GuidePedia

0


Ο επίκουρος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Δρ. Χρήστος Ζιώγας, εντεταλμένος Λέκτωρ στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, σχολιάζει τις ισορροπίες στο τρίγωνο ΗΠΑ-Ελλάδα-Τουρκία και επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει τις πραγματικές προθέσεις των Αμερικανών. Σημειώνει ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες από η γεωγραφία της Τουρκίας, συνεχίζουν να την αντιλαμβάνονται ως αναγκαία για την πολιτική τους στην περιοχή και παρότι κατανοούν ότι η γείτων έχει εμπεδώσει ένα βαθμό αυτονομίας και οι σχέσεις δεν πρόκειται να επανέλθουν στις παλαιότερες ισορροπίες, είναι αποφασισμένες να τη διατηρήσουν όσο γίνεται σε λειτουργική σχέση με το Δυτικό πλαίσιο.

Αυτή η οπτική των ΗΠΑ εκ των πραγμάτων επηρεάζει και τη σχέση τους με την Ελλάδα, την οριθετεί σε πολλά σημεία, παρότι είναι προφανώς αναβαθμισμένη λόγω και της χρησιμότητας της χώρας μας για να μειωθεί εν μέρει η αμερικανική εξάρτηση και ο συνακόλουθος γεωπολοτικός εκβιασμός από την Τουρκία. Η Ελλάδα πάντως, με την πολιτική υποβάθμισης της τουρκικής απειλής, εξωραϊσμού της κατάστασης και διολίσθησης σε κατευναστικές κινήσεις, δεν βοηθά στην επιχειρηματολογία για το μέγεθος της απειλής που συνισυτά η Τουρκία όχι μόνο για τη χώρας μας, αλλά για ολόκληρη την περιοχή.




πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.


Δημοσίευση σχολίου

 
Top