GuidePedia

0


Ο κ.πρωθυπουργός είχε έτοιμο ένα διθυραμβικό βίντεο για τα F-35 κι ένα «εξοπλιστικό πακέτο» από ΗΠΑ, το οποίο για να μην μακρυγορούμε θα μπλέξει τη χώρα και τις Ένοπλες Δυνάμεις της σε τεράστιες περιπέτειες! Δεν είναι να παράδοξο ούτε αποτελεί έκπληξη η διαστρέβλωση της πραγματικότητας από κυβερνήσεις, ωστόσο για να ΄μαστε δίκαιοι, ο κ.Μητσοτάκης και οι σύμβουλοι του έχουν περάσει σε επίπεδα εξωπραγματικά!

Δεν πρόκειται να κουράσουμε με λεπτομέρειες που σκόπιμα γίνονται κυρίαρχο αντικείμενο της δημόσιας συζήτησης , ακριβώς για να αποπροσανατολιστεί και να παραπλανηθεί ο κόσμος. Δεν θα πέσουμε στην παγίδα που έχει στήσει το σύστημα του κ.Μητσοτάκη από χθες σε μέσα ενημέρωσης και μέσα «κοινωνικής» δικτύωσης».

Απλά ,απλούστατα ερωτήματα που πρέπει πρωτίστως να απαντηθούν από τον πρωθυπουργό, τον ΥΕΘΑ -που μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει δήλωση- και φυσικά τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων. Για τους τελευταίους έχουμε τη βάσιμη υποψία ότι θα προτιμήσουν να στηρίξουν εξόφθαλμα΄λάθη ,παρά να συγκρουστούν με την πολιτική ηγεσία και ειδικά το Μαξίμου.

Πρώτα απ΄ όλα να υπενθυμίσουμε στον κ.Μητσοτάκη που είναι λάτρης της ελεύθερης αγοράς ότι «ο τζάμπα πέθανε», που λέμε στην Ελλάδα. Το να λέει λοιπόν στο βίντεο του ότι οι Αμερικανοί θα δώσουν «τελείως δωρεάν βοήθεια στην Ελλάδα», είναι ψέμα!

Ο κ.Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του που ασχολούνται με τους εξοπλισμούς -ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θ.Ντόκος για παράδειγμα- γνωρίζουν ΑΡΙΣΤΑ τι σημαίνουν τα τρία γράμματα EDA που τα διαβάζουμε και τα ξαναδιαβάζουμε στην επιστολή Μπλίνκεν προς τον Έλληνα πρωθυπουργό. Γνωρίζουν ότι πρόκειται για οπλικά συστήματα που οι Αμερικανοί έχουν για απόσυρση και τα δίνουν με έξοδα μεταφοράς αλλά κυρίως συντήρησης και επισκευών από τη χώρα που θα τα πάρει. Είναι μεγάλη εξυπηρέτηση για τις ΗΠΑ να ξεφορτώνονται οπλικά συστήματα που είτε απέτυχαν ,είτε ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωή τους, γιατί το να καταστρέψουν κοστίζει πολλά λεφτά! Το είχαμε διαποστώσει και με την προμήθεια των ελικοπτέρων Kiowa , για την οποία είχαμε εκφράσει τις επιφυλάξεις ειδικών. Δυστυχώς όχι μόνο δικαιώθηκαν όσοι έλεγαν ότι για να «αναστηθούν» κάποια ελικόπτερα θα κοστίσει, αλλά κάποια φαίνεται ότι…πνίγηκαν στο Στεφανοβίκειο!

