GuidePedia

0

Τα τραγικά λάθη των ΤΕΔ και τα χρήσιμα συμπεράσματα που προκύπτουν για τον Ελληνικό στρατό

Ηπρόσφατη πολύνεκρη επίθεση του PKK που κόστισε τη ζωή σε δώδεκα (12) Τούρκους Αξιωματικούς και στρατιώτες, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στις τάξεις του Τουρκικού ΥΠΑΜ και τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ), που αναζητούν ευθύνες για το αιματοκύλισμα.

"Το μαχαίρι στο κόκκαλο" βάζει ο Ερντογάν -Διοικητική έρευνα του Τουρκικού ΥΠΑΜ για καταλογισμό ευθυνών

Σύμφωνα με τουρκικό ΜΜΕ, "Αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας ανακοίνωσαν την έναρξη συνολικής έρευνας για τις πρόσφατες επιθέσεις στο βόρειο Ιράκ που στοίχισαν τη ζωή σε 12 Τούρκους στρατιώτες στα χέρια του PKK." επισημαίνοντας:

"Οι επιθέσεις προκάλεσαν μια ταχεία απάντηση από την Τουρκία, με αποτέλεσμα την διεξαγωγή αεροπορικών επιδρομών στη Συρία και το Ιράκ, καθώς και ταυτόχρονες επιδρομές «με στόχο τη δομή της οργάνωσης» εντός της χώρας.

Το PKK έχει καταχωρηθεί ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Πηγές ανέφεραν στις 28 Δεκεμβρίου, ότι ξεκινά άμεση διοικητική έρευνα, διασφαλίζοντας τη λογοδοσία των υπευθύνων ή υπαίτιων.
Το χρονικό των επιθέσεων του PKK και οι "εξηγήσεις" του τουρκικού ΥΠΑΜ

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν στις 22 και 23 Δεκεμβρίου στο βόρειο Ιράκ, με τους επιτιθέμενους να είναι οπλισμένοι με όπλα μεγάλου βεληνεκούς, εκτοξευτές ρουκετών και χειροβομβίδες με στόχο τουρκικές στρατιωτικές βάσεις στις περιοχές Zap, Metina και Hakurk.

Πηγές του υπουργείου αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς περί αμέλειας και απάντησαν στους ισχυρισμούς ότι νεοσύλλεκτοι ή άπειροι στρατιώτες αναπτύχθηκαν σε περιοχές υψηλού κινδύνου που στοχοποιήθηκαν από το PKK.

Απώθησαν τις επικρίσεις, τονίζοντας ότι όλο το προσωπικό που συμμετέχει σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις είναι «επαγγελματίες που υποβάλλονται σε ολοκληρωμένη εκπαίδευση» πριν από την ανάπτυξή τους.

Τα λάθη και οι λόγοι επέδρασαν στον αιφνιδιασμό των ΤΕΔ

Τα παραπάνω υποδηλώνουν ότι οι ΤΕΔ υπέστησαν αιφνιδιασμό από το ΡΚΚ, με αποτέλεσμα να υποστούν σοβαρές απώλειες. Τι όμως επέδρασε στον εντοπισμό των θέσεων των ανδρών των ΤΕΔ και ποιοί ήταν στη συνέχεια οι λόγοι που επέδρασαν στην επιτυχία του χτυπήματος από το PKK.
Χρήση Κινητών τηλεφώνων

Αντιμετωπίζοντας τις ανησυχίες σχετικά με τη χρήση smartphone που ενδέχεται να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια, οι πηγές επιβεβαίωσαν τη συνεχιζόμενη έρευνα για το θέμα και υποσχέθηκαν "σοβαρά μέτρα" για την αντιμετώπιση τυχόν ευπαθειών που εντοπίστηκαν.
Ανεπαρκείς οχυρώσεις

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς για ανεπαρκείς οχυρώσεις στην περιοχή της επίθεσης, πηγές εξήγησαν ότι οι οργανωμένες θέσεις των κομάντο ήταν «στρατηγικά τοποθετημένες μόνο όπου ήταν απαραίτητο για λόγους ασφαλείας και όπου ήταν πιθανή η διείσδυση ή η παρενόχληση» από το PKK.

Χιονόπτωση-πολύ περιορισμένη ορατότητα-Αδυναμία χρήσης drones

Σημείωσαν επίσης ότι οι επιθέσεις έγιναν σε δύσκολες συνθήκες έντονης ομίχλης και χιονόπτωσης, περιορίζοντας την ορατότητα στα 5-10 μέτρα και καθιστώντας αδύνατη τη χρήση των θερμικών συστημάτων των drones.

Όταν ρωτήθηκαν για πιθανά στρατηγικά λάθη στις διασυνοριακές επιχειρήσεις, πηγές απέδωσαν τις απώλειες στις προσπάθειες του τουρκικού στρατού να ελέγξει τοποθεσίες υπό όλες τις καιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένου του χειμώνα, όπου ο έλεγχος ήταν προηγουμένως περιορισμένος.

Υπουργικοί αξιωματούχοι, εν τω μεταξύ, διευκρίνισαν ότι τα σημεία απόπειρας διείσδυσης απείχαν 100 χιλιόμετρα μεταξύ τους και όλοι οι τρομοκράτες που προσπάθησαν να παραβιάσουν την άμυνα εξουδετερώθηκαν.

Ο όρος «εξουδετέρωση» χρησιμοποιείται από τον τουρκικό στρατό και τους αξιωματούχους για να δηλώσει ότι οι εν λόγω τρομοκράτες είτε παραδόθηκαν, είτε σκοτώθηκαν είτε αιχμαλωτίστηκαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων.

Ως απάντηση στις φονικές επιθέσεις, χτυπήθηκαν συνολικά 71 στόχοι και 59 τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν σε επακόλουθες αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και τη Συρία, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές."

Χρήσιμα συμπεράσματα για τις ΤΕΔ

Από τα παραπάνω εξάγονται πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για τις ΤΕΔ , κυριότερα εκ των οποίων είναι τα εξής:

1.Oι νεκροί Τούρκοι Αξιωματικοί και στρατιώτες από το χτύπημα του PKK ήταν Καταδρομείς επαγγελματίες στρατιώτες, οι οποίοι παρά την εκπαίδευσή τους υπό συνθήκες μάχης αιφνιδιάστηκαν από το ΡΚΚ, δείγμα του ότι χωρίς την χρήση θερμικών και drones, δεν είναι και τόσο αξιόμαχοι όσο τουλάχιστον διαφημίζονται από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ).

2.Η άριστη γνώση του εδάφους από το PKK και οι κακές καιρικές συνθήκες επέδρασαν καταλυτικά στην επιτυχία του χτυπήματος , ενώ η χρήση των κινητών τηλεφώνων από τους Τούρκους στρατιώτες διευκόλυνε τον εντοπισμό και την εξόντωσή τους.
Συνεπώς η χρήση των κινητών πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα, αφού προδίδει τη θέση του χρήστη, κάτι που πρέπει να ληφθεί πολυ σοβαρά υπόψιν για λήψη μέτρων από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

3. Η στάση των Τούρκων Καταδρομέων και ο αιφνιδιασμός που υπέστησαν δείχνει εφησυγασμό και σιγουριά ότι δεν πρόκειται να ενεργήσει το ΡΚΚ εναντίον τους, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται σε περιοχή και περίοδο υψηλού κινδύνου λόγω στρατιωτικών επιχειρήσεων, το οποίο πλήρωσαν με την ίδια τους τη ζωή.

Μετά από τα παραπάνω ο Ερντογάν με δήλωσή του κήρυξε τον πόλεμο μέχρι τέλους κατά του ΡΚΚ, ενώ αναμένουμε να καρατομήσει υψηλόβαθμους Αξιωματικούς ως υπεύθυνους για το αιματοκύλισμα που προκάλεσε αυτό στην Τουρκία.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ο Διοικητής της Μοίρας και της Ταξιαρχίας Καταδρομών που ανήκαν οι θανόντες Τούρκοι Αξιωματικοί και στρατιώτες, καθώς επίσης ο Σωματάρχης και ο Διοικητής της 2ης Στρατιάς.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top