GuidePedia

0


Κατόπιν της έγκρισης από την Άγκυρα του αιτήματος της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και αφού στη συνέχεια ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έστειλε επιστολή σε προσωπικότητες με επιρροή στο Κογκρέσο για την πώληση πολεμικών αεροσκαφών F-16, μια ομάδα που περιλαμβάνει ελληνικές, αρμενικές, κουρδικές και ινδουιστικές οργανώσεις λόμπι ανέλαβε δράση. Οι οργανώσεις απαιτούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποτρέψουν ή να ελέγξουν την πώληση πολεμικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. Η ομάδα, η οποία αυτοαποκαλείται “No Jets For Turkey Coalition” (#NoJetsForTurkey), έστειλε επιστολή στους ηγέτες των Επιτροπών Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, δύο βουλών του Κογκρέσου των ΗΠΑ, συζητώντας την πιθανή πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 προς την Τουρκία ζητώντας να γίνει πλήρης ανασκόπηση των τελευταίων σχετικών λεπτομερειών.

Η επιστολή υπογράφηκε από το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας (HALC), τους Αμερικανούς Φίλους του Κουρδιστάν (AFK), την Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αμερικής (ANCA), το Ινδουιστικό Αμερικανικό Ίδρυμα (HAF), την οργάνωση Χριστιανικής Άμυνας (IDC) και το Φόρουμ Μέσης Ανατολής (MEF). Οργανώσεις λόμπι κατηγόρησαν την Άγκυρα ότι χρησιμοποίησε την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ως διαπραγματευτικό χαρτί στις διαπραγματεύσεις με την αμερικανική κυβέρνηση για την αγορά αμερικανικών αεροσκαφών. Ξεχωριστές οργανώσεις πίεσης ζήτησαν «τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα θεωρεί την Τουρκία υπεύθυνη για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί αυτά τα πολεμικά αεροσκάφη». «Έχουμε σοβαρές ανησυχίες ότι η μεταφορά όπλων στην Τουρκία θα συμβάλει σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα αυξήσει την πιθανότητα σύγκρουσης.

Η Τουρκία έχει δανείσει στο παρελθόν αμερικανικά F-16 στο Αζερμπαϊτζάν για να επιτεθεί στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και να βομβαρδίσει τους Κούρδους εταίρους μας στη Συρία», ανέφερε η επιστολή: «Το χρησιμοποίησε για να παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο και να απειλήσει την κυριαρχία της Ελλάδας», σημειώνεται. Η κλήση ήρθε μια ημέρα αφότου ο Λευκός Οίκος έστειλε επιστολή στους ηγέτες των βασικών επιτροπών στο Κογκρέσο, ανακοινώνοντας την πρόθεση της Άγκυρας να ξεκινήσει την επίσημη διαδικασία ειδοποίησης για την πώληση πολεμικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία μετά την ολοκλήρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ονόματα όπως οι γερουσιαστές Ben Cardin και Jim Risch και τα μέλη της Βουλής Mike McCaul και Gregory Meeks ξεχωρίζουν ως άτομα με σημαντική επιρροή στις συμφωνίες μαχητικών αεροσκαφών. Αφού το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κάνει επίσημη ειδοποίηση στο Κογκρέσο σχετικά με την πώληση, η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν 15 ημέρες για να αντιδράσουν υπέρ ή κατά.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top