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι περιβόητες «φρεγάτες» LCS , τις οποίες οι Αμερικανοί ,με προτροπές από το εσωτερικό της χώρας τους, απέσυραν άρον ,άρον για να γλιτώσουν το τεράστιο κόστος των επισκευών! Σε κάποια απ΄ αυτά τα πλοία έγιναν προσπάθειες επίλυσης των προβλημάτων. Απέτυχαν! Τέσσερις «φρεγάτες» δεν τις άγγιξαν καν ,γιατί η προτροπή Αμερικανών δημοσιογράφων να τις…βυθίσουν -δηλαδή να τις αποσύρουν- εισακούστηκε! Μαντέψτε ποιες «φρεγάτες» λένε οι πληροφορίες ότι θα δοθούν…τελείως δωρεάν στην Ελλάδα: αυτές οι 4 προβληματικές «φρεγάτες»!!!

Ερώτημα πρώτο λοιπόν: Ποιο είναι το κόστος επιδιόρθωσης των προβλημάτων των 4 …δωρεάν φρεγατών; Ακούγονται υπέρογκα ποσά, εκατοντάδων εκατομμυριών!

Ερώτημα δεύτερο: Γιατί η ελληνική κυβέρνηση εγκατέλειψε την αναβάθμιση του Στόλου που ξεκίνησε με την απόφαση για την απόκτηση τριών φρεγατών Belharra; Γιατί «πάγωσε» το πρόγραμμα των κορβετών; Γιατί εγκαταλείφθηκαν οι πολλές εναλλακτικές λύσεις αν υποθέσουμε ότι ο κ.,Μητσοτάκης δεν ήθελε να δώσει κι άλλο ναυπηγικό πρόγραμμα στους Γάλλους; Γιατί σταμάτησαν οι συζητήσεις με την Ιταλία; Ποιοι αποφάσισαν ότι δεν αξίζει ο κόπος να ασχοληθούμε με αξιόπιστα και διοκιμασμένα πλοία που αποσύρουν οι Ολλανδοί;

Η νέα ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού τι θέση έχει για όλα αυτά; Υπάρχει κάποια απόφαση του ΑΝΣ που να επιβεβαιώνει ότι μας κάνουν οι «φρεγάτες-καραβοφάναρα»;
«Ζήτω η τρέλα» το νέο αεροπορικό μας δόγμα;

Το «ιερό δισκοπότηρο» της επικοινωνιακής καταιγίδας που έχει ξεκινήσει από χθες για να πειστούμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξοπλίζει «σαν αστακό» τη χώρα, είναι φυσικά το F-35! Από που να αρχίσεις και που να τελειώσεις!

Η Ελλάδα με τις δεδομένες επιχειρησιακές ανάγκες και τις δεδομένες οικονομικές δυνατότητες θα είναι η μοναδική χώρα του ΝΑΤΟ που θα πρέπει να συντηρήσει ένα τύπο αεροσκάφους 4,5 γενιάς (Rafale) κι ένα αεροσκάφος 5ης γενιάς (F-35)! Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τα επιχειρήματα των κυβερνητικών σχολιαστών για το πως θα συμβεί αυτό, ώστε να πετάνε και τα Rafale και τα F-35!!! Θα κάνουμε μια πρόβλεψη που στήριζεται σε απόψεις ειδικών: το F-35 θα είναι το «βαμπίρ» της Πολεμικής Αεροπορίας! Να ΄μαστε έτοιμοι να ζήσουμε την απαξίωση των Rafale όπως έγινε και με τα Mirage 2000. Μόνο που αυτό δεν είναι διόλου απλή υπόθεση και οι «πατριώτες των εξοπλισμών» που έχουν βγει από χθες στο διαδίκτυο για να υποστηρίξουν αυτή την εξοπλιστική τρέλα θα πρέπει να απαντήσουν μαζί με την κυβέρνηση στα εξής ερωτήματα:

Ερώτημα πρώτο: Με τι όπλα θα εξοπλιστούν τα F-35; Στην επιστολή έγκρισης των τουρκικών F-16, αναφέρονται με λεπτομέρειες όλα τα όπλα που θα φέρουν τα F-16 των Τούρκων. Οι Τούρκοι αγοράζουν 950 AIM- 120D αέρος αέρος εμβέλειας 160 km. Τα ελληνικά F-16 έχουν μείνει με τους AIM-120 C7 των 60km παρά το ότι αναβαθμίστηκαν σε Viper.

Εμείς δεν θα παραγγείλουμε όπλα για τα F-35; Ποια θα είναι αυτά και τι δυνατότητες θα έχουν; Θα είναι εξίσου σοβαρά ,αξιόπιστα και αποτελεσματικά όπως αυτά που ήδη διαθέτει η ελληνική ΠΑ;

Ποια είναι αυτά;

Πάμε στο δεύτερο ερώτημα…

Ερώτημα δεύτερο: Οι «πατριώτες της φακής» γνωρίζουν ότι η αιχμή του δόρατος της Πολεμικής Αεροπορίας, είναι συγκεκριμένα οπλικά συστήματα που μπορούν να τα φέρουν τα Mirage 2000 και τα Rafale; Έχουν ακούσει κάτι για τους Scalp τους οποίους θέλαμε και στη ναυτική τους έκδοση στις Belharra, αλλά ο κ.Μητσοτάκης δεν τόλμησε να τους πάρει ,μάλλον επειδή του το απαγόρευσαν οι Αμερικανοί; Αν λοιπόν απαξιωθούν και τα Rafale ,όπως έγινε με τα Mirage, ποια ιπτάμενη πλατφόρμα θα έχει η ελληνική ΠΑ για να απειλήσει την Τουρκία σε «βάθος»; Θα στέλνουν τα δήθεν αόρατα F-35 -αν αφήσουν οι ΗΠΑ να πάνε βεβαίως- για να πλήξουν στόχους στα βάθη της Ανατολής, όταν οι Έλληνες χειριστές μπορούν να πλήξουν τους ίδιους στόχους πυροδοτώντας όπλα από τη μέση του Αγαίου; Ωραίος…πατριωτισμός είναι αυτός των εξοπλισμών…

Ερώτημα τρίτο: Αεροπόροι έχουν δημόσια πει ότι το F-35 ΔΕΝ θα παίρνει μπροστά για επιχειρήσεις κατά της Τουρκίας. Μπορεί η κυβέρνηση και οι «πατριώτες των εξοπλισμών» να τοποθετηθούν;

Από το πακέτο της «αμερικανικής βοήθειας» το πιο χρήσιμο εναέριο μέσο που προκύπτει είναι τα C-130 . Ως γνωστόν έχουμε καταφέρει να μείνουμε με ένα ,το πολύ δύο μεταγωγικά αεροσκάφη. Συνεπώς η προσθήκη καλοσυντηρημένων μεταχειρισμένων ή και καινούργιων μεταγωγικών αεροσκαφών είναι απαραίτητη.

Τι θα κάνει η αντιπολίτευση;

Ενδιαφέρον όμως δεν έχει μόνο το επικίνδυνο παραμύθι της κυβέρνησης που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τις Ένοπλες Δυνάμεις σε αδιέξοδο. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα αντιδράσουν επιτέλους σθεναρά ή θα παραμείνουν στις άνευρες ανακοινώσεις για να δείξουν από τη μία ότι έπραξαν το καθήκον τους και από την άλλη να μη στεναχωρήσουν και την Ουάσινγκτον! Οι Έλληνες πολιτικοί σε όλο το κομματικό φάσμα έχουν πάντα «το σύνδρομο της Ουάσινγκτον», Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι συνυπεύθυνα για όσα δρομολογούνται στο χώρο της ελληνικής άμυνας που φαίνεται ότι οδηγείται σε πλήρη απονεύρωση σε ότι αφορά τα εθνικά μας συμφέροντα και αναβαθμίζεται μόνο ως εργαλείο που θα χρησιμοποιείται για αμερικανικά-νατοϊκά σχέδια.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top