GuidePedia

0


Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν έστειλε επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην οποία περιγράφεται τι ακριβώς πρόκειται να προμηθευτεί η Ελλάδα από τις ΗΠΑ. Εκτός από τα F-35 , τα οποία αποσυνδέει φυσικά από τα τουρκικά F-16. Στην επιστολή γίνεται αναφορά και στις περιβόητες φρεγάτες LCS που οι Αμερικανοί απέσυραν άρον και επειδή δεν έχουν τι να τις κάνουν τις «σπρώχνουν» στην Ελλάδα. Θα επανέλθουμε σε αυτό το θέμα ,για το κόστος που θα «φορτωθούμε» και μάλιστα …πανηγυρίζοντας κιόλας!

Στην επιστολή γίνεται επίσης λόγος για «αμυντικές δυνατότητες που θα μπορούσε η Ελλάδα να μεταφέρει ή να πουλήσει στην Ουκρανία»!

Στην επιστολή επισημαίνονται έξι σημεία:

«Πρώτον, στις 27 Σεπτεμβρίου 2022, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες ενημέρωσης του Κογκρέσου για βοήθεια Στρατιωτικής Χρηματοδότησης (FMF) 30 εκατομμυρίων δολαρίων για τις αμυντικές δυνατότητες της Ελλάδας για την ενθάρρυνση της κρίσιμης υποστήριξης για την Ουκρανία. Στις 24 Οκτωβρίου 2023, οι Ηνωμένες Πολιτείες διέθεσαν πρόσθετη βοήθεια 30 εκατομμυρίων δολαρίων i FMF στην Ελλάδα για να ενθαρρύνουν περαιτέρω δωρεές.
Δεύτερον, έχουμε ήδη ενημερώσει το Κογκρέσο για τις ακόλουθες προτεινόμενες επιχωρηγήσεις (EDA) στην Ελλάδα:

Δύο αεροσκάφη EDA C-130H.
Δέκα κινητήρες EDA για αεροσκάφη P-3. και
60 οχήματα μάχης πεζικού Bradley ως EDA.

Τρίτον, θα υποβάλουμε για γνωστοποίηση στο Κογκρέσο τα ακόλουθα για μεταφορά στην Ελλάδα:
• Έως 40 νέα αεροσκάφη F-35 μέσω Foreign Military Sales. • Τρία πλοία κατηγορίας Protector ως EDA. και
• Διάφορα φορτηγά και ρυμουλκούμενα .
Τέταρτον, θα υποβάλουμε την προτεινόμενη νομοθεσία για τη μεταφορά πλοίων στο Κογκρέσο με αίτημα να παράσχει την απαραίτητη θεσμική αρχή για τη μεταφορά στην Ελλάδα έως και τεσσάρων παράκτιων πολεμικών πλοίων ως EDA.
Πέμπτον, συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για τις αμυντικές δυνατότητες που θα μπορούσε η Ελλάδα να μεταφέρει ή να πουλήσει στην Ουκρανία. Εάν αυτές οι δυνατότητες ενδιαφέρουν… μπορούμε να διερευνήσουμε ευκαιρίες για ενδεχόμενο πρόσθετο FMF έως 200 εκατομμύρια δολάρια για την Ελλάδα.
Έκτον, θα δώσουμε προτεραιότητα στην Ελλάδα να λάβει πλεονάζοντα οχήματα ανθεκτικά στις νάρκες καθώς θα είναι διαθέσιμα τον επόμενο χρόνο και θα εξετάσουμε τις ελληνικές απαιτήσεις σε περίπτωση που διατεθούν τα τάνκερ KC-135. Εκτός από τα αεροσκάφη C-130H, το Υπουργείο Άμυνας εργάζεται για την παροχή στοιχείων τιμολόγησης και διαθεσιμότητας για ελληνική αγορά νέου C-130J.

Όλη η επιστολή:



Ο πρωθυπουργός είχε έτοιμο το βίντεο πάντως:

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top