GuidePedia

0


Στο Ισραήλ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken, πιέσεις για προστασία των αμάχων και εκεχειρία
Με τον ισραηλινό στρατό να συνεχίζει με αμείωτη ένταση τους βομβαρδισμούς στην κεντρική και νότια Γάζα, το Ισραήλ παρά τις διεθνείς πιέσεις και εκκλήσεις για αποκλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, για κήρυξη εκεχειρίας και για διαπραγματεύσεις για την επόμενη ημέρα της Λωρίδας της Γάζας, διαμηνύει πως ο πόλεμος θα συνεχιστεί ολόκληρο το 2024.
Μάλιστα Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως κατά τις σημερινές συναντήσεις που θα έχουν στο Τελ Αβίβ με τον Αμερικάνο ΥΠΕΞ, Anthony Blinken, αναμένεται να του διαμηνύσουν πως δεν πρόκειται κανείς Παλαιστίνιος να επιστρέψει στα βόρεια εδάφη της Γάζας, εάν δεν απελευθερωθούν πρώτα όλοι οι όμηροι που κρατούνται από την Hamas.
Αν μη τι άλλο πρόκειται για μια τοποθέτηση που έρχεται να πυροδοτήσει και να περιπλέξει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, καθώς ολοένα και περισσότεροι αναλυτές και αξιωματούχοι διατυπώνουν ανησυχίες για μια διάχυση του πολέμου σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Μήνυμα Hamas: Οι όμηροι θα απελευθερωθούν μόλις αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι

Οι Ισραηλινοί όμηροι που κρατούνται από την Hamas και από άλλες παλαιστινιακές ριζοσπαστικές οργανώσεις στη Γάζα θα απελευθερωθούν, μόλις αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι Παλαιστίνιοι που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές υποστήριξε ο Ismail Haniyeh, ο επικεφαλής του Politburo της Hamas.
«Ο μόνος τρόπος για να φύγουν ζωντανοί από τη Λωρίδα της Γάζας οι Ισραηλινοί όμηροι είναι να απελευθερωθούν όλοι οι Παλαιστίνιοι που κρατούνται στις φυλακές των κατοχικών δυνάμεων» υποστήριξε ο Haniyeh.
«Το Ισραήλ έχει αποτύχει να επιτύχει οποιονδήποτε από τους στόχους του κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του επιχείρησης στη Γάζα» είπε ο Haniyeh, αναφέροντας πως ούτε η εξάλειψη της Hamas έχει συμβεί ούτε η επιστροφή των ομήρων έχει πραγματοποιηθεί.
«Το μόνο που έχουν καταφέρει είναι οι μαζικές δολοφονίες και καταστροφές» επισήμανε ο επικεφαλής του Politburo της Hamas.

Τελεσίγραφο Ισραήλ

Την ίδια στιγμή Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν - σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios - πως πως δεν πρόκειται να επιστρέψει κανείς Παλαιστίνιος στα βόρεια εδάφη της Γάζας, εάν δεν απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι που κρατούνται από την Hamas.

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στο Ισραήλ έτσι ώστε όλοι οι Παλαιστίνιοι που έχουν εκτοπιστεί στο πλαίσιο του πολέμου, να επιστρέψουν στα εδάφη τους απορρίπτοντας κατηγορηματικά δηλώσεις Ισραηλινών υπουργών που θέλουν… τους Παλαιστίνιους να μεταναστεύουν στο εξωτερικό.

Επίθεση Hezbollah με 40 πυραύλους και drones κατά του αρχηγείου της Βόρειας Διοίκησης του Ισραήλ

