GuidePedia

0


Οι ΗΠΑ προμηθεύουν τους Τούρκους με 952 πυραύλους αέρος-αέρος AMRAAM AIM-120C-8, μια περαιτέρω βελτιωμένη έκδοση με εκτεταμένη εμβέλεια,περίπου 160 km, καλύτερη καθοδήγηση και μεγαλύτερη φονικότητα

Σε πρόσφατο άρθρο μας με τίτλο "Τι επιπλέον περιλαμβάνει η συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας εκτός από τα F-16 BLOCK-70 και πως επηρεάζεται το αεροπορικό ισοζύγιο στο Αιγαίο;", επισημάναμε ότι με τις επιπλέον παροχές των ΗΠΑ στους Τούρκους, σε κινητήρες -κίτ ηλεκτρονικού πολέμου-προηγμένα ραντάρ AESA και εκατοντάδες πύραυλους αέρος-αέρος μεγάλου και μικρού βεληνεκούς καθώς και πύραυλους κατά ραντάρ και βόμβες, ψαλιδίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η Ελληνική αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο.

Πως διαμορφώνεται το Τουρκικό οπλοστάσιο σε πυραύλους αέρος-αέρος (BVRAAM) άνω των 65 χλμ

Ωστόσο "ο δίαβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες", αφού οι ΗΠΑ προμηθεύουν τους Τούρκους με 952 πυραύλους αέρος-αέρος AMRAAM AIM-120C-8, μια περαιτέρω βελτιωμένη έκδοση με εκτεταμένη εμβέλεια,περίπου 160 km, καλύτερη καθοδήγηση και μεγαλύτερη φονικότητα.

Πλέον αυτών η Τουρκία διαθέτει στο οπλοστάσιό της 600 ΑΙΜ-120 AMRAAM.

Επίσης η TÜBİTAK-SAGE, η οποία ξεκίνησε το έργο GÖKTUĞ το 2013, έκανε ένα σημαντικό βήμα για να τερματίσει την εξάρτηση της Τουρκίας από το εξωτερικό στον τομέα πυραύλων αέρος-αέρος.

Το έργο GÖKTUĞ χωρίζεται σε δύο ως BOZDOĞAN In-Sight Air-Air Missile (WVRAAM) και GÖKDOĞAN In-Vision Air-Air Missile (BVRAAM).

Στις αρχές Ιουλίου 2022 η Τουρκία ανακοίνωσε την επιτυχή βολή του πυραύλου αέρος-αέρος GÖKDOĞAN στο πεδίο βολής Σινώπης.

Ο GÖKDOĞAN είναι ο αντίστοιχος του αμερικανικού AIM-120 AMRAAM, έχει μια κεφαλή αναζήτησης ενεργού ραντάρ (AR) σε στερεά κατάσταση. Ο πύραυλος, ο οποίος είναι ανθεκτικός στον ηλεκτρονικό πόλεμο, μπορεί να καθοδηγηθεί στην πηγή εμπλοκής.

Έχει βεληνεκές περίπου 65 χιλιομέτρων.

Το αντίστοιχο οπλοστάσιο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας

Την ίδια ώρα η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει στο οπλοστάσιό της τους ΑΙΜ-120 B, C-5, C-7 (ΑΜRΑΑΜ) με βεληνεκή αντίστοιχα (Β) 35NM, (C5) 40NM και (C7) 40NM, κοινώς το μέγιστο βεληνεκές είναι 74 χιλιόμετρα.

Επιπλέον η χώρα μας διαθέτει τους πυραύλους Meteor με μέγιστη εμβέλεια 200 km που φέρονται από τα Γαλλικά μαχητικά Rafale.
Η επόμενη ημέρα στον ουρανό του Αιγαίου για Ελλάδα-Τουρκία

Οι πύραυλοι αέρος-αέρος έχουν αλλάξει τελείως τη δυναμική των αεροπορικών μαχών με αποτέλεσμα οι στενές εμπλοκές( Dogfightes) να περνούν σε δεύτερη μοίρα και να διεξάγονται μόνο αφού τα αποθέματα σε πυραύλους αέρος-αέρος (BVRAAM), έχουν μειωθεί αριθμητικά σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι η Τουρκία σε περίπτωση στρατιωτικής αναμέτρησης με την χώρα μας σε σχέση με τους πυραύλους αέρος-αέρος θα έχει ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα, αφού εκτός των 952 πυραύλων AMRAAM AIM-120C-8 εμβέλειας 160 χλμ που τις δίνονται από τις ΗΠΑ, πακέτο με τα 40 F-16 BLOCK-70 έχει την δυνατότητα κατασκευής των αντίστοιχων AIM-9 και AMRAAM -120,με τους δικούς της υποδεέστερους BOZDOĞAN και GÖKDOĞAN, ενώ εμείς όχι.

Επιπλέον το γεγονός ότι η Ελλάδα ακόμη δεν έχει την δυνατότητα προσβολής του συνόλου της Τουρκικής επικράτειας , θέτει στο απυρόβλητο τα εργοστάσια παραγωγής τους, καθώς και των δημιουργηθέντων από τον καιρό της ειρήνης αποθεμάτων τους.

Τέλος η ραγδαία αύξηση σε αριθμούς των τουρκικών UAV σε αντίθεση με την Ελλάδα και η δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων αέρος-αέρος από αυτά, αυξάνει την φονικότητα για την φίλια Πολεμική Αεροπορία.

Η μέχρι χθες διαφορά στο Αιγαίο που την έκαναν τα Ελληνικά RAFALE και κυρίως οι λίγοι πύραυλοι αέρος-αέρος METEOR με εμβέλεια 200 χλμ που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία μας ,εξανεμίζεται με βάση τα παραπάνω, αφού αν και μικρότερης εμβελείας κατά 40 χλμ από αυτούς, ο τεράστιος αριθμός των 952 πυραύλων AMRAAM AIM-120C-8 που δίνονται στους Τούρκους, δημιουργούν πλεονέκτημα για αυτούς στο Αιγαίο.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top