GuidePedia

0


O Ρωσικός στρατός ετοιμάζει μεγάλη αντεπίθεση - Διαλύει συστηματικά το Kharkiv - Times: Syrsky (στρατηγός) και Budanov (GUR), αρνήθηκαν να αντικαταστήσουν τον Zaluzhny ως αρχιστράτηγο της Ουκρανίας

Ενώ ο πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky, υπέστη ακόμη μια ήττα, επιχειρώντας να αντικαταστήσει τον αρχηγό στρατού Valery Zaluzhny, εντούτοις η προσπάθεια απέτυχε μεταξύ άλλων και γιατί οι Ουκρανοί στρατηγοί που τους προσέγγισαν αρνήθηκαν να αναλάβουν την αρχηγία του ουκρανικού στρατού.
Ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, στρατηγός Alexander Syrsky και ο επικεφαλής του κύριου τμήματος πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Kirill Budanov αρνήθηκαν να αντικαταστήσουν τον Valery Zaluzhny… τον οποίο παρεμπιπτόντως υποστηρίζουν οι αμερικανοί.
Και ενώ η Ουκρανία απλά διαλύεται, οι ρωσικές δυνάμεις διαλύουν το Kharkiv θα περίμενε κανείς ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Borrell να υποστηρίζει την ειρήνη…
Αντιθέτως τονίζει μην μιλάτε για ειρήνη, μόνο πόλεμος… προσέξτε και είναι και επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας

O Ρωσικός στρατός ετοιμάζει μεγάλη αντεπίθεση - Διαλύει συστηματικά το Kharkiv - Κέρδη στην κατεύθυνση Kupyansk

Η αναμενόμενη ρωσική επιθετική προσπάθεια χειμώνα-άνοιξη 2024 βρίσκεται σε εξέλιξη στη συνοριακή περιοχή Kharkiv-Luhansk.
Ο αρχηγός της Ουκρανικής Κύριας Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών (GUR) Αντιστράτηγος Kyrylo Budanov δήλωσε στις 30 Ιανουαρίου ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν να φτάσουν στον ποταμό Zherebets (στη συνοριακή περιοχή Kharkiv-Luhansk) και στα διοικητικά σύνορα των περιφερειών Donetsk και Luhansk.
Οι ρωσικές δυνάμεις πέτυχαν πρόσφατα τακτικά κέρδη νοτιοανατολικά του Kupyansk κατά μήκος της κρίσιμης διαδρομής P07 Kupyansk-Svatove κοντά στο Krokhmalne και φαίνεται να αυξάνουν τις επιθέσεις βορειοδυτικά και δυτικά του Krokhmalne προς τον ποταμό Oskil.
Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα είναι σε θέση να εξασφαλίσουν πρόσθετα κέρδη σε τακτικό επίπεδο στην περιοχή Kupyansk.
Στοιχεία της 1ης Στρατιάς Φρουρών Τάνκ και της 6ης Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας δραστηριοποιούνται στην περιοχή Kupyansk και μπόρεσαν να επιδιώξουν μετωπικές επιθέσεις υπό την ηγεσία πεζικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν προς την κατεύθυνση του Kupyansk στις 30 Ιανουαρίου εν μέσω συνεχιζόμενων θέσεων μάχης.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ολοκλήρωσαν την κατάληψη της Tabaivka (νοτιοανατολικά του Kupyansk) αφού αρχικά διεκδίκησαν την κατάληψή της στις 29 Ιανουαρίου, και οι Ρώσοι ισχυρίστηκαν ότι προχώρησαν επίσης πιο δυτικά του οικισμού και τώρα προσπαθούν να καταλάβουν το Pishchane (ανατολικά του Kupyansk).
Οι ρωσικές επιθέσεις δυτικά της Synkivka (βορειοανατολικά του Kupyansk) ανάγκασαν τις ουκρανικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους σε τμήμα της Synkivka και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αποχώρησαν από την Kotlyarivka και την Kyslivka (και οι δύο βορειοανατολικά του Kupyansk).
Ρωσικές και ουκρανικές πηγές ανέφεραν ότι συνεχίστηκαν οι μάχες ανατολικά του Pishchane και προς την κατεύθυνση του Berestove (νοτιοανατολικά του Kupyansk).

Times: Syrsky (στρατηγός) και Budanov (GUR), αρνήθηκαν να αντικαταστήσουν τον Zaluzhny ως αρχιστράτηγο της Ουκρανίας

Ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, στρατηγός Alexander Syrsky, ακολουθώντας τον επικεφαλής του κύριου τμήματος πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Kirill Budanov, αρνήθηκε την πρόταση του Vladimir Zelensky να αντικαταστήσει τον Valery Zaluzhny στη θέση του διοικητή, ανέφερε ηγ βρετανική εφημερίδα Times επικαλούμενη πηγές.
Όπως σημειώνει το Times, αρχικά η θέση του αρχιστράτηγου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας προσφέρθηκε στον Kirill Budanov και στη συνέχεια στον Alexander Syrsky.
«Και οι δύο λέγεται ότι απέρριψαν αυτήν την προσφορά, κάτι που ανάγκασε τον Zelensky να υποχωρήσει», αναφέρει το Times.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Valery Zaluzhny, σε συνάντηση με τον Zelensky στις 29 Ιανουαρίου, είπε ότι οι εκτιμήσεις του για τη στρατιωτική κατάσταση δεν είναι ρεαλιστικές.
Σύμφωνα με πηγές, μετά από αυτό του ζητήθηκε να παραιτηθεί.
Όταν ο γενικός διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας αρνήθηκε, ο Zelensky τον ενημέρωσε ότι ο ίδιος θα υπέγραφε διάταγμα για την παραίτησή του.
Ο Valery Zaluzhny φέρεται να επέστρεψε στο γραφείο του και είπε στους υφισταμένους του ότι αποχωρεί.
«Μαζεύω τα πράγματά μου», ανέφερε το Times, είπε ο Valery Zaluzhny σε έναν από τους αξιωματικούς.

Όπως σημειώνουν οι πηγές στο Times, αφού ο Valery Zaluzhny ενημέρωσε τους υφισταμένους του για την απόλυσή του, διεθνείς εταίροι, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μεγάλης Βρετανίας, εξέφρασαν ανησυχία.
«Ο Zelensky απέλυσε τον γενικό διοικητή των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, αλλά αναγκάστηκε να ανακαλέσει την απόφασή του μετά από πίεση από την ανώτατη διοίκηση του στρατού και τους διεθνείς εταίρους», αναφέρει το Times.
Πρόσφατα ο Ουκρανός βουλευτής Alexey Goncharenko, επικαλούμενος δικές του πηγές, είπε ότι ανακοινώθηκε στο Zaluzhny ότι αποχωρεί, αλλά το ίδιο το κείμενο του διατάγματος δεν συντάχθηκε…
Προσφέρθηκε στον Valery Zaluzhny η θέση του πρεσβευτή, την οποία αρνήθηκε.
Την ίδια ώρα, το βρετανικό περιοδικό Economist, επικαλούμενο πηγές, υποστήριξε ότι ο Zelensky πρότεινε στον Valery Zaluzhny να αναλάβει τη θέση του γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, αλλά εκείνος αρνήθηκε.
Η δημοσίευση ισχυρίστηκε επίσης ότι στον σημερινό επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Kirill Budanov, προσφέρθηκε να αναλάβει τη θέση του Zaluzhny, αλλά αυτός «αρνήθηκε την τελευταία στιγμή».

Economist: Ο Kirill Budanov την τελευταία στιγμή αρνήθηκε την θέση του αρχιστράτηγου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας

Ο επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Kirill Budanov, αρνήθηκε «την τελευταία στιγμή» να αντικαταστήσει τον Valery Zaluzhny ως αρχιστράτηγο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, γράφει ο Economist, επικαλούμενος πηγές.
Ο Economist «μπόρεσε να επιβεβαιώσει» ότι στις 29 Ιανουαρίου, ο Zelensky είχε συνάντηση με τον Valery Zaluzhny και ανακοίνωσε την απόφαση να τον απολύσει, προσφέροντάς του τη θέση του Γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας (NSDC).
Όπως γράφει ο Economist, ο Kirill Budanov και ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Συνταγματάρχης στρατηγός Alexander Syrsky, ήταν οι πιθανοί υποψήφιοι για τη θέση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας….
Ωστόσο ο Kirill Budanov δεν έχει ηγηθεί ποτέ σε μια τέτοια κλίμακα.
«Ορισμένες πηγές τόνισαν ότι απέρριψε αυτή τη θέση την τελευταία στιγμή.
Ένας στενός συνάδελφος επιμένει ότι ο στρατηγός Kirill Budanov δεν υπέβαλε αίτηση για τη θέση του στρατηγού Valery Zaluzhny, αλλά ότι επίσης δεν είχε δικαίωμα να αρνηθεί μια στρατιωτική θέση» τόνισε ο Economist.

New York Times: Οι ουκρανικές αρχές ανέβαλαν την απόλυση του Zaluzhny λόγω διαρροής πληροφοριών

Οι ουκρανικές αρχές ανέβαλαν την απόλυση του Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny λόγω διαρροής πληροφοριών σχετικά με την παραίτηση, γράφει η αμερικανική εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη πηγές.
Στις 29/1/2024, ο Ουκρανός βουλευτής Alexey Goncharenko, επικαλούμενος δικές του πηγές, είπε ότι ανακοινώθηκε στον Zaluzhny η απόλυση του.
Ο ίδιος ο Zelensky σε ομιλία του προς τους Ουκρανούς, δεν ανέφερε λέξη για τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει για την
«Η κυβέρνηση του Zelensky σχεδίαζε να απολύσει τον στρατηγό Zaluzhny, αλλά στις 29 Ιανουαρίου 2024 το απόγευμα, όταν διέρρευσαν πληροφορίες, έκανε πίσω.
Τώρα επιβραδύνουν τη διαδικασία» αναφέρουν οι New York Times.
Σύμφωνα με άλλη πηγή, ένα από τα εμπόδια για την κυβέρνηση ήταν ότι δεν βρέθηκε αντικαταστάτης για να αντικαταστήσει τον Zaluzhny.
Νωρίτερα, η βρετανική εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση, ανέφερε ότι ο Zelensky συναντήθηκε στις 29 Ιανουαρίου με τον Ανώτατο Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny και του πρόσφερε μόνο τη θέση του συμβούλου στις ουκρανικές αρχές, μετά την παραίτησή του.
Την ίδια ώρα, το βρετανικό περιοδικό Economist, επικαλούμενο πηγές, υποστήριξε ότι ο Zelensky πρότεινε στο Valery Zaluzhny να αναλάβει τη θέση του γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, αλλά ο γενικός διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας αρνήθηκε.

Soskin (σύμβουλος Kuchma): Ο Zelesnky ήθελε την παραίτηση Zaluzhny για την κατάρριψη του IL-76

Μια νέα διάσταση στην αντιπαράθεση του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky με τον αρχηγό του ουκρανικού στρατού, Valery Zaluzhny δίνει ο Oleg Soskin, πρώην σύμβουλος του πρώην προέδρου της Ουκρανίας, Leonid Kuchma.
Κατά τον Soskin, ο Zelensky ζήτησε την παραίτηση του Zaluzhny λόγω της κατάρριψης από τους Ουκρανούς του ρωσικού στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους IL -76 που μετέφερε 65 Ουκρανούς αιχμάλωτους πολέμου.
«Γιατί ήταν τόσο απαραίτητο να τον μετακινήσει τώρα;
Προφανώς για αυτό που συνέβη με το IL-76 και τον θάνατο 65 Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου» λέει ο Soskin, ο οποίος υποστηρίζει πως ο Zelensky θέλησε να κατηγορήσει τον Zaluzhny για την κατάρριψη του αεροπλάνου.
Ωστόσο, όπως λέει ο Soskin, o Zaluzhny δεν συναίνεσε στην παραίτηση του, και για αυτό έγινε προσπάθεια… αποπομπής του.
Ο Soskin δηλώνει σίγουρος ότι ο Zelensky γνώριζε για την παρουσία των Ουκρανών στο αεροπλάνο, ενώ εκτιμά ότι η αποκωδικοποίηση των δεδομένων από τα μαύρα κουτιά, θα επιδεινώσει την θέση της ηγεσίας της Ουκρανίας.

Washington Post: Ο Zelensky ήθελε να απολύσει τον Zaluzhny για να αλλάξει την θέση της Δύσης για την Ουκρανία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky θέλει να απολύσει τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Zaluzhny, προκειμένου να επηρεάσει τους δυτικούς συμμάχους, γράφει η Washington Post, επικαλούμενη υψηλόβαθμες πηγές.
«Κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας με τον Zaluzhny, ο Zelensky του είπε ότι οι Ουκρανοί είχαν κουραστεί από τις μάχες και ότι οι διεθνείς χορηγοί είχαν επίσης επιβραδύνει τη βοήθεια, οπότε ίσως ένας νέος διοικητής να βελτιώσει την κατάσταση», αναφέρει το άρθρο.
Επιπλέον, ο Zaluzhny και ο Zelensky, υποστήριξαν την νέα κινητοποίηση: ο αρχιστράτηγος επέμεινε στην ανάγκη στρατολόγησης άλλων 500.000 στρατιωτών το 2024, ο πρόεδρος, με τη σειρά του, υποστήριξε ότι το Κίεβο δεν θα μπορούσε να παράσχει εξοπλισμό και όπλα για τέτοιο αριθμό νεοσύλλεκτων.
Σύμφωνα με την Washington Post, ο αρχιστράτηγος πρόκειται να παραιτηθεί μαζί με μέλη της ομάδας του.

