GuidePedia

0


Δεν υπήρξε καμία ζημιά σε πολεμικό ή εμπορικό πλοίο λένε οι Αμερικάνοι - Κανένας τραυματίας

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι συγκρούσεις μεταξύ των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων και των ανταρτών Houthis στην Ερυθρά Θάλασσα, με τους Houthis να υποστηρίζουν μάλιστα πως έπληξαν πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ, ισχυρισμό πάντως που έσπευσαν να διαψεύσουν οι Αμερικάνοι.
Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Houthis, Yahya Saria υποστήριξε πως κατά τη διάρκεια μιας… μάχης διάρκειας άνω των δύο ωρών, κατά την οποία οι Houthis εκτόξευσαν μια σειρά από πυραύλους κατά αμερικανικών πολεμικών και εμπορικών πλοίων στον κόλπο του Άντεν και στο στενό του Bab al-Mandab, κατάφεραν να ... επιφέρουν ένα άμεσο χτύπημα σε ένα πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ.

Σύγκρουση άνω των δύο ωρών

«Υπήρξε μια σύγκρουση με έναν αριθμό αμερικανικών αντιτορπιλικών και πολεμικών πλοίων στον Κόλπο του Άντεν και στα στενά Bab al-Mandab, τα οποία παρείχαν προστασία σε δύο αμερικανικά εμπορικά πλοία.
Ως αποτέλεσμα της επιχείρησης, έγινε άμεσο χτύπημα σε αμερικανικό πολεμικό πλοίο, ενώ δύο αμερικανικά εμπορικά πλοία αναγκάστηκαν να παρεκκλίνουν από την πορεία τους» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Χ ο Saria, ο οποίος πάντως δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το ποιες ήταν οι συνέπειες για το αμερικανικό πολεμικό πλοίο και για το τι είδους ζημιά μπορεί να προκλήθηκε.
«Αρκετοί από τους βαλλιστικούς πυραύλους μας έπληξαν τους στόχους τους παρά τις προσπάθειες των πολεμικών πλοίων να τους αναχαιτίσουν» υποστηρίζουν οι Houthis.

Διαψεύδουν οι Αμερικάνοι

Από την πλευρά τους οι Αμερικάνοι διαψεύδουν τους ισχυρισμούς των Houthis περί πλήγματος σε πλοίο τους, επισημαίνοντας επιπλέον ότι δεν προκλήθηκε καμία ζημιά ούτε στα εμπορικά πλοία.
«Κανένα πολεμικό ή εμπορικό σκάφος των ΗΠΑ δεν χτυπήθηκε από πυραύλους Houthis» ανέφερε μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Reuters Αμερικάνος αξιωματούχος.
Πάντως, η Κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων επιβεβαίωσε ότι πράγματι οι Houthis επιτέθηκαν σε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, αμερικανικής σημαίας, με τρεις πυραύλους, οι οποίοι – όπως λέει – αναχαιτίστηκαν.

Πλοία της Maersk

Η Maersk ανακοίνωσε ότι λόγω πυραυλικών επιθέσεων και εκρήξεων, δύο πλοία της που μετέφεραν στρατιωτικές προμήθειες των ΗΠΑ αναγκάστηκαν να αλλάξουν το δρομολόγιο τους, συνοδευόμενα από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.
«Κατά τη διαδρομή τους, και τα δύο πλοία ανέφεραν ότι είδαν εκρήξεις σε κοντινή τους απόσταση και ότι η συνοδεία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ αναχαίτισε επίσης πολλαπλά βλήματα» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Maersk.
Όπως έγινε γνωστό και τα δύο αυτά εμπορικά πλοία λειτουργούν από τη Maersk Line, Limited (MLL), τη θυγατρική της στις ΗΠΑ που μεταφέρει φορτία για το Υπουργείο Άμυνας, το Υπουργείο Εξωτερικών, την USAID και άλλες κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Αναστέλλει όλα τα δρομολόγια στην Ερυθρά

Σύμφωνα με την Maersk, δεν τραυματίστηκε κανείς από αυτές τις επιθέσεις ούτε υπήρξε κάποια ζημιά στα πλοία που συνοδεία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ οδηγήθηκαν πίσω στον Κόλπο του Άντεν.
Μάλιστα η Maersk υποστήριξε ότι μετά την κλιμάκωση αυτή από τους Houthis, αναστέλλει όλες διελεύσεις των πλοίων της από την περιοχή αυτή μέχρι νεωτέρας.
«Υπάρχει ένα αίσθημα ότι είμαστε ευάλωτοι» επισήμανε ο Stephen Cotton, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Μεταφοράς, τονίζοντας ότι «οι καπετάνιοι είναι πολύ πιο χαρούμενοι που κάνουν τον γύρο του Ακρωτηρίου».

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top