GuidePedia

0


Η ολοκλήρωση του σκληρού και παρατεταμένου αμερικανοτουρκικού παζαριού για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι η Ουάσιγκτον αξιοποιεί τις ελληνοτουρκικές διαμάχες προκειμένου να πετύχει τους στόχους της.

Στην προκειμένη περίπτωση πρώτιστος αμερικανικός στόχος ήταν η ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Καθώς οι μείζονος σημασίας αποφάσεις απαιτούν την ομοφωνία των κρατών μελών της συμμαχίας, ο Ταγίπ Ερντογάν παζάρεψε σκληρά με τους Αμερικανούς, εξασφαλίζοντας τελικά την συνέχιση της αναβάθμισης της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας με την αγορά νέων αμερικανικών f-16 και τον εκσυγχρονισμό των υπόλοιπων, περασμένης γενιάς f-16 που αποτελούν τον κορμό της.

Όσο κρατούσε αυτό το σκληρό αμερικανοτουρκικό παζάρι οι Αμερικανοί έριξαν στο τραπέζι την προοπτική της αγοράς των υπέρ-σύγχρονων τελευταίας γενιάς πολεμικών αεροσκαφών f-35 από την Ελλάδα. Πρόκειται, προφανώς, για μια απροκάλυπτη άσκηση πίεσης στην Άγκυρα, η οποία από την μια πλευρά έβλεπε τον κίνδυνο «απαξίωσης» του στόλου των μαχητικών της και από την άλλη την προοπτική ενίσχυσης της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας με μια ακόμη μοίρα τελευταίας γενιάς αμερικανικών f-35 που θα προστεθεί σε αυτήν των γαλλικών rafele.

Με την απόσπαση της τουρκικής συμφωνίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ξεκίνησαν άμεσα και οι διαδικασίες για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον.

Ήδη ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από το κογκρέσο να επιτραπεί η πώληση νέων f-16 και του απαραίτητου κιτ αναβάθμισης για τα παλαιότερα αεροσκάφη αυτού του τύπου που διαθέτει η τουρκική πολεμική αεροπορία.

Για να «χρυσώσει» το χάπι στην Αθήνα μετά τη συμφωνίας της με την Τουρκία, η Ουάσιγκτον φαίνεται να δρομολογεί τις διαδικασίες για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς των τελευταίας γενιάς μαχητικών f-35. Παράλληλα, διακινούνται πληροφορίες για πρόσθετη αμερικανική βοήθεια στην Ελλάδα για να διασκεδαστούν οι ανησυχίες που προκαλούν απ’ τη μια ο εκσυγχρονισμός της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και απ’ την άλλη η «ομαλοποίηση» των σχέσεων Ουάσιγκτον-Άγκυρας.

Για το πόσο τα αμερικανικά f-35 αν και όταν φτάσουν στην Ελλάδα θα αποτελέσουν έναν ισχυρό αποτρεπτικό όπλο, είναι μια συζήτηση που αφορά τους ειδικούς. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να διαφεύγει το γεγονός ότι ο εξοπλισμός των συμμάχων των αμερικανών με τελευταίας τεχνολογίας οπλικά σύστημα γίνεται με γνώμονα τις ανάγκες του ΝΑΤΟϊκού μηχανισμού. Με απλούστερα τα λόγια τα f-35 αν και όποτε έρθουν στην Ελλάδα θα είναι κατά κύριο λόγο ενταγμένα στα επιχειρησιακά νατοϊκά πλάνα στην περιοχή και ότι στις «σκλυλομαχίες» με τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο.

ΥΓ. Μαζί με τα f-35 οι Αμερικανοί (όπως διακινείται) δίνουν στην Ελλάδα επιπρόσθετα μεγάλη στρατιωτική βοήθεια. Πιθανότατα πρόκειται για «σαπάκια» που έχουν αποσυρθεί από το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό και προωθούνται προς «ξεφόρτωμα» σε συμμάχους έτοιμους να δαγκώσουν το δόλωμα. Δεν είναι άγνωστη άλλωστε η δωρεάν προσφορά αντιτορπιλικών που παρέλαβε ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού κατά την διάρκεια της πρωθυπουργίας του (1992) και τα οποία η χώρα χρυσοπλήρωσε για τον εκσυγχρονισμό τους, υπονομεύοντας εν τέλει άλλα προγράμματα ουσιαστικού εκσυγχρονισμού του πολεμικού ναυτικού. Η ιστορία, μάλλον επαναλαμβάνεται…

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top