GuidePedia

0


Ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Τουρκία βεβαιώνει ότι η χώρα του σκοπεύει όχι μόνο να αποκτήσει αλλά και να αναπτύξει το τουρκικό μαχητικό ΚΑΑΝ

Ηστρατιωτική συνεργασία Τουρκίας-Ουκρανίας βρίσκεται στο απώγειό της ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη ανακοίνωση του γαμπρού του Ερντογάν BAYKAR , για έναρξη της ανοικοδόμησης εργοστασίου κοντά στο Κίεβο, κατασκευής drones TB-2-TB-3 BAYRAKTAR.

Το όλο εγχείρημα θα διαρκέσει περίπου ένα χρόνο και θα αποδίδει-εάν δεν βομβαρδιστεί από τους Ρώσους- τα παραπάνω drones στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις σε σταθερή βάση μηνιαία.
Η Ουκρανία θα αγοράσει και θα αναπτύξει το τουρκικό μαχητικό 5ης γενιάς ΚΑΑΝ

Από την πλευρά του ο Ζελένσκι προέβη σε ανταποδοτική αυχαριστήρια κίνηση προς τον Ερντογάν, αφού σύμφωνα με Διεθνές ΜΜΕ, "Η Ουκρανία σχεδιάζει να αγοράσει τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς KAAN", το οποίο επισημαίνει:

"Η Ουκρανία σκοπεύει να αγοράσει τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς KAAN στο μέλλον και γνωρίζει ήδη πού να τα χρησιμοποιήσει

«Οι ουκρανικές ομάδες εργάζοντα ιγια το έργο KAAN», λέει ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Τουρκία, Vasyl Bodnar, σε συνέντευξή του στο CNN Türk.

Σημειώνει ότι η συνεργασία με την Άγκυρα είναι στρατηγικής σημασίας και συμβάλλει στην ανάπτυξη του αμυντικού δυναμικού τόσο για την Ουκρανία όσο και για την Τουρκία.

Ο Bodnar υπενθυμίζει ότι η ιδέα της συμμετοχής της Ουκρανίας στο πρόγραμμα για το τουρκικό προηγμένο μαχητικό δεν είναι νέα και οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν ακόμη και πριν από την έναρξη της πλήρους κλίμακας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Μπορούμε να κατασκευάσουμε αποτελεσματικά εξοπλισμό με τις απαιτούμενες προδιαγραφές για αυτό το αεροσκάφος. Η δημιουργία ενός τέτοιου έργου θα αποφέρει επίσης σημαντικά οφέλη για την τουρκική πλευρά», λέει ο Πρέσβης της Ουκρανίας.

Ο Bodnar τονίζει ότι το KAAN έχει την δυνατότητα να ανταγωνιστεί τα F-35 και F-22, μελλοντικά.

«Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, εάν καταφέρουμε να αποτρέψουμε την επιρροή τρίτων τόσο από την Ανατολή όσο και από τη Δύση, θα είμαστε από τους ισχυρότερους στην περιοχή», διευκρινίζει.

Απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου για πιθανή εξαγορά της KAAN στο μέλλον, ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Τουρκία βεβαιώνει ότι η Ουκρανία σκοπεύει όχι μόνο να το αποκτήσει αλλά και να αναπτύξει το αεροσκάφος.

«Γνωρίζουμε καλά πού και πώς να το χρησιμοποιήσουμε», καταλήγει.

Το KAAN (TF-X) είναι ένα τουρκικό έργο μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς που αναπτύχθηκε από την κρατική αεροδιαστημική εταιρεία Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) για να αντικαταστήσει το F-16. Η ανάπτυξή του ξεκίνησε επίσημα τον Αύγουστο του 2016.

Σε σχετικό με το θέμα Χ ο Ισμαήλ Ντεμίρ αναφέρει:

"Στη μνήμη των μαρτύρων μας! .Είπαμε ότι θα βγάλουμε το Εθνικό μας Αεροσκάφος Μάχης από το υπόστεγο στις 18 Μαρτίου.Το αεροπλάνο μας βρίσκεται σήμερα στην κορυφή του διαδρόμου! Ας ελπίσουμε ότι θα το δούμε στα ύψη στην ουράνια πατρίδα μας υπό την ηγεσία του Προέδρου μας Ερντογάν."

Η "πορεία" του ΚΑΑΝ

Η ανάπτυξη του αεροσκάφους πραγματοποιείται σταδιακά, επομένως σημαντικά οπλικά συστήματα θα εγκατασταθούν μόνο σε μεταγενέστερα πρωτότυπα.

Το μαχητικό, το οποίο ήταν παλαιότερα γνωστό ως MMU (Milli Muharip Ucak), ή TF-X την 1η Μαΐου 2023, ονομάστηκε επίσημα KAAN.

Οι Τούρκοι προγραμματιστές έχουν στόχο να δημιουργήσουν ένα μαχητικό αεροσκάφος που θα έχει χαμηλή ορατότητα ραντάρ και υψηλή ικανότητα ελιγμών. Θα διαθέτει σύγχρονο οπτικο-ηλεκτρονικό σύστημα εντοπισμού και ραντάρ επί του σκάφους.

Η παραγωγή τριών πρωτοτύπων MMU Block σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2026 και ενός πρωτοτύπου Block I έως το 2029.

Η διαδικασία παραγωγής του πρώτου πρωτοτύπου του νέου τουρκικού μαχητικού παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο του 2022. Αυτό συνέβη στη γραμμή συναρμολόγησης της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (TAI). Η Τουρκική Υπηρεσία Αμυντικής Βιομηχανίας υλοποιεί αυτό το έργο για την πολλά υποσχόμενη αντικατάσταση των μαχητικών F-16.

Οι δοκιμές εδάφους του πρωτοτύπου KAAN ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2023.

Η πρώτη δοκιμή ΤΑΧΙ του αεροσκάφους έγινε στις 16 Μαρτίου 2023 .Έτσι πέρασε με επιτυχία την πρώτη δοκιμή εδάφους δοκιμές.

Το 2021, ο επικεφαλής της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (TUSAŞ) δήλωσε ότι το TF-X θα χρησιμοποιήσει πρώτα ξένους κινητήρες GE F110, αλλά αργότερα θα έχουν κινητήρες τουρκικής κατασκευής από την TRMotor

Ωστόσο, το καλοκαίρι του 2022, η Τουρκική Διοίκηση Αμυντικής Βιομηχανίας ανακοίνωσε διαγωνισμό για την ανάπτυξη κινητήρα turbofan. Δύο τουρκικές εταιρείες υπέβαλαν αίτηση στο διαγωνισμό: η Tusas Engine Industries και η TRMotor.

Τον Ιούλιο του 2024, έγινε γνωστό ότι το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία συμφώνησαν να συνεργαστούν για την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς μαχητικών.

Τον Σεπτέμβριο, πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο η πρώτη δοκιμή του εκτινασσόμενου καθίσματος Martin Baker για το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος KAAN.
Η Τουρκία βρίσκει συμπαραγωγούς και αγοραστές

Η ανάπτυξη-κατασκευή του μαχητικού 5ης γενιάς ΚΑΑΝ από την Τουρκία, είναι ένα project πολυδάπανο, το οποίο θα πρέπει να έχει βιωσιμότητα, μέσω εξαγωγών του σε τρίτες χώρες.

Πάνω σε αυτό τον σκοπό ο Ερτντογάν κινείται σε δύο βασικούς άξονες.

Ο πρώτος είναι ο εφελκυσμός άλλων χωρών να μετέχουν στο project ΚΑΑΝ, προκειμένου να μειωθεί το κόστος του για την Τουρκία αφενός και αφετέρου να εξασφαλιστεί η πώλησή του στις χώρες αυτές σε μεταγεγέστερο στάδιο.

Ο δεύτερος είναι ότι μέσω των παραπάνω, ο Ερντογάν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το ΚΑΑΝ ως εγαλείο διαμόρφωσης της εξωτερικής πολιτικής των κρατών συμπαραγωγών και προμηθευτών, όπως ακριβώς κάνει με τα drones TB-2 BAYRAKTAR τα οποία εξάγει σε πάμπολες χώρες.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top