GuidePedia

0


Τη σημασία που θα έχει μια συμφωνία Τουρκίας-Αιγύπτου για τις θαλάσσιες ζώνες επεσήμανε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά την πτήση επιστροφής του από το Κάϊρο ,όπου συνάντησε τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι «η Τουρκία και η Αίγυπτος είναι δύο σημαντικές χώρες της περιοχής. Επί 12 χρόνια, είχαν διακοπεί οι επαφές μας. Η επίσκψη έγινε μετά από πρόσκληση του κ.Σίσι. Από την πλευρά μου, πρότεινα να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας μας και να γίνει αυτό το βήμα. Ο κ.Σίσι θα επισκεφθεί την Άγκυρα τον Απρίλιο ή τον Μάιο.

Με την Αίγυπτο διαθέτουμε βαθιά ριζωμένους δεσμούς, τόσο πολιτιστικούς όσο και ιστορικούς.Μοιραζόμαστε την ίδια ιστορία αλλά και την ίδια θάλασσα και η σημασία αυτής της θάλασσας στην παγκόσμια εξίσωση αυξάνεται μέρα με την μέρα. Από την άλλη πλευρά, η εξωτερική πολιτική οικοδομείται στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος και εφαρμόζεται σε αυτή τη βάση. Ως εκ τούτου, είναι αναμφίβολα προς το συμφέρον και των δύο χωρών να κάνουν συγχρονισμένα βήματα, από κοινού και προς την ίδια κατεύθυνση. Και εμείς και η αιγυπτιακή πλευρά έχουμε επίγνωση αυτής της πραγματικότητας, έτσι η νέα εποχή χτίζεται πάνω σε αυτό το στέρεο έδαφος.

Έχουμε μπροστά μας πολύ κρίσιμες προκλήσεις και κανείς δεν γνωρίζει τι απρόβλεπτες, απαιτητικές εξελίξεις περιμένουν τον κόσμο στο μέλλον. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο ήδη από σήμερα να είμαστε μαζί για να διαφυλάξουμε την ειρήνη και την ηρεμία τόσο στην περιοχή μας όσο και στον κόσμο. Υπάρχουν πεδία συνεργασίας τα οποία θα ενίσχυαν και τις δύο χώρες, όταν έρθει η σειρά τους θα γίνουν τα κατάλληλα βήματα.

Ο Ερντογάν κλήθηκε να σχολιάσει τη συνέντευξη Πούτιν και όσα είπε για τη μεσολάβηση της Τουρκίας για παύση του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Πούτιν είπε στον Κάρλσον ότι αν και η Ρωσία ήταν έτοιμη να προχωρήσει σε συμφωνία ,παρενέβη ο τότε Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσος και εμπόδισε την Ουκρανία να συμφωνήσει κι αυτή. Ο Ερνγτογάν επιβεβαίωσε όσα είπε ο Πούτιν για την τουρκική παρέμβαση και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες της για να επιτευχθεί ειρήνη.

«Μπορούμε να ανοίξουμε ξανά την πόρτα στην ειρήνη με μια διαχείριση της διαδικασίας που θα είναι επικεντρωμένη στη λύση, απαλλαγμένη από εξωτερικές επιρροές. Στις συζητήσεις μας τόσο με τον κ. Putin όσο και με τον κ. Zelenski συνεχίζουμε την επιδίωξη αυτού του στόχου. Εμείς από την πρώτη στιγμή υποστηρίξαμε ότι η δίκαιη ειρήνη είναι καλύτερη από τον πόλεμο και προσπαθούμε να κάνουμε όλα μας τα βήματα με βάση αυτή την αντίληψη. Αρκεί να θέλουμε ειρήνη, από εκεί και πέρα θα βρούμε σίγουρα έναν τρόπο να φτάσουμε εκεί».

Ο Τούρκος πρόεδρος απαντώντας σε ερωτήσεις για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ έκανε λόγο «θετική εξέλιη των πραγμάτων».

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top