GuidePedia

0


Το Γραφείο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Προεδρίας της Δημοκρατίας του Ιράκ δημοσίευσε μια δήλωση που περιέχει λεπτομέρειες για τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της χώρας, Αμπντούλ Λατίφ Τζαμάλ Ρασίντ, τη Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2024, στο Παλάτι της Βαγδάτης, με τον επικεφαλής της Τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Ιμπραήμ Καλίν, και της αντιπροσωπείας που τον συνοδεύει.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Καλίν μετέφερε τους χαιρετισμούς του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Ιρακινό ομόλογό του, καθώς και ο Ρασίντ μέσω του Καλίν έστειλε τους χαιρετισμούς του στον Τούρκο πρόεδρο και τις ευχές του στον τουρκικό λαό για περαιτέρω πρόοδο και ευημερία.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι στη συνάντηση εξετάστηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και οι τρόποι ανάπτυξής τους, «όπου ο κ. Πρόεδρος τόνισε τη σημασία του συντονισμού και της διαβούλευσης σε θέματα ασφάλειας, ιδιαίτερα στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, με τρόπο που να εδραιώνει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, ώστε να έρθει καλοσύνη και ειρήνη σε όλους τους λαούς».

Ο Ιρακινός Πρόεδρος επεσήμανε τα κοινά σημεία που δεσμεύουν τις δύο χώρες στον ιστορικό, οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό τομέα, τονίζοντας τη σημασία της υιοθέτησης διαλόγου για την επίλυση των εκκρεμών αιτημάτων και ζητημάτων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες διαθέτουν μεγάλους φυσικούς και ανθρώπινους πόρους πρέπει να επενδυθούν για να επιτευχθεί συνολική ανάπτυξη και ευημερία.

Κύριο ζήτημα το νερό, στον Τίγρη και Ευφράτη

Για το θέμα του νερού, ο Ρασίντ τόνισε την ανάγκη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών για την επίλυση του προβλήματος του νερού αντί των διακοπτόμενων εκλύσεων νερού που πραγματοποιεί κατά καιρούς η Τουρκία, επισημαίνοντας ότι ο πληθυσμός αυξάνεται συνεχώς και η ανάγκη για νερό αυξάνεται συνεχώς ανάλογα με την πληθυσμιακή αύξηση, τις κλιματικές αλλαγές και τις αυξανόμενες περιοχές ερημοποίησης.

Εξέφρασε την ελπίδα του για κοινή δουλειά και κατανόηση σχετικά με την πραγματική ανάγκη του Ιράκ και της Τουρκίας σε νερό για την κάλυψη των βασικών αναγκών, καθώς και γνώση της φύσης των έργων που κατασκευάζονται στους ποταμούς Τίγρη και Ευφράτη.

Μίλησε για τις συνθήκες που πέρασε το Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων των πολέμων, των πολιορκιών, της τρομοκρατίας και των θυσιών που έγιναν για ένα δημοκρατικό Ιράκ, τονίζοντας ότι υπάρχει προτεραιότητα για την κυβέρνηση να διατηρήσει και να εδραιώσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα παρά ορισμένες παραβιάσεις εντός και εκτός Ιράκ.

Οι τουρκικές αεροπορικές επιθέσεις…

Επεσήμανε ότι το Ιράκ εργάζεται με τους φίλους και τους γείτονές του για την αναγκαιότητα σεβασμού της κυριαρχίας και της ανεξάρτητης λήψης αποφάσεων των κρατών, την επίτευξη συνεννόησης για την ασφάλεια των συνόρων με τους γείτονες και την απόρριψη μονομερών ενεργειών που υπονομεύουν την ασφάλεια και την ειρήνη.

Έθιξε «τις παραβιάσεις στις οποίες εκτίθεται το Κυβερνείο της Σουλεϊμανίγια και άλλες πόλεις και τον αρνητικό αντίκτυπό τους στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες απαιτούν αποφασιστική μεταχείριση στο πλαίσιο των αρχών του σεβασμού της κυριαρχίας της χώρας και της ασφάλειας των πολιτών της».

Για την Παλαιστίνη

Όσον αφορά την κατάσταση στην Παλαιστίνη, ο Ιρακινός Πρόεδρος επιβεβαίωσε τη στήριξη της χώρας του στον παλαιστινιακό λαό να επιτύχει τα δικαιώματά του και να σταθεί δίπλα του απέναντι στη συνεχιζόμενη επίθεση, σημειώνοντας ότι η επίθεση πρέπει να σταματήσει άμεσα και η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. προστασία αμάχων και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών εξέφρασε τη στήριξη της χώρας του για την ασφάλεια και τη σταθερότητα του Ιράκ και τη φιλοδοξία να ενισχύσει τις σχέσεις συνεργασίας, ιδίως στους τομείς της ασφάλειας και της καταπολέμησης του ISIS και τρομοκρατικών οργανώσεων, τονίζοντας ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν προσβλέπει να επισκεφθεί το Ιράκ, αφού η προγραμματισμένη επίσκεψή του αναβλήθηκε λόγω της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Καλίν ανέφερε ότι η χώρα του εργάζεται από κοινού για την ανάπτυξη έργων που είχαν υπογραφεί προηγουμένως μεταξύ των δύο χωρών, ιδίως στον τομέα των μεταφορών.

Τόνισε επίσης ότι η χώρα του επιθυμεί να αποκτήσει το Ιράκ μερίδιο νερού και υπάρχουν κοινές επιτροπές για αυτό και εξέφρασε την ελπίδα συνεργασίας για την επίλυση αυτού του ζητήματος.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top