Μία ημέρα μετά τις συναντήσεις του με τον Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο των επισκέψεών του στη Μέση Ανατολή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν πήγε στην Ελλάδα και συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Γεώργιο Γεραπετρίτη στην Κρήτη. Υπάρχει ένα ορισμένο επίπεδο δραστηριότητας στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις, οι οποίες έχουν σχεδόν φτάσει στο πιο χαμηλό λόγω της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ το 2023 και των πολεμικών αεροσκαφών F-16 που θα αγοραστούν από τις ΗΠΑ, τον τελευταίο μήνα.
Οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Χακάν Φιντάν και Άντονι Μπλίνκεν, μίλησαν τηλεφωνικά τρεις φορές στις 18, 21 και 27 Δεκεμβρίου. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος απέφυγε να επισκεφθεί την Άγκυρα παρόλο που ήταν ακριβώς κάτω από τη μύτη της Τουρκίας, επισκέφτηκε δύο φορές την Τουρκία τους τελευταίους 2 μήνες. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε στον Πρόεδρο Ερντογάν. Ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος πήγε στη Ριζούντα για να αποφύγει τη συνάντηση με τον Μπλίνκεν κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα στις 6 Νοεμβρίου, αυτή τη φορά πήγε στην Κωνσταντινούπολη για να υποδεχθεί τον Μπλίνκεν.
Η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Τουρκία
Σε συνάντηση με την Αντιαμερικανίδα Χίλαρι Κλίντον όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι δεν υπάρχουν άλλες χώρες που να έχουν κοινή ατζέντα όσο η Τουρκία και οι ΗΠΑ. Ακόμη και αν αφήσουμε κατά μέρος τα διμερή προβλήματα, τα κοινά θέματα της ατζέντας σχετικά με περιφερειακά και διεθνή προβλήματα στην εξωτερική πολιτική αυξάνονται με την προσθήκη των πολέμων Ουκρανίας-Ρωσίας και Ισραήλ-Παλαιστίνης. Ο Μπίνκεν ξεκίνησε την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, την οποία θα πραγματοποιήσει μεταξύ 4 και 11 Ιανουαρίου, από την Τουρκία. Αυτές οι επισκέψεις θα είναι η 4η περιοδεία του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή από τις 7 Οκτωβρίου.
Μπορούμε να πούμε ότι ο κύριος λόγος για την επίσκεψη του Μπλίνκεν στην Τουρκία στις 5 Ιανουαρίου ήταν η οριστικοποίηση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και όχι η Γάζα. Οι ΗΠΑ αποδίδουν μεγάλη σημασία στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον αυτό το καλοκαίρι με την ευκαιρία της 75ης επετείου από την ίδρυση του ΝΑΤΟ. Για να μην αφήσουν τίποτα στην τύχη πριν από τη σύνοδο, πιέζουν για την ολοκλήρωση των διαδικασιών έγκρισης για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους.
Μία λύση για την αντιπαράθεση Σουηδίας -F-16
Πριν από την αναχώρησή του για την Τουρκία, ο Μπλίνκεν μίλησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, Τόμπιας Μπίλστρομ. Σε δηλώσεις τύπου που γίνονται πριν από τις επίσημες επισκέψεις, συνήθως αρκούνται στο να λέγονται ότι «θα ανταλλάξουν απόψεις για διμερή και περιφερειακά προβλήματα» κατά τις συναντήσεις. Σε αυτές δεν περιλαμβάνονται λεπτομέρειες. Ωστόσο, αυτή τη φορά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ τόνισε συγκεκριμένα στην καθημερινή του ενημέρωση τύπου ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα συζητηθεί κατά τις επαφές του Μπλίνκεν στην Τουρκία.
Υπάρχει μόνο μία λύση σε αυτό το πρόβλημα. Οι διαδικασίες υποβολής της πώλησης F-16 στην Τουρκία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και έγκρισης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση θα πρέπει να πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα, όπως πρότεινε ο Πρόεδρος Ερντογάν στον Πρόεδρο Μπάιντεν. Το κομμάτι της δουλειάς στην Τουρκία είναι ευκολότερο, αλλά υπάρχει πιθανότητα να διαφωνήσουν από το Κογκρέσο των ΗΠΑ. Σε αυτή την περίπτωση, η Τουρκία μένει με έναν τελευταίο μοχλό: να μην υπογράψει τον νόμο που κρίνεται κατάλληλος για έγκριση από τον πρόεδρο ή να καθυστερήσει τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Γιατί ο Μπλίνκεν πήγε στην Ελλάδα;
Ο Μπλίνκεν πήγε στην Ελλάδα μετά τη μονοήμερη επίσκεψή του στην Τουρκία. Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που έχει βάρος στον τερματισμό του πολέμου της Γάζας ή στον καθορισμό της νέας δομής που θα δημιουργηθεί μετά τον πόλεμο. Δεν υπάρχει πρόβλημα να περιμένουμε λύση σε υπουργικό επίπεδο μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας. Οι συναντήσεις του Μπλίνκεν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Γεώργιο Γεραπετρίτη πιθανότατα περιελάμβαναν την (εθιμοτυπική) ερώτηση «πώς τα πάτε;». Πρέπει να είχε καλή διάθεση. Γιατί λοιπόν ο Μπλίνκεν πήγε στην Ελλάδα; Γιατί στην Κρήτη; Ή μήπως η Αμερική επιστρέφει στην πολιτική ισορροπίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας που εγκατέλειψε για λίγο;
Εξάλλου, το στόμα του Μπλίνκεν έσταζε μέλι στη συνέντευξη Τύπου στην Κρήτη. Δεν μπορούσε να σταματήσει να μιλά για τη σημασία και το βάρος της Τουρκίας στην περιοχή. Η Κρήτη είναι η πατρίδα του Μητσοτάκη. Φιλοξενεί επίσης τη μεγαλύτερη αεροπορική βάση των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί ποιανού η επιλογή ήταν η Κρήτη. Ελπίζω ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν ξανά στο μέλλον την τουρκοελληνική ισορροπία που θυμήθηκαν και σε άλλους τομείς, καταλήγει το τουρκικό δημοσίευμα.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου