Ο συνιδρυτής και διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας, συνεργάτης του defence-point .gr, εξηγεί στον 98.4 γιατί το «ο πελάτης έχει πάντα δίκιο», δεν μπορεί να ισχύει παντού πλην Ελλάδας.
Δεν μπορεί όλοι οι υπόλοιποι να συμπεριφέρονται ορθολογικά και εδώ να έχουμε ένα δικό μας «σετ κανόνων» διεθνούς συμπεριφοράς που το βαφτίζουμε «πολιτική αρχών», ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα περισσότερο από προσαρμογή της πολιτικής μας στην πολιτική και τις ανάγκες των προμηθευτών! Αυτό δεν πρέπει να έχει προηγούμενο στις σύγχρονες διακρατικές σχέσεις.
Κι ας είναι καταφανής παραβίαση των κανόνων της κοινής λογικής. Οι ιθύνοντες όπως τονίζει , αλλά και διάφοροι "ειδικοί" παριστάνουν , ότι δεν κατανοούν ότι αποκτώντας το F-35 τελειώνει μια για πάντα η γνωστή ολιγωρία στην έγκαιρη υποστήριξη και αναβάθμιση των πλατφορμών των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Θεωρούν ότι οποιοδήποτε άλλο επιχείρημα δεν έχει τη βαρύτητα του… γεωπολιτικού, δηλαδή των σχέσεων με την Ουάσινγκτον και προχωρούν για να επενδύσουν ένα ποσό της τάξης των 2-3 δισ. ευρώ, το οποίο θα αυξήσουν όταν το επιτρέψει ο… «δημοσιονομικός χώρος», για να πάρουν μόλις 12 αεροσκάφη.
Θα περίμενε βέβαια κανείς, τα θέματα αυτά να έχουν τεθεί από τη στρατιωτική ηγεσία που υποτίθεται ότι τα καταλαβαίνει καλύτερα από οποιονδήποτε. Αυτοί θα υποφέρουν αν η κακιά η ώρα… ενσκήψει, ενώ οι πολιτικάντηδες με τις μεγαλοστομίες θα εξαφανιστούν Με το ποσό αυτό και δεδομένων των τεραστίων αναγκών που έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, η κυβέρνηση καλείται να μελετήσει και να απαντήσει: Θα επαρκούσε το ποσό αυτό και για να αναβαθμιστούν 38 F-16 Block 50 ακόμα και σε F-16V, συν την αγορά σοβαρότατου αριθμού βλημάτων κάθε λογής, καθότι χωρίς αυτά, μόνο ηλίθιοι θεωρούν ότι οι πλατφόρμες από μόνες τους τρομάζουν τον αντίπαλο. Άλλωστε για να μην νομίζουν κάποιοι τίποτα το "πονηρό" στην ίδια εταιρία θα καταλήξουν τα χρήματα!
Όλα αυτά την ώρα που είναι σαφές, πως τα ελληνοτουρκικά ως μείζον ζήτημα ανέδειξε στις δηλώσεις του ο ίδιος ο Άντονι Μπλίνκεν,μετά τις επαφές του σε Κωνσταντινούπολη και Χανιά, θέτοντας τα εξοπλιστικά που τέθηκαν και από τις δύο πλευρές ως προβλέψεις και προσθήκες στον κεντρικό άξονα και όχι ως αυτόνομα θέματα, παρά τις διαφορετικές δημόσιες δηλώσεις αξιωματούχων σε Αθήνα και Άγκυρα.
Ο Ζαχαρίας Μίχας, επισημαίνει πως , μια σοβαρή χώρα, δεν θα έπαιζε με την διαρροή ότι δήθεν διαπραγματευόμαστε ένα «πλούσιο πακέτο υποστήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων». Αυτό που χρειαζόμαστε, όμως, είναι χρηματοδότηση σε τομείς όπως π.χ. η αεράμυνα και η αποδέσμευση όπλων που οι Αμερικανοί μας αρνούνται λόγω Τουρκίας! Κάποιο στην Ελλάδα, ξεχνούν βολικά ότι η βασική απειλή για την ελληνική ασφάλεια προέρχεται από σύμμαχο. Κι αν οι άλλοι οι «μεγάλοι» σύμμαχοι, μας αρνούνται τη δυνατότητα να αμυνθούμε αποτελεσματικά, για να μη διαταράξουν ισορροπίες με την Τουρκία, είναι αυτοκτονικό εμείς να αποδεχόμαστε «χάντρες», δηλαδή σκέτες πλατφόρμες ως αντάλλαγμα. Ας ακολουθήσουμε τη στρατηγική που ο Ερντογάν χρησιμοποιεί εναντίον μας. Δεν μου δίνεις; Πάω αλλού. Διότι τον «δεδομένο» μπορεί να τον αγαπούν, αλλά ανταμείβουν αυτόν που λέει «όχι».
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου