GuidePedia

0

«Οι ΗΠΑ διέθεσαν εκατομμύρια δολλάρια ως βοήθεια FMF για την Ελλάδα, προκειμένου να ενθαρρύνουν και άλλες προσφορές (προς την Ουκρανία)» – Τι ζητεί ο Άντονυ Μπλίνκεν με την επιστολή του προς τον Μητσοτάκη – Η αλληλογραφία με το Σταίητ Ντηπάρτμεντ και οι ανακοινώσεις του αμερικανικού υπουργείου Αμύνης εκθέτουν – Ισορροπία όχι υπεροπλία – Οι ΗΠΑ ομιλούν για υπεράσπιση του τουρκικού εναέριου χώρου με τα F-16

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ προσεκτικά την επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονυ Μπλίνκεν για την «ανάπτυξη της αμυντικής συνεργασίας» με την Ελλάδα, διαπιστώνουμε ότι ο τρόπος με τον οποίο αναπαράγεται στην χώρα μας η πρότασις των ΗΠΑ είναι γενικόλογη, αποδίδοντας σε υπερβολικά ελεύθερη μετάφραση το νόημά της, αποφεύγοντας τεχνηέντως να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες. Όμως η επιστολή Μπλίνκεν διακρίνεται για την σαφέστατη, προσεκτική και επακριβή λέξη προς λέξη διατύπωσή της, και ως διπλωματικό κείμενο έχει σημασία μέχρι και η τελευταία τελεία της.

Σημειώνεται ότι τέτοια κείμενα, για τους Αμερικανούς, δεν είναι πρόχειρες υποθέσεις ή επιλογές του εκάστοτε προεδρικού περιβάλλοντος, αλλά υπόκεινται στις διατάξεις της Πράξεως Στρατιωτικής Βοηθείας (USA Foreign Assistance Act) του 1961.

Πρώτον, λοιπόν, τονίζεται στην επιστολή πως μεγάλο μέρος της παραχωρήσεως αμυντικού υλικού αποσκοπεί στην ενθάρρυνση της διαθέσεως οπλικών συστημάτων από την Ελλάδα προς την Ουκρανία. Αναφέρει στην τρίτη παράγραφο: «Πρώτον, στις 27 Σεπτεμβρίου του 2022 ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες του Κογκρέσσου για διάθεση για τις ελληνικές αμυντικές προμήθειες πιστώσεων FMF (Foreign Military Financing – Αμυντικές Χρηματοδοτήσεις Εξωτερικού) ύψους 30 εκατ. δολλαρίων προκειμένου να ενθαρρυνθεί η κρίσιμη ενίσχυσις της Ουκρανίας. Στις 24 Οκτωβρίου 2023 οι ΗΠΑ διέθεσαν άλλα 30 εκατ. δολλάρια ως βοήθεια FMF για την Ελλάδα, προκειμένου να ενθαρρύνουν και άλλες προσφορές (προς την Ουκρανία)».

Και παρακάτω: «Συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για τις αμυντικές δυνατότητες τις οποίες μπορεί να διαθέσει ή να πουλήσει στην Ουκρανία»… Συνδέει λοιπόν ο Αμερικανός υπουργός ευθέως την στρατιωτική βοήθεια που παρέχει η χώρα του προς την Ελλάδα με τις περαιτέρω κινήσεις των Αθηνών προς ενίσχυσιν της Ουκρανίας.

Ουδόλως τυχαίο λοιπόν που χθες ο κ. Μητσοτάκης, αφού έλαβε την επιστολή Μπλίνκεν, επικοινώνησε με τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκυ. Να σημειωθεί ότι στην διθυραμβική αναγγελία του για την επικειμένη απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών F-35, ουδόλως ανέφερε την ουκρανική παράμετρο στην αποδέσμευση αμερικανικού πολεμικού υλικού για την Ελλάδα. Πέρα όμως από αυτό, επειδή έγινε λόγος για υπεροπλία την οποία αποκτά η Ελλάς, πρέπει να τονίσουμε ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο στα ενημερωτικά δελτία που αφορούν τόσο στην αποδέσμευση των F-35 για την Ελλάδα όσο και στην προεδρική σύσταση προς το Κογκρέσσο να εγκρίνει την πώληση προηγμένων F-16V προς την Τουρκία, υπογραμμίζεται ότι οι προτεινόμενες πωλήσεις ή αποδεσμεύσεις πολεμικού υλικού «δεν αλλοιώνουν την βασική ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή.» Ακόμη για τα F-16 που θα αποκτήσει η Τουρκία, το Πεντάγωνο αναφέρει ότι: «Αυτά τα νέα, όσο και τα εκσυγχρονισμένα αεροπλάνα θα συγκροτήσουν για την Τουρκία ένα στόλο συγχρόνων μαχητικών πολλαπλών αποστολών, προκειμένου να την καταστήσουν ικανή να προστατεύει τον εναέριο χώρο της».

Αντιπαρερχόμεθα του τι σημαίνει ακριβώς εναέριος χώρος της Τουρκίας και αν αυτός εκλαμβάνεται συμφώνως προς τα οριζόμενα από το διεθνές δίκαιο ή συμφώνως προς τους ευσεβείς πόθους της Αγκύρας. Η ουσία είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να τηρούν την πολιτική των ίσων αποστάσεων απέναντι στην Ελλάδα και στην Τουρκία, οπότε πρωταρχικός στόχος των ενεργειών τους είναι η διατήρησις της ισορροπίας δυνάμεων με αποτροπή της υπεροπλίας της ελληνικής πλευράς.

Πράγματι, η απόκτησις των F-35 μπορεί να είναι ενίσχυσις για το ελληνικό αεροπορικό οπλοστάσιο, αλλά μέχρις ότου συντελεσθεί, μέχρις ότου δηλαδή τα αεροπλάνα αυτά καταστούν επιχειρησιακά, οι δυναμικές ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο θα έχουν περαιτέρω αναδιαμορφωθεί. Εν τω μεταξύ, η Τουρκία με την απόκτηση των F-16 αποκτά πρόσθετες δυνατότητες. Και μπορεί να παρητήθη σχετικά πρόσφατα από την πρακτική των συστηματικών υπερπτήσεων και παραβιάσεων, αλλά ουδέποτε παρητήθη από το δόγμα που συστηματικώς τις επιτάσσει, αυτό της «Γαλάζιας Πατρίδος». Μπροστά στο σταθερό αυτό δόγμα, τι αξία μπορεί να έχει μια στιγμιαία εγγύησις του αμερικανικού ΥΠΕΞ; Η Τουρκία έχει αγνοήσει ξανά στο παρελθόν τον αμερικανικό παράγοντα όσον αφορά σε εξοπλιστικά ζητήματα και ζητήματα διεκδικήσεων. Το ομολόγησε ειλικρινώς –αν και με ωμότητα– η γνώστις των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών του αμερικανικού παράγοντος Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία επεσήμανε ότι οι Τούρκοι δεν δεσμεύονται για τίποτε…

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top