Είναι γνωστό ότι στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, η Τουρκία διαθέτει δύο αεροπορικές βάσεις, αυτή του Λευκόνοικου και εκείνη το αεροδρόμιο της Τύμπου εδώ και καιρό.
Ιδιαιτέρως η αεροπορική βάση του Λευκόνοικου χρησιμοποιείται ως βάση για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη διαφόρων τύπων και θα πρέπει να την "δούμε" σε σχέση με το λιμάνι της Αμμοχώστου και την υπό κατασκευή ναυτική βάση στην Καρπασία.
Ωστόσο η λειτουργία αυτών των τουρκικών βάσεων στα κατεχόμενα δεν είχαν μέχρι τώρα τον " επίσημο μανδύα" της αποδοχής από το ψευδοκράτος, κάτι το οποίο έγινε πρόσφατα αναφορικά με το αεροδρόμιο του Λευκόνοικου.
Με απόφαση του κοινοβουλίου του ψευδοκράτους το αεροδρόμιο του Λευκόνοικου γίνεται στρατιωτική βάση της Τουρκίας στην Κύπρο
Συγκεκριμένα ο νόμος για την επίσημη παράδοση των επιχειρήσεων του αεροδρομίου Gecitkale (Λευκόνικο) του βορρά στον τουρκικό στρατό εγκρίθηκε ομόφωνα στη «βουλή» του ψευδοκράτους τη Δευτέρα.
"Το αεροδρόμιο χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς από το 2019, όταν στάθμευσαν εκεί για πρώτη φορά μια σειρά από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones).
Τώρα αναμένεται ότι το αεροδρόμιο θα μετατραπεί σε στρατιωτική βάση.
Μιλώντας στο «κοινοβούλιο», ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κόμματος CTP Tufan Erhurman ξεκαθάρισε ότι το αεροδρόμιο δεν θα φιλοξενεί πολεμικά αεροσκάφη και ότι εάν το αεροδρόμιο Ercan (Τύμπου) είναι εκτός δράσης για οποιονδήποτε λόγο, το Gecitkale (Λευκόνικο) θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
Προηγουμένως, η Τουρκία είχε τοποθετήσει για λίγο έξι μαχητικά αεροσκάφη F-16 στο αεροδρόμιο το 1998 ως απάντηση στην τοποθέτηση τεσσάρων F-16 και δύο στρατιωτικών αεροσκαφών Lockheed C-130 Hercules από την Ελλάδα στο αεροδρόμιο της Πάφου εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Το αεροδρόμιο είχε μισθωθεί στον πρώην ιδιοκτήτη Polly Peck και Kibris Media Group Asil Nadir για το χρονικλό διάστημα 2010 και 2023.
Είχε φιλοδοξίες να μετατρέψει το αεροδρόμιο σε VIP και κόμβο, αλλά η «κυβέρνηση» τερμάτισε το συμβόλαιό τους μαζί του τον Ιανουάριο του περασμένου έτους , επικαλούμενος τη μη καταβολή των υποχρεωτικών τελών και την «ανωτέρα βία».
Η εν λόγω «ανωτέρα βία» είναι όρος μιας σύμβασης που υπογράφηκε μεταξύ της «κυβέρνησης» του Βορρά και της Δημοκρατίας της Τουρκίας το 2010 σχετικά με τα δικαιώματα χρήσης του αεροδρομίου.
Η χρήση της στρατιωτικής βάσης του Λευκόνοικου κατά Κύπρου - Ελλάδας-Ισραήλ
Πλέον και επισήμως το αεροδρόμιο του Λευκόνοικου ως στρατιωτική βάση της Τουρκίας στην Κύπρο, δύναται να χρησιμοποιηθεί τόσο σε ειρήνη όσο και σε πόλεμο για εξυπηρέτηση των συμφερόντων και των επιδιώξεων της Άγκυρας κατά της Κύπρου και Ελλάδας στη ΝΑ Μεσόγειο αλλά και κατά Κρήτης-Δωδεκανήσων.
Καταρχήν οι Τούρκοι δύνανται μέσω του Λευκόνοικου να προβούν σε σημαντική ενίσχυση των κατοχικών δυνάμεων πριν τις επιχειρήσεις, αφού αυτό είναι εντός βεληνεκούς πυροβολικού της Ειθνοφρουράς.
Επιπλέον αποτελεί λίαν προωθημένη βάση για υποστήριξη αεροναυτικών επιχειρήσεων στη ΝΑ Μεσόγειο είτε μέσω drones που θα ενεργούν από αυτό, είτε με μαχητικά αεροσκάφη.
Τέλος δύναται να σταθμεύσουν στην βάση του Λευκόνοικου ιπτάμενα τάνκερ της Πολεμικής Αεροπορίας των Τούρκων, από τα οποία να ανεφοδιάζονται τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τα οποία θα δύναται να ενεργούν κατά Κρήτης -Δωδεκανήσων συνεχώς.
Εκτός των ανωτέρω η Τουρκία μπορεί πλέον να απειλεί άλλες χώρες ή να λειτουργεί αποτρεπτικά, όπως αυτές πχ το Ισραήλ να σπεύσουν προς υποστήριξη της Κύπρου
Αναφορικά δε από γεωστρατηγικής άποψης θα λέγαμε ότι με την τουρκική στρατιωτική βάση του Λευκόνοικου, οι "γείτονες" εδραιώνουν την αντίληψη της «Γαλάζιας Πατρίδας» αναβαθμίζοντας τη θέση τους στη ΝΑ Μεσόγειο.
Οι κινήσεις μάτ Ελλάδας-Κύπρου
Η απόδοση και επισήμως του αεροδρομίου του Λευκόνοικου στην Τουρκία για χρήση ως στρατιωτική της βάση στην Κύπρο, αποτελεί καταφανέστατη απόδειξη ότι ο Ερντογάν δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποδεχθεί ως λύση στο Κυπριακό την ύπαρξου ενός κράτους στη βάση Διζωνικής-Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, αλλά μένει σταθερά προσηλωμένος στην δημιουργία 2 κρατών στη Μεγαλόνησο.
Αυτό θα πρέπει να το συνειδητοποιήσει πλήρως τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα, οι οποίες θα πρέπει να προβούν το ταχύτερο δυνατόν στις δέουσες ενέργειες.
Αυτές κατά την εκτίμησή μας θα πρέπει να συνίστανται σε δύο πυλώνες.
Ο πρώτος αφορά την όσο το δυνατόν ταχύτερη αμυντική θωράκιση της Κύπρου, με αγορά αρχικά από αυτήν μαχητικών αεροσκαφών- Φρεγατών-υποβρυχίων-αντιπλοϊκων και αντιαεροπορικών πυραύλων.
Ωστόσο τα παραπάνω ευρισκόμενα στην Κύπρο θα είναι εντός βεληνεκούς του τουρκικού πυροβολικού, drones, πυραύλων και μαχητικών αεροσκαφών της Τουρκίας.
Λύση στο πρόβλημα αυτό δύναται να δώσει η Ελλάδα, με τον δεύτερο πυλώνα ενεργειών, που είναι η δημιουργία αεροναυτικών βάσεων της Κύπρου στην χώρα μας και συγκεκριμένα σε Κρήτη και Νότια Πελοπόνησο, κατόπιν διακρατικής συμφωνίας.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου