Ενώ η γεωπολιτική αστάθεια μεγαλώνει και μάλιστα οι ΗΠΑ ανησυχούν γιατί, αν ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ Ισραήλ, Χεζμπολάχ, το εβραϊκό κράτος θα ηττηθεί σύμφωνα με την Ουάσιγκτον Ποστ , ο επικοινωνιακός μηχανισμός της κυβέρνησης διοχέτευσε πληροφορίες, ότι ουσιαστικά, το μείζον ζήτημα στην συνάντηση Μητσοτάκη -Μπλίνκεν, ήταν αν και πότε θα πάρει η Ελλάδα τα πανάκριβα και μάλλον περιττά F-35. Η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα, το Κατάρ, η Αίγυπτος έχουν αυξημένο ρόλο στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ, προκειμένου να αποφευχθεί η γενίκευση του πολέμου.
Η Ελλάδα απουσιάζει εντελώς από κάθε διεργασία, γεγονός που επιδρά στα συμφέροντα της χώρας. Το διπλωματικό κενό είναι τεράστιο. Να σημειωθεί ότι μετά την ανακήρυξη από την Λιβύη της συνορεύουσας ζώνης στα 24ν.μ και το κλείσιμο του κόλπου της Σύρτης, η Αθήνα βουλιάζει στην σιωπή της . Υπό αυτό το πρίσμα, προκαλεί αλγεινή εντύπωση η διαρροή πως η Ελλάδα θα πάρει ότι έχει συμφωνήσει με την Ουάσιγκτον, δηλαδή τα F-35, ενώ δεν διατυπώθηκε για μια ακόμη φορά ούτε μια πρόταση ή ιδέα , ούτε για την Παλαιστίνη την γενοκτονία, ούτε για το Κυπριακό που επηρεάζεται εμφανέστατα, ούτε για τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή.
Το νόημα της επίσκεψης Μπλίνκεν
Όλες οι χώρες της περιοχής , με τον έναν ή άλλο τρόπο προσπαθούν να μεσολαβήσουν προς κάθε πλευρά , ώστε να υπάρξει ένα κοινά αποδεκτό στάτους για τους Παλαιστίνιους. Οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτη ότι η επίσκεψη Μπλίνκεν αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας και ότι η χώρα μας είναι παράγων σταθερότητας απέχουν έτη φωτός από την πραγματικότητα. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ήρθε στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας περιοδείας στην περιοχή και αξιοποίησε την ευκαιρία για να επισημάνει δύο πράγματα:
πρώτο, ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να συνεχίσουν με ταχύτητα την πολιτική προσέγγισης και επίλυσης των διμερών προβλημάτων, κάτι που ευνοεί αφάνταστα την πολιτική και τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή.
Δεύτερο, να επιβεβαιώσει την απόλυτη υποταγή της Αθήνας στα σχέδια των ΗΠΑ, που σημαίνει συμμετοχή της χώρας στον στόλο των προθύμων στην Ερυθρά Θάλασσα, την παροχή πρόσθετων διευκολύνσεων όπου απαιτηθούν και φυσικά απόλυτη στοίχιση με την πολιτική της Ουάσιγκτον.
Στο πλαίσιο αυτό έγινε αναφορά και στα πολεμικά αεροσκάφη , στα F-35 και στα F-16 που θα πάρει η Τουρκία. Σημειωτέον, ότι η Άγκυρα κατάφερε να συνδέσει τις δύο αγορές, δηλαδή να ανακοινωθούν ταυτόχρονα οι αγορές από τις δύο χώρες, την κατάλληλη στιγμή. Αυτή είναι μια ανατροπή, δεδομένου ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ είχαν συνδέσει την πώληση των F-16 στην Τουρκία με την κύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και όχι με τα αεροσκάφη που θέλει η Ελλάδα.
Όσο η αστάθεια προκαλεί ανησυχίες, η Τουρκία θα εντείνει τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της και χωρίς να δείχνει τις προθέσεις της θα πιέζει την Ελλάδα. Αυτή την στιγμή, το κάνει με δύο τρόπους. Πρώτος, με την συνορεύουσα ζώνη της Λιβύης που είχε την έγκριση της Τουρκίας. Δεύτερος με το Κυπριακό καθώς οι προκλήσεις των δυνάμεων κατοχής στην πράσινη ζώνη στης Κύπρου όλο και εντείνονται με την Αθήνα να σιωπά επίσης.
Η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει καταστεί προιόν για εσωτερική κατανάλωση, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι η χώρα μπορεί να έχει κάποιο ρόλο, κύρος ή συμμετοχή στις διεργασίες. Η κρίση στη Μέση Ανατολή αναδιατάσσει τον διπλωματικό χάρτη και η νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας που θα οικοδομηθεί μετά τον πόλεμο θα έχει ως μεγάλους απόντες και την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία. Ταυτόχρονα τα άλλα κράτη θα ενισχύουν όλο και περισσότερο την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ είναι φανερό, πως το Ιράν, η Ρωσία και η Κίνα βρίσκονται ήδη εδώ με τον έναν ή άλλο τρόπο.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου