα και θέλουν να αφοπλιστεί η Χεζμπολάχ», λέει ο καθηγητής Khashan.
Αλλά και οι Σιίτες είναι δυσαρεστημένοι με τις μάχες, λέει. «Σε γενικές γραμμές, ούτε αυτοί θέλουν πόλεμο».
Ο Χασάν Νασράλα έχει πει ότι δεν θα συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ προτού υπάρξει εκεχειρία στη Γάζα.
Φέρεται ότι είπε σε έναν Ιρανό στρατιωτικό ηγέτη τον περασμένο μήνα ότι δεν ήθελε το Ιράν να παρασυρθεί σε πόλεμο με το Ισραήλ ή τις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι σε περίπτωση πλήρους επίθεσης με το Ισραήλ, η Χεζμπολάχ θα πολεμούσε μόνη της.
Παρόλα αυτά, ο φόβος παραμονεύει σε όσους ζουν εκατέρωθεν των επικίνδυνων συνόρων».
Το σχέδιο Νετανιάχου
Άποψή μας είναι ότι αφού ο Νετανιάχου τελειώσει με την Χαμάς στη Γάζα, στη συνέχεια θα επιτεθεί κατά της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.
Στην εκτίμησή μας αυτή κατατείνει ότι ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός βλέπει έναν νέο πόλεμο με την Σιιτική Χεζμπολάχ ως κλειδί για την πολιτική του επιβίωση και ότι το Ισραήλ στον απόηχο των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου, δεν θα αντέξει τη συνεχιζόμενη απειλή στο βόρειο μέτωπό του χωρίς να αναλάβει στρατιωτική δράση
Επίσης σε αυτό κατατείνει η "ανυπακοή" του Νετανιάχου έναντι των ΗΠΑ στο ζήτημα τερματισμού ή έστω ανακωχής των επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας και το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον έχει ήδη εισέλθει σε μια ταραχώδη Προεκλογική περίοδο.
Πέραν των ανωτέρω είναι και η σκέψη του Νετανιάχου-όπως και πολλών Ισραηλινών άλλωστε- ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να τελειώνουν μια και καλή με τους εχθρούς που περιτριγυρίζουν τη χώρα τους.
Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι οι στόχοι μιας Ισραηλινής επίθεσης δεν θα είναι μόνο εδαφικοί, όπως εκδίωξη της Χεζμπολάχ βορειότερα από τον ποταμό Λιτάνι, αλλά η συντριβή της.
Εφόσον τα πετύχει αυτά ο Νετανιάχου προσδοκά για τη συνέχεια νίκη σε εκλογές που θα προκηρύξει στη χώρα του.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου