GuidePedia

0

Εάν ο Zelensky απομακρύνει τον Zaluzhny είναι πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπος με ανταρσία του στρατού.

 Με τη Ρωσία να σχεδιάζει τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης 200 χιλιομέτρων δυτικά των εδαφών που έχει ήδη καταλάβει στην Ουκρανία καθώς και την κατάληψη του Kharkiv και της Οδησσού, στο Κίεβο μαίνεται ένα πραγματικός εμφύλιος και μια μάχη για την εξουσία μεταξύ του προέδρου, Volodymyr Zelensky και του αρχηγού των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Valery Zaluznhy.
Και ενώ δημοσιεύματα στον Δυτικό Τύπο, όπως του CNN, θέλουν τον Zelensky να υπογράφει ακόμα και εντός της ημέρας το Προεδρικό Διάταγμα για την απομάκρυνση του Zaluzhny, νέες πληροφορίες έρχονται στη δημοσιότητα να ανατρέψουν τα δεδομένα για τον κρυφό πόλεμο εξουσίας που μαίνεται στο Κίεβο.
Ο Αμερικάνος δημοσιογράφος Seymour Hersh υποστηρίζει ότι η πραγματική αιτία για την απόφαση του Zelensky να απομακρύνει τον Zaluzhny είναι ότι ο τελευταίος συνομιλεί – είτε ο ίδιος είτε μέσω συνεργατών του – μυστικά με Αμερικάνους και άλλους δυτικούς αξιωματούχους για μια κατάπαυση πυρός και για το τέλος του πολέμου με τη Ρωσία.
Και ενώ όλοι προδικάζουν το τέλος του Zaluzhny, άλλοι μιλούν για το τέλος του… Zelensky, κάτι άλλωστε που προβλέπεται και στο νέο σχέδιο και στρατηγική των ΗΠΑ… για την Ουκρανία.
Άλλωστε νέα δημοσιεύματα θέλουν τον Zaluzhny να υποστηρίζει πως κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο την περασμένη Δευτέρα 29/1 στο προεδρικό γραφείο, του είπε πως είναι απίθανο να αλλάξει προς το καλύτερο η κατάσταση στο πεδίο της μάχης για τους Ουκρανούς.

Putin: Σαφώς ανώτερα τα νέα ρωσικά όπλα από αυτά του ΝΑΤΟ

Τα νέα ρωσικά όπλα και στρατιωτικά συστήματα είναι σαφώς ανώτερα από αυτά του ΝΑΤΟ υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin κατά την επίσκεψη του στην περιοχή Tula.
«Φυσικά, αν συγκρίνουμε τα σύγχρονα όπλα του ΝΑΤΟ και τα όπλα της τελευταίας περιόδου της Σοβιετικής εποχής, αυτά είναι κατώτερα κατά κάποιο τρόπο, αλλά όχι πάντα.
Αλλά αν πάρουμε τα τελευταία μας όπλα, είναι σαφώς ανώτερα από όλους.
Αυτό είναι ένα προφανές γεγονός» είπε ο Putin κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο φόρουμ «Όλα για τη Νίκη», τονίζοντας πως για να πετύχεις στο πεδίο της μάχης, πρέπει να απαντήσεις γρήγορα στα μέσα καταστροφής και αναγνώρισης που χρησιμοποιεί ο εχθρός και να τα καταστείλεις.
«Για να επιτύχεις στο πεδίο της μάχης σήμερα, πρέπει να ανταποκριθείς γρήγορα και επαρκώς στα όσα συμβαίνουν στο πεδίο της μάχης.
Η επιτυχία επιτυγχάνεται από εκείνους που ανταποκρίνονται γρήγορα στα μέσα καταστροφής, αναγνώρισης και καταστολής που χρησιμοποιεί ο εχθρός, που αντιδρούν άμεσα σε αυτά και όχι μόνο να τα καταστέλλουν, αλλά κάνουν τα δικά τους αντίστοιχα μέτρα ακόμα πιο αποτελεσματικά.
Όποιος τα κάνει όλα πιο γρήγορα, κερδίζει.
Αυτό είναι το σημερινό χαρακτηριστικό του ένοπλου αγώνα» υποστήριξε ο Putin.
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε πως είναι αδύνατο να επιτευχθεί νίκη στο μέτωπο αν δεν υπάρχει υποστήριξη από την αμυντική βιομηχανία, αναφέροντας πως η Ρωσία θα αυξήσει τις παραγγελίες της για όπλα σε επιχειρήσεις της αμυντικής βιομηχανίας προκειμένου να αναπληρώσει τα αποθέματά της.
Μάλιστα, επισήμανε πως τον τελευταίο 1,5 χρόνο έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 520.000 νέες θέσεις εργασίας στην αμυντική βιομηχανία στη Ρωσία.
«Οι ρωσικές επιχειρήσεις στο στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα είναι πλέον γεμάτες με παραγγελίες» είπε ο Putin, ο οποίος προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει περαιτέρω αυξήσεις και άλλα κοινωνικά μέτρα για τους εργαζόμενους στην αμυντική βιομηχανία.

Σφαγή Ουκρανών στο μέτωπο - Πάνω από 23.000 νεκροί και τραυματίες

Για σφαγή των Ουκρανών στρατιωτών στο μέτωπο έκανε λόγο ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Sergei Shoigu, ο οποίος υποστήριξε πως κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου του 2024, ο ουκρανικός στρατός μετρά πάνω από 23.000 νεκρούς και τραυματίες.
Ο Shoigu υποστήριξε πως μετά την αποτυχημένη ουκρανική αντεπίθεση, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις διατηρούν τη στρατηγική πρωτοβουλία σε όλη τη γραμμή του μετώπου.
Όπως είπε, οι Ρώσοι στρατιώτες προχωρούν, επεκτείνουν τις ζώνες ελέγχου τους και βελτιώνουν τις θέσεις τους σε όλο το μήκος της πρώτης γραμμής.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας τόνισε ότι οι ρωσικές δυνάμεις απελευθέρωσαν το Veseloe, το Khrakhmalnoe και το Tabaevka, καταστρέφοντας πάνω από 3.000 μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων τανκ Leopard, οχήματα πεζικού Bradley καθώς και εκτοξευτές αεράμυνας Patriot και HIMARS MLS.
O Shoigu τόνισε ότι το Κίεβο ρίχνει στη μάχη τις υπόλοιπες εφεδρείες του και πραγματοποιεί βιαστικά κινητοποιήσεις στρατιωτών σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποτρέψει την κατάρρευση της άμυνας.
Επιπλέον, υποστήριξε ότι τον Ιανουάριο, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν 127 επιθέσεις με όπλα υψηλής ακρίβειας στη στρατιωτική υποδομή και εγκαταστάσεις της Ουκρανίας.

Times: Δημογραφική κατάρρευση της Ουκρανίας

Η Ουκρανία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γονιμότητας στον κόσμο, καταγράφοντας κατά μέσο όρο μόλις 0,7 παιδιά ανά γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία.
Αυτή η κατάσταση, που επιδεινώθηκε από τους μαζικούς βίαιους θανάτους και τη φυγή εκατομμυρίων προσφύγων, θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση της Ουκρανίας ως έθνους, προειδοποιούν οι Times.
Η Ella Libanova, διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημογραφίας και Κοινωνικών Σπουδών στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών της Ουκρανίας, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι το προσδόκιμο ζωής των ανδρών μειώθηκε από 66-67 χρόνια σε 57-58 χρόνια λόγω του πολέμου.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι μόνο το Τσαντ (54), η Νιγηρία (54), το Λεσότο (55) και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (55) έχουν χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής από την Ουκρανία και τονίζει πως οι δημογραφικές προοπτικές για τη χώρα είναι ζοφερές.
Τους πρώτους έξι μήνες του 2023, 96.755 παιδιά γεννήθηκαν στην Ουκρανία, έναντι 135.079 το πρώτο εξάμηνο του 2021, σημειώνοντας τεράστια πτώση της τάξης του 28%.
Αν και ο αριθμός των νεογέννητων μωρών έχει μειωθεί την τελευταία δεκαετία, αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση από τότε που η Ουκρανία κέρδισε την ανεξαρτησία το 1991 και αποδίδεται άμεσα στον πόλεμο.
Ο πληθυσμός της Ουκρανίας ήταν πάνω από 43 εκατομμύρια πριν από τον πόλεμο, αλλά σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σχεδόν έξι εκατομμύρια έχουν φύγει από τη χώρα τότε ενώ υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι οι περισσότεροι θα επιστρέψουν μόλις τελειώσει ο πόλεμος.
Εάν οι πρόσφυγες δεν επιστρέψουν στην Ουκρανία, οι δημογραφικές προβλέψεις δείχνουν ότι ο πληθυσμός θα μπορούσε να συρρικνωθεί έως και 33% μέχρι το 2040.

Washington Post: Απίθανο να αλλάξει προς το καλύτερο η κατάσταση στο μέτωπο λέει ο Zaluzhny

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχε τη Δευτέρα 29/1 με τον Zelensky, ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Valery Zaluzhny υποστήριξε πως είναι απίθανο να αλλάξει προς το καλύτερο η κατάσταση στο πεδίο της μάχης για τον ουκρανικό στρατό στο εγγύς μέλλον.
Αυτό υποστηρίζει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Washington Post, αναφερόμενη στη συνάντηση της 29ης Ιανουαρίου, όταν και ο Zelensky φέρεται να ανακοίνωσε στον Zaluzhny την απομάκρυνση του από τη θέση του αρχηγού των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Σύμφωνα με την WP, ο Zelensky υποστήριξε πως μια αλλαγή στην ηγεσία του στρατού, θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση στο μέτωπο, με τον Zaluzhny να ξεκαθαρίζει πως είναι απίθανη μια γρήγορη βελτίωση της θέσης του ουκρανικού στρατού, και να αναφέρεται στις πιθανές προκλήσεις … που περιμένουν τον διάδοχο του.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως η απομάκρυνση του Zaluzhny «θα μπορούσε να οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα και να επιστρέψει στη Μόσχα να επωφεληθεί αυτής της αστάθειας».
«Σε αυτήν την περίπτωση μόνο η Ρωσία θα κερδίσει» επισημαίνει η Washington Post, η οποία αναφέρει πως ο Zaluzhny κάθε άλλο παρά θυμωμένος ήταν με αυτήν την απόφαση του Zelensky ενώ επισημαίνεται πως δεν εμπιστεύεται ο ένας τον άλλο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Zaluzhny φέρεται να είπε πως η Ρωσία έχει μεγαλύτερη δύναμη πυρός και ότι είναι απαίτητο η Ουκρανία να κινητοποιήσει πάνω από 500.000 Ουκρανούς για να έχει ένα πλεονέκτημα στο πεδίο τη μάχης, με τον Ουκρανό πρόεδρο να απορρίπτει αυτήν την πρόταση διότι, όπως αναφέρει η WP, επισήμανε πως δεν υπάρχουν τα χρήματα για τους μισθούς των νεοσύλλεκτων...

Αποκαλύψεις Seymour Hersh: Γιατί θέλει να διώξει τον Zaluzhny o Zelensky

Στην αποκάλυψη ότι ο Zelensky θέλει να απολύσει Zaluzhny επειδή αυτός συζητά μυστικά με τη Δύση τις προοπτικές για κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό του πολέμου προχώρησε ο Αμερικάνος δημοσιογράφος, Seymour Hersh.
Στο blog του ο Hersh υποστηρίζει ότι «όπως πιστεύουν αρκετοί Αμερικανοί, ο Zelensky θέλει να απολύσει τον γενικό διοικητή του επειδή γνωρίζει ότι από το περασμένο φθινόπωρο, ο Zaluzhny, άμεσα ή μέσω συνεργατών του, συνέχισε να διεξάγει μυστικές διαπραγματεύσεις με Αμερικανούς και δυτικούς αξιωματούχους για τον καλύτερο τρόπο επίτευξης μιας κατάπαυσης του πυρός και μιας συμφωνίας για το τέλος του πολέμου με τη Ρωσία».
Ο Hersh δηλώνει πεπεισμένος ότι αυτές οι μυστικές συζητήσεις ήταν που ώθησαν τον Zaluzhny να παραδεχτεί σε άρθρο του στον Economist ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι σε αδιέξοδο.
Μάλιστα ο Hersh επικαλείται έναν Αμερικάνο αξιωματούχο, ο οποίος περιγράφει τη σύγκρουση Zelensky – Zaluzhny ως έναν «ντεμοντέ αγώνα για την εξουσία».
«Είναι βέβαιο ότι ο Zelensky γνώριζε πως ο Zaluzhny μιλά με τη Δύση.
Αλλά ο Zelensky θα «τελειώσει» εάν προσπαθήσει να συνεχίσει σε αυτήν την πορεία, μια και ο στρατός είναι στο πλευρό του στρατηγού Zaluzhny.
Θα αντιμετωπίσει ανταρσία» επισημαίνει η πηγή του Hersh.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top