GuidePedia

0

Του Στράτου Βαλτινού
Η ψηφοφορία στη βουλή για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ανέδειξε και τις τάσεις που επικρατούν ως υπόγεια ρεύματα προς το παρόν στα κόμματα. Η ΝΔ πέρασε μια δοκιμασία και ο Μητσοτάκης συνεχίζει να απολαμβάνει την μειούμενη έστω κυριαρχία του, χάρη στην ψήφο της αντιπολίτευσης. Πενήντα ένας βουλευτές της ΝΔ δεν ψήφισαν το νόμο, αλλά στο εξής και μέχρι τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός θα κινείται όλο και πιο έντονα σε θολά νερά μεταξύ δεξιάς και ακροδεξιάς. Το ΠΑΣΟΚ κλονίστηκε από την άρνηση 11 βουλευτών να ψηφίσουν ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ οι Πολάκης, Όθων Ηλιόπουλος και Κασσιμάτη δεν πτοήθηκαν από τις απειλές Κασσελάκη .

Η εκκλησία που πρωταγωνίστησε αρνητικά δέχ8ηκε μια ακόμη ήττα και η επιρροή της μειώνεται, ευτυχώς. Ωστόσο τα όσα συνέβησαν στη βουλή ήταν μόνο η αρχή. Τρεις πολιτικοί αρχηγοί, Μητσοτάκης, Ανδρουλάκης, Κασσελάκης για διαφορετικούς λόγους ο καθένας αμφισβητούνται. Ο Μητσοτάκης αμφισβητείται από την ακροδεξιά πτέρυγα που έχει επικεφαλής τον Σαμαρά ο οποίος θα φορτώσει στον πρωθυπουργό την φθορά στις ευρωεκλογές, ο Ανδρουλάκης επειδή αδυνατεί να θέσει το ΠΑΣΟΚ σε νικηφόρα τροχιά και ο Κασσελάκης γιατί οδηγεί σε νέα ήττα τον ΣΥΡΙΖΑ, αν όχι και στην διάλυση. Εκ των πραγμάτων έχουμε νέα δεδομένα.
Μητσοτάκης: το πρώτο μήνυμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απειλείται κοινοβουλευτικά, αυτό είναι δεδομένο. Η λεηλασία της χώρας είναι έργο όλων, άρα κανείς δεν διακινδυνεύει μια ρήξη που θα εξοργίσει και τους ολιγάρχες και τα ΜΜΕ που στηρίζουν τη ΝΔ. Το πρόβλημα με τον πρωθυπουργό είναι ότι ο Σαμαράς που διαθέτει αρκετή ισχύ και στην κοινοβουλευτική ομάδα και στον κομματικό μηχανισμό, περιμένουν τις ευρωεκλογές για να φορτώσουν στον Μητσοτάκη τις ευθύνες της φθοράς. Την οποία θα αποδώσουν στο ότι ο πρωθυπουργός δεν πήγε όσο εκείνοι θα ήθελαν τη ΝΔ πιο ακροδεξιά. Φαίνεται πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι το δεύτερο μήνυμα της κάλπης προς τον Μητσοτάκη. Το πρώτο ήταν οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Η βουλή ήταν το πρώτο κοινοβουλευτικό μήνυμα.

Ο Μητσοτάκης όμως ξέρει ότι αν πάει η ΝΔ ακόμη πιο δεξιά, θα χάσει χιλιάδες συντηρητικούς ψηφοφόρους που όμως απεχθάνονται την ακροδεξιά και το δόγμα Πατρίς -Θρησκεία -Οικογένεια. Κατά συνέπεια, μόνο μέσα από την κάλπη ο Σαμαράς και άλλοι προσδοκούν αλλαγή πορείας της ΝΔ. Γιατί είναι προφανές ότι μετά τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός θα κατηγορηθεί ότι μειώνεται η ισχύς του κόμματος ενώ παίζει χωρίς αντίπαλο και αυτό είναι αλήθεια. Οπότε η αμφισβήτησή του θα είναι δεδομένη και η αναζήτηση της διάδοχης λύσης θα γίνει ορατή.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης συνεχίζει να είναι , παρά την ηλικία του, ένας δυσκίνητος πρόεδρος, χωρίς όραμα, χωρίς ιδεολογική ενέργεια, χωρίς ακτινοβολία ηγέτη και ουσιαστικά , με κόμμα κολλημένο στην άμμο. Λογικά η μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να είχε απογειώσει το ΠΑΣΟΚ. Αυτό όμως δεν συμβαίνει , ούτε θα συμβεί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις. Οπότε και ο Ανδρουλάκης θα κριθεί στις ευρωεκλογές και δεν αποκλείεται να δούμε και εκεί κρίση ηγεσίας.

Κρίση ηγεσίας έχουμε ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν κάποιος έλεγε το περασμένο καλοκαίρι ότι το κόμμα αυτό θα εκλέξει έναν πρόεδρο που θα το διαλύσει, θα γελούσαν όλοι σαρκαστικά. Και όμως ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει απτόητος να προκαλεί σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση πλέον μικρές και μεγάλες κρίσεις και ταυτόχρονα να αδυνατεί να διατυπώσει ένα όραμα για το μέλλον του κόμματός του. Η αναφορά στο “ελληνικό όνειρο” πέρασε σαν τηλεοπτική διαφήμιση που γρήγορα ξεχάστηκε. Δεν ενέπνευσε στην αρχή, δεν είναι περιεχόμενο, δεν πρόκειται να γίνει ελκυστικό ως όραμα ποτέ. Τα δημοσκοπικά ποσοστά έχουν πάρει την κατιούσα, η νέα ενότητα που διακήρυξε μετά την διάσπαση έχει γίνει σύννεφο , η αμφισβήτησή του είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη, πιθανότατα και η μομφή μετά τις ευρωεκλογές.

Όλα αυτά την στιγμή που οι πόλεμοι, η διεθνής αστάθεια, η διεθνής οικονομική κρίση, η καθήλωση της ανάπτυξης της ΕΕ, οι ανισότητες που γίνονται ορατές πλέον στους δρόμους όλων των ευρωπαικών χωρών, προκαλούν ανασφάλεια και αγωνία.
Είναι σχεδόν βέβαιο, ότι η πολιτική ζωή της χώρας θα γνωρίσει έναν νέο κύκλο όξυνσης, εντάσεις εσωκομματικές , κρίσεις και αβεβαιότητα. Οι ευρωεκλογές πλησιάζουν και η γκρίζα πραγματικότητα της χώρας, ακρίβεια, σκάνδαλα, δικαιοσύνη, πολιτική ηθική, ανασφάλεια νέων και συνταξιούχων κλπ αρχίζει να κυριαρχεί και να επιδρά στα κόμματα.
Ας προετοιμαστούμε...

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top