Επίθεση με drones κατά του αρχηγείου της Βόρειας Διοίκησης του ισραηλινού στρατού στο βόρειο Ισραήλ εξαπέλυσε η Hezbollah.
Σε ανακοίνωση της η Hezbollah αναφέρει πως πραγματοποίησε επίθεση κατά του αρχηγείου της Βόρειας διοίκησης του ισραηλινού στρατού και πως αυτή αποτελεί απάντηση στην δολοφονία του υπαρχηγού της Hamas, Saleh al-Arouri στη Βηρυτό.
Πληροφορίες κάνουν για μαζική επίθεση με πάνω από 40 πυραύλους και drones από την Hezbollah.
Το αρχηγείο βρίσκεται στην πόλη Safed - περίπου 14 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τον Λίβανο - και είναι υπεύθυνο για όλες τις μονάδες που είναι επιφορτισμένες με την προστασία των συνόρων του Ισραήλ με τη Συρία και τον Λίβανο.
Αναφερόμενος στην επίθεση αυτή, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε πως επλήγη η έδρα της Βόρειας Διοίκησης, τονίζοντας ωστόσο πως δεν υπήρξε καμία υλική ζημιά ή απώλειες.

Herzog (πρόεδρος Ισραήλ): Παράλογη η κατηγορία κατά του Ισραήλ για γενοκτονία

Κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικάνο ΥΠΕΞ, Anthony Blinken ο πρόεδρος του Ισραήλ, Isaac Herzog υποστήριξε πως η παραπομπή του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατόπιν αγωγής από τη Νότια Αφρική, είναι πράξη αποτρόπαια και παράλογη.
Όπως είπε ο Herzog, το Ισραήλ θα είναι παρών στην εκδίκαση της υπόθεσης, αναφέροντας πως το Ισραήλ θα παρουσιάσει τα επιχειρήματα του για το δικαίωμα του στην αυτοάμυνα.
Ο Hergoz υπογράμμισε πως το Ισραήλ πρέπει να κερδίσει, καθώς είναι ένας πόλεμος που επηρεάζει τις διεθνείς αξίες και τις αξίες του ελεύθερου κόσμου.

Πιέσεις Blinken

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken, ενημέρωσε την ισραηλινή πλευρά για τις επαφές που είχε με ηγέτες του αραβικού κόσμο και για το ενδιαφέρον τους να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ εφόσον τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα και δημιουργήσουν μια πορεία προς ένα βιώσιμο Παλαιστινιακό κράτο.
Ο Biden επανέλαβε τις εκκλήσεις του έτσι ώστε ο ισραηλινός στρατός να κάνει περισσότερα για την ασφάλεια των αμάχων και να διασφαλίσει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα πάει εκεί όπου υπάρχει ανάγκη.
Κύριο μέλημα του Blinken είναι αφενός να διασφαλιστεί ότι ο πόλεμος δεν θα επεκταθεί στη Μέση Ανατολή αφετέρου να μπει το συντομότερο δυνατό ένα τέλος στον πόλεμο στη Γάζα καθώς και να ρυθμιστεί η επόμενη ημέρα.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Blinken θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu να αρχίσει σοβαρές διαπραγματεύσεις για το πώς θα κυβερνηθεί η Γάζα μετά το τέλος του πολέμου.

Πόλεμος όλο το 2024

Μόνο που, και παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ, το Ισραήλ διαμηνύει πως ο πόλεμος στη Γάζα είναι πολύ πιθανό να διαρκέσει όλο το 2024.
«Οι μάχες θα συνεχιστούν όλο το 2024» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του IDF, Daniel Hagari.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant υποστήριξε ότι το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να βάλει οριστικά τέλος στην κυριαρχία της Hamas στη Γάζα και να εξαλείψει κάθε είδους απειλή για το Ισραήλ.

Αλλαγή τακτικής

Πάντως Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως ο πόλεμος στη Γάζα εισέρχεται σε μια νέα φάση, όπου ο πόλεμος γίνεται πιο στοχευμένος.
Ο εκπρόσωπος του IDF, Daniel Hagari επισήμανε πως «ένα διαφορετικό μείγμα δυνάμεων» θα καταδιώκει τους εναπομείναντες πυρήνες της Hamas στα βόρεια εδάφη, τη στιγμή πάντως που η έντονη στρατιωτική επιχείρηση θα συνεχιστεί με ένταση στην κεντρική Γάζα και στη νότια πόλη της Khan Yunis.
«Αν και υπάρχουν ακόμα τρομοκράτες και όπλα στον βορρά, δεν πρόκειται πλέον για οργανωμένο στρατιωτικό πλαίσιο» υποστήριξε ο Hagari.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top