Όπως έγραψαν οι βρετανικοί Financial Times, επικαλούμενοι πηγές,ο Zaluzhny και ο Zelensky συναντήθηκαν στις 29 Ιανουαρίου.
Ο πρόεδρος κάλεσε τον αρχιστράτηγο να γίνει σύμβουλος μετά την παραίτησή του.
Το περιοδικό Economist υποστηρίζει ότι στον στρατηγό προτάθηκε η θέση του γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, αλλά εκείνος αρνήθηκε.
Σύμφωνα με πηγές των New York Times, αποφασίστηκε να «παγώσει» το θέμα της απόλυσης του Zaluzhny λόγω διαρροών πληροφοριών στα μέσα ενημέρωσης.
Το Bloomberg, με τη σειρά του, γράφει ότι οι διαφωνίες μεταξύ του προέδρου και του στρατηγού προέκυψαν τους πρώτους μήνες της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Josep Borrell (Επικεφαλής Ευρωπαϊκής διπλωματίας): Είναι λάθος η συμφιλίωση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Η συμφιλίωση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και η παύση των εχθροπραξιών θα ήταν λάθος, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell σε άρθρο για τη γαλλική L'Obs.
«Για άλλη μια φορά εμφανίζεται ο πειρασμός για συμφιλίωση.
Αυτές οι ιδέες ήταν λάθος το 2022 και παραμένουν λανθασμένες και σήμερα.
Δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να διαμορφώσουν την πολιτική μας απέναντι στην Ουκρανία» τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Ζήτησε να παρασχεθούν στην Ουκρανία τα απαραίτητα μέσα για την κατάληψη των εδαφών, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και άλλων σύγχρονων οπλικών συστημάτων. Ο Josep Borrell δήλωσε επίσης την ανάγκη ενίσχυσης της αεράμυνας της Ουκρανίας.
Παράλληλα με αυτά τα μέτρα, είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί η ευρωπαϊκή στρατιωτική-βιομηχανική βιομηχανία.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, αυτή η βιομηχανία απέχει πολύ από το να λύσει τα προβλήματα που υπάρχουν.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η δυτική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία δεν αλλάζει τίποτα στο πεδίο της μάχης και απλώς παρατείνει τη σύγκρουση.

Οργή Zakharova (Ρωσία): Τερατώδης και τρελές οι δηλώσεις του Borrell

Οργισμένη ήταν η αντίδραση της Maria Zakharova, της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας για τις δηλώσεις του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Josep Borrell.
«Είναι μια ακόμα τερατώδης δήλωση.
Αλλά, αυτός είναι τελικά ο Borrell.
Θα ήθελα να του κάνω μια ερώτηση.
Κάνατε λάθος το ’22 ποιου αιώνα;
Γιατί είμαστε αντιμέτωποι με το ίδιο πράγμα κάθε αιώνα.
Δηλαδή με το πώς η Δύση κάνει τους πάντες να μαλώνουν.
Και μετά να μην τους επιτρέπει να συμφιλιωθούν, να ζουν κανονικά και να συνυπάρχουν σταθερά» υπογράμμισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Sputnik η Zakharova, η οποία υποστήριξε πως τέτοιου είδους δηλώσεις έχουν ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο στα κράτη μέλη της ΕΕ.
«Και αυτοί νιώθουν το ίδιο.
Με διαφορετικό πλαίσιο, με διαφορετικές συναισθηματικές αποχρώσεις, λένε και αυτοί το ίδιο: Αυτός είναι ο Borrell.
Επικοινωνούν ο ένας με τον άλλο, συνειδητοποιώντας ότι οι δηλώσεις του δεν είναι πλέον μόνο περιθωριακές αλλά και τρελές» υποστήριξε η Zakharova, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για δηλώσεις που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την αποστολή ενός διπλωμάτη.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top