GuidePedia

0


"Εάν ο Πούτιν κερδίσει στην Ουκρανία, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η επιθετικότητά του να μην τελειώσει εκεί. Η υποστήριξή μας δεν είναι φιλανθρωπία. Είναι μια επένδυση στην ασφάλειά μας" επισημαίνει εναγωνίως ο Στότελμπεργκ

Την ώρα που ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας μαίνεται, με τις ΗΠΑ να στηρίζουν πολιτικοστρατιωτικά το Ισραήλ τον σημαντικότερο σύμμαχό τους στη Μ.Ανατολή, η Ουκρανία μοιάζει να εγκαταλείπεται από πλευράς αποστολής στρατιωτικής βοήθειας τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την ΕΕ
Το έγκριτο Ινστιτούτο των ΗΠΑ για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), ανησυχώντας γιαυτή την εξέλιξη, η οποία εφόσον υλοποιηθεί η Ουκρανία θα αποτελεί εύκολη λεία για τα στρατεύματα του Πούτιν, επισημαίνει τους κινδύνους που εγκυμονεί για ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ η συντριβή της Ουκρανίας από τη Ρωσία και τα αρνητικά επακόλουθά της για τα επόμενα χρόνια, επισημαίνοντας:

Οι ΗΠΑ έχουν πολύ μεγαλύτερο μερίδιο στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας από ότι πιστεύουν οι περισσότεροι.

Η κατάκτηση όλης της Ουκρανίας από τη Ρωσία είναι εφικτή αν ΗΠΑ-ΕΕ διακόψουν την στρατιωτική βοήθεια προς τον Ζελένσκι

Καθώς οι Αμερικανοί εξετάζουν το κόστος της συνέχισης της βοήθειας προς την Ουκρανία για να πολεμήσει τους Ρώσους τα επόμενα χρόνια, τους αξίζει μια προσεκτική εξέταση του κόστους που θα επιτρέψει στη Ρωσία να κερδίσει.

Η ρωσική κατάκτηση ολόκληρης της Ουκρανίας δεν είναι καθόλου αδύνατη εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες διακόψουν κάθε στρατιωτική βοήθεια και η Ευρώπη ακολουθήσει το παράδειγμά της.

Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα έφερνε έναν λαβωμένο αλλά θριαμβευτή ρωσικό στρατό στα σύνορα του ΝΑΤΟ από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τον Αρκτικό Ωκεανό.

Τι θα συνεπάγεται η νίκη του Πούτιν στην Ουκρανία

Εάν η Ρωσία νικήσει, ο στρατός της στο τέλος αυτού του πολέμου θα είναι έμπειρος στη μάχη και θα είναι πολύ μεγαλύτερος από τις ρωσικές χερσαίες δυνάμεις πριν από το 2022.

Μια υποθετική ρωσική νίκη θα επέτρεπε στη ρωσική οικονομία να ανακάμψει σταδιακά καθώς οι κυρώσεις αναπόφευκτα διαβρώνονται και η Μόσχα αναπτύσσει τρόπους για να παρακάμψει ή να μετριάσει αυτές που έχουν απομείνει.

Μια νικηφόρα Ρωσία θα αντικαθιστούσε με την πάροδο του χρόνου τον εξοπλισμό της και θα ξανάχτιζε την ισχύ της, βασισμένη στην πλούσια σκληρή εμπειρία που απέκτησε στον μηχανοκίνητο πόλεμο με την Ουκρανία.

Εάν η Ρωσία κερδίσει στην Ουκρανία, θα φέρει τα προηγμένα συστήματα αεράμυνάς της στα σύνορα του ΝΑΤΟ στα οποία μόνο τα αμερικανικά αεροσκάφη stealth -που είναι εξαιρετικά απαραίτητα για την αποτροπή και την αντιμετώπιση της Κίνας- μπορούν να διαπεράσουν αξιόπιστα.

Η ρωσική νίκη στην Ουκρανία θα επέτρεπε στη Ρωσία να αποτελέσει σημαντική συμβατική στρατιωτική απειλή για το ΝΑΤΟ για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1990 σε ένα χρονικό πλαίσιο που καθορίζεται σε σημαντικό βαθμό από το πόσα επενδύει το Κρεμλίνο στον στρατό του.

Οι κινήσεις των ΗΠΑ σε περίπτωση κατάρρευσης της Ουκρανίας

Για να αποτρέψουν και να αμυνθούν έναντι μιας ανανεωμένης ρωσικής απειλής μετά την πλήρη ρωσική νίκη στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναπτύξουν στην Ανατολική Ευρώπη ένα σημαντικό μέρος των χερσαίων δυνάμεών τους.

Οι ΗΠΑ θα έπρεπε να σταθμεύσουν στην Ευρώπη μεγάλο αριθμό αεροσκαφών stealth, αναγκάζοντας πιθανότατα τις ΗΠΑ να κάνουν μια τρομερή επιλογή μεταξύ της διατήρησης της ισχύος τους στην Ασία για να υπερασπιστούν την Ταϊβάν και τους άλλους ασιατικούς συμμάχους της και την αποτροπή ή την ήττα μιας ρωσικής επίθεσης στο ΝΑΤΟ.

Ολόκληρο το εγχείρημα θα κόστιζε μια περιουσία και το κόστος θα διαρκούσε όσο συνεχίζεται η ρωσική απειλή, ενδεχομένως επ’ αόριστον. Σχεδόν οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα του πολέμου της Ουκρανίας είναι προτιμότερο από αυτό.
Οι προοπτικές που διαγράφονται

Το να βοηθήσουμε την Ουκρανία να διατηρήσει τις γραμμές όπου βρίσκεται μέσω της συνεχούς δυτικής στρατιωτικής υποστήριξης είναι πολύ πιο συμφέρουσα και φθηνότερη επιλογή για τις ΗΠΑ, από το να επιτρέψουμε στην Ουκρανία να χάσει.

Το «πάγωμα» της σύγκρουσης είναι χειρότερο από τη συνέχιση αποστολής βοήθειας στην Ουκρανία για να συνεχίσει τον πόλεμο αφού αυτό θα έδινε απλώς στη Ρωσία χρόνο και χώρο να προετοιμαστεί για έναν νέο πόλεμο για την κατάκτηση της Ουκρανίας και την αντιμετώπιση του ΝΑΤΟ.

Η βοήθεια της Ουκρανίας να ανακτήσει τον έλεγχο του συνόλου ή του μεγαλύτερου μέρους της επικράτειάς της θα ήταν πολύ πιο επωφελής, καθώς θα οδηγούσε τις ρωσικές δυνάμεις ακόμη πιο ανατολικά.

Το καλύτερο από όλα, η υποστήριξη της Ουκρανίας στη νίκη της και στη συνέχεια η βοήθεια της ανοικοδόμησής της θα έθετε τον μεγαλύτερο και πιο αποