GuidePedia

0


Αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή η Γάζα, θα παραμείνει ο ισραηλινός στρατός λέει ο Netanyahu

(upd7) Σκηνές αποκάλυψης καταγράφονται πλέον και στη νότια Γάζα, καθώς οι Ισραηλινοί βομβαρδίζουν και ισοπεδώνουν ολόκληρες περιοχές τη στιγμή που οι στρατιωτικές τους δυνάμεις περικυκλώνουν τη Khan Yunis, τη μεγαλύτερη πόλη στον νότο, εκεί όπου πιστεύουν ότι βρίσκεται η ηγεσία της Hamas.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu υποστήριξε πως ήδη έχουν εξουδετερωθεί οι μισοί διοικητές της Hamas, με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ να διαμηνύει πως πολύ σύντομα, κανένα από τα 24 τάγματα με 1.000 μέλη το καθένα δεν θα μπορεί να απειλήσει το Ισραήλ.
Από την πλευρά της η Hamas κάνει λόγο για άγριες μάχες, αναφέροντας πως σκότωσε ή τραυμάτισε τουλάχιστον 8 Ισραηλινούς στρατιώτες και ότι εξουδετέρωσε 24 στρατιωτικά οχήματα τους το τελευταίο 24ωρο.
Ενδεικτικό της … κόλασης που επικρατεί στη Γάζα είναι ότι τουλάχιστον 1,9 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έχουν εγκλωβιστεί στα νότια εδάφη, όπου και αναγκάστηκαν να βρουν καταφύγιο, αφού εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στο βόρειο τμήμα του θύλακα κατόπιν υποδείξεων των Ισραηλινών για να … γλιτώσουν από τα πυρά τους.
Χθες, Τρίτη 5/12, δεκάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών σε σπίτια και καταφύγια στην πόλη Deir al Balah, στο κεντρικό τμήμα της Γάζας.

IDF: Χτυπήσαμε 250 στόχους

Με ιδιαίτερη σφοδρότητα συνεχίζει το Ισραήλ τις επιθέσεις του κατά της Γάζας, καθώς όπως ανακοίνωσε, έπληξε τουλάχιστον 250 στόχους της Hamas.
Όπως αναφέρει ο IDF, ο στρατός εξακολουθεί να εντοπίζει και να καταστρέφει όπλα, υπόγεια τούνελ, εκρηκτικά και διάφορες στρατιωτικές υποδομές της Hamas ενώ συνεχίζει να πλήττει στόχους στη βόρεια Γάζα.

Washington Post: Το Ισραήλ έχει σκοτώσει 5.000 μαχητές της Hamas

Ο ισραηλινός στρατός έχει σκοτώσει τουλάχιστον 5.000 μαχητές της Hamas από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου αναφέρει σε δημοσίευμα της η Washington Post, επικαλούμενη πηγές από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, παρά την εξουδετέρωση 5.000 μαχητών της Hamas, εκτιμάται ότι η πλειοψηφία των μαχητών τους, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται σε 30.000, είναι ανέγγιχτη.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται, ο υπολογισμός του ακριβούς αριθμού των νεκρών μαχητών της Hamas περιπλέκεται από το γεγονός ότι πολλοί από τους νεκρούς σκοτώθηκαν στις υπόγειες σήραγγες της Γάζας.
Πάντως, επισημαίνεται πως η Hamas μπορεί να αναπληρώνει τις απώλειες της χάρη στη συνεχιζόμενη ροή νεοσύλλεκτων στις τάξεις της, ενώ υπογραμμίζεται πως η επιχείρηση του IDF στη βόρεια Γάζα δεν έχει τελειώσει, καθώς πρέπει να καταλάβει πολλά ακόμα προπύργια της Hamas.
«Θα είναι μια μακρά πορεία και χρειαζόμαστε χρόνο» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Richard Hecht.

Περικυκλώνουν την Khan Yunis

Παράλληλα, οι Ισραηλινοί περικυκλώνουν την Khan Yunis, τη μεγαλύτερη πόλη στα νότια εδάφη, όπου όπως αναφέρεται, μαίνονται οι πιο άγριες μάχες των τελευταίων δύο μηνών.
«Οι δυνάμεις μας περικυκλώνουν τη Khan Yunis στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Ασφαλίσαμε πολλά οχυρά της Hamas στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και διεξάγουμε τώρα επιχειρήσεις εναντίον οχυρών της στον νότο
Δυνάμεις μας βρίσκουν όπλα σχεδόν σε όλα τα κτίρια και τα σπίτια, τρομοκράτες σε πολλά σπίτια και τους αντιμετωπίζουν» ανέφερε ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού.
Επιπλέον, νέες προειδοποιήσεις προς τους αμάχους για εκκένωση περιοχών εξέδωσε ο IDF.
Άγριες μάχες

Η Hamas υποστηρίζει πως δυνάμεις της ενεπλάκησαν σε σκληρές μάχες με τους Ισραηλινούς, στην προσπάθεια τους να τους εμποδίσουν να εισβάλλουν στην Khan Yunis.
Όπως αναφέρει, οι μαχητές της κατάφεραν να σκοτώσουν ή να τραυματίσουν 8 Ισραηλινούς στρατιώτες και να εξουδετερώσουν 24 στρατιωτικά οχήματα.

Netanyahu: Νεκροί οι μισοί διοικητές της Hamas

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu υποστήριξε πως περίπου οι μισοί διοικητές της Hamas είναι νεκροί.
«Δεν θα ξεχάσουμε, ούτε θα συγχωρήσουμε» υποστήριξε ο Netanyahu.
Ο ισραηλινός στρατός με ανάρτηση του στο Telegram, ανακοίνωσε πως «εξάλειψε» τους «περισσότερους διοικητές» των μονάδων της Hamas που, όπως αναφέρει, δρούσαν αξιοποιώντας δίκτυο υπόγειων σηράγγων στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή

Όπως είπε ο Netanyahu, ο ισραηλινός στρατός θα διατηρήσει τον έλεγχο στη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου.
Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως η Γάζα θα πρέπει να παραμείνει μια αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή και ότι ο μόνος φορέας που θα μπορεί να το διασφαλίσει αυτό, θα είναι ο ισραλινός στρατός.

Χάνει τον έλεγχο της Γάζας η Hamas

Ο στρατός του Ισραήλ εκτιμά πως η Hamas έχει συνολικά 24 μονάδες που πολεμούν στη Γάζα με περίπου 1.000 μέλη το καθένα.
«Σύντομα, δεν θα υπάρχει ούτε μια από αυτές τις μονάδες ικανή να απειλήσει το Ισραήλ» υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant, ο οποίος τόνισε ότι η Hamas χάνει σταδιακά τον έλεγχο της Γάζας.

Erdogan προειδοποιεί Ισραήλ: Θα το πληρώσετε ακριβά εάν επιχειρήσετε να σκοτώσετε μέλη της Hamas στην Τουρκία

Να μην επιχειρήσει να σκοτώσει μέλη της Hamas στο τουρκικό έδαφος διότι αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες προειδοποιεί το Ισραήλ ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan.
«Πρέπει να ξέρουν ότι αν κάνουν ένα τέτοιο λάθος, θα το πληρώσουν πολύ ακριβά.
Αν τολμήσουν να κάνουν ένα τέτοιο βήμα κατά της Τουρκίας, θα είναι καταδικασμένοι να το πληρώσουν με τέτοιο τρόπο που δεν θα μπορέσουν να συνέλθουν ποτέ ξανά» υποστήριξε ο Erdogan, αναφερόμενος στις πληροφορίες πως οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ σχεδιάζουν να δολοφονήσουν μέλη της Hamas σε ξένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη και να γίνει εγγυήτρια δύναμη για την Παλαιστίνη στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας στη Μέση Ανατολή.
«Είμαστε έτοιμοι να ενεργήσουμε ως εγγυητές και να πραγματοποιήσουμε μια ειρηνευτική διάσκεψη, εάν οι συμμετέχοντες στη διαδικασία θέλουν πραγματικά ειρήνη.
Εμείς μιλάμε συνεχώς για ειρήνη, νόμο και δικαιοσύνη» υποστήριξε ο Erdogan, αναφέροντας πως η Τουρκία μαζί με το Κατάρ επιθυμούν να βρουν μια διαδικασία, έναν οδικό χάρτη που θα οδηγήσει την περιοχή στην ειρήνη.
Επιπλέον, επισήμανε την ανάγκη να διασφαλιστεί η κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία έχει εξαφανιστεί από τον χάρτη εξαιτίας των επιθέσεων των Ισραηλινών.

Βοήθεια μόνο στη Rafah

Μετά και τους βομβαρδισμούς στην κεντρική Γάζα και στην Khan Yunis, μόνο η Rafah που βρίσκεται στα σύνορα με την Αίγυπτο φέρεται να λαμβάνει ακόμα ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία ωστόσο είναι περιορισμένη και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να φτάσει στα κεντρικά και βόρεια εδάφη του παλαιστινιακού θύλακα.
Πάντως, ο Martin Griffiths, ο συντονιστής έκτακτης βοήθειας του ΟΗΕ, υποστήριξε πως καμία τοποθεσία δεν είναι ασφαλής στη Γάζα.
«Ούτε τα νοσοκομεία, ούτε τα καταφύγια, ούτε οι καταυλισμοί προσφύγων.
Κανένας δεν είναι ασφαλής.
Ούτε τα παιδιά.
Ούτε οι εργαζόμενοι στην υγεία.
Ούτε οι εργαζόμενοι στις ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Η κατάφωρη περιφρόνηση των θεμελιωδών κανόνων της ανθρωπιάς πρέπει να σταματήσει» υποστήριξε ο Griffiths.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) υπογραμμίζει πως η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας είναι πλέον «σχεδόν αδύνατη» στη Λωρίδα της Γάζας και προειδοποιεί πως η συνέχιση των εχθροπραξιών θα «επιδεινώσει την καταστροφική ανθρωπιστική κρίση που απειλούσε ήδη (...) τον άμαχο πληθυσμό».

Εκτοπισμένοι και νεκροί

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 1,9 εκατ. άνθρωποι, δηλαδή το 85% του πληθυσμού, έχουν εκτοπιστεί από τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι μισές και πλέον κατοικίες έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί ολοσχερώς από τους βομβαρδισμούς των Ισραηλινών.
Βάσει του τελευταίου απολογισμού, 16.248 Παλαιστίνιοι, το 70% και πλέον εκ των οποίων ήταν γυναίκες, παιδιά και έφηβοι, σκοτώθηκαν στη Γάζα από την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών την 7η Οκτωβρίου.
Από την πλευρά του το Ισραήλ κάνει λόγο για 1.200 νεκρούς, oι οποίοι αφορούν ως επί το πλείστον τα θύματα κατά την πρώτη ημέρα της εισβολής της Hamas.

138 όμηροι

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ισραήλ, 138 όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα.
Κατά τη διάρκεια της 7ημερης ανακωχής, απελευθερώθηκαν 105 όμηροι.
Η απελευθέρωση των 80 Ισραηλινών έγινε σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση 240 Παλαιστινίων, γυναικών, παιδιών και εφήβων, από ισραηλινά κέντρα κράτησης.
Εκτιμάται πως συνολικά 82 Ισραηλινοί στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί στη Γάζα αφότου άρχισε η χερσαία επιχείρηση.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top