GuidePedia

0

Πού κατέληξε η Ιερά Σύνοδος για τον γάμο ομοφύλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία.

Συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα η Ιερά Σύνοδος με μοναδικό θέμα την θεσμοθέτηση του γάμου των ομοφύλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία.

Την εισήγηση έκανε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος ως πρόεδρος της ειδικής συνοδικής επιτροπής Βιοηθικής και θα αναπτύξει τις θεολογικές και επιστημονικές διαφωνίες της εκκλησίας. Αμέσως μετά οι ιεράρχες συζήτησα διεξοδικά το θέμα στην συνεδρίαση που κράτησε περίπου πέντε ώρες. Στο ανακοινωθέν εκφράζεται ξεκάθαρα η θέση της Ιεραρχίας κατά του γάμου και της τεκνοθεσίας και σύμφωνα με πληροφορίες ζητείται απόσυρση του νομοσχεδίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του Ιερώνυμου για δημοψήφισμα, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Εκκλησία δεν θα πάρει τα όπλα, τι κοινωνία θέλουμε;» είπε, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε «θα μπορούσε να γίνει και ένα δημοψήφισμα. Θα συνέλθει η ιεραρχία μετά από δυο τρεις μέρες και εκεί θα ακουστεί η άποψη της Εκκλησίας, επισήμως. Σε τέτοια θέματα ούτε ο Αρχιεπίσκοπος δεν μπορεί να πάρει θέση ούτε ο πρωθυπουργός ο ίδιος, απλώς εκφράζει τη θέλησή του και την πορεία του» συμπλήρωσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε στη συνέχεια: «Στο τέλος είναι ο κόσμος, ο λαός μας. Αν ο λαός μας θέλει να κάνει αυτό θα το κάνει – αν δε θέλει, όχι. Το ποίμνιο δεν θέλει να κατέβει, να ενημερωθεί πρέπει. Για να ξέρουμε τι ζητάμε και γιατί το ζητάμε και ποιος μας βάζει να το ζητάμε. Αυτό πρέπει ο κόσμος να καταλάβει και να δει πως θα είναι τα παιδιά εκείνα που θα ‘ρθουν. Πώς θα ζήσω σε μια οικογένεια που θα έχει δύο μπαμπάδες, δύο μαμάδες; Πώς θα ξυπνάει το πρωί μέσα στο σπίτι και τι θα βλέπει γύρω του; Και μια κοινωνία που δημιουργείται καινούρια, δεν την απορρίπτουμε. Βλέπουμε τάσεις προς τα εκεί. Μια τέτοια κοινωνία έχει το δικαίωμα ο καθένας να τη διαστρέφει και να την κάνει όπως θέλει; Και οι άλλοι δεν έχουμε δικαίωμα να πούμε ότι δεν μας αρέσει αυτό το πράγμα;»

(…) «Είναι θέμα της κοινωνίας, η Εκκλησία δεν θα πάρει τα όπλα, να κάνει ο,τιδήποτε. Αλλά έχει καθήκον να ενημερώσει τον κόσμο. Και ο κάθε ένας από εμάς δεν πρέπει σε τέτοια θέματα μεγάλα να σκέπτεται τι θα πει δεξιά, τι θα πει αριστερά, τι θα πει κεντρώα παράταξη. Σκέφτεται ποια κοινωνία θέλουμε και ποια οικογένεια».

Πεντάωρη συνεδρίαση της Ιεραρχίας

Στη συνεδρίαση πήραν μέρος όλοι οι μητροπολίτες (82) και η συνεδρίαση της Ιεραρχίας είναι το ανώτατο όργανο της Εκκλησίας της Ελλάδας. Η απόφαση της Ιεραρχίας, με τη μορφή εγκυκλίου αναμένεται να διαβαστεί σε όλους τους ναούς την ερχόμενη Κυριακή ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα σταλούν και επιστολές προς τους βουλευτές που θα αποτυπώνονται οι λόγοι που η εκκλησία είναι αντίθετη. Η απόφαση της Ιεραρχίας αναμένεται γύρω στη 1 με 1:30 το μεσημέρι.

Οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης

Η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου κατά την οποία επρόκειτο να συζητηθεί το ν/σ για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών αναβλήθηκε λόγω της γρίπης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η συνεδρίαση κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει αύριο ή μεθαύριο.

Στην κυβέρνηση αναμένουν τώρα την απόφαση της Ιεράς Συνόδου και την εγκύκλιο που θα δοθεί προς τις εκκλησίες. Δεν περιμένουν πάντως πολεμική από την εκκλησία, ούτε λαοσυνάξεις, όπως έγινε την εποχή της μάχης των ταυτοτήτων. Αυτό είναι η εκτίμηση από την επικοινωνία Μαξίμου-Αρχιεπισκοπής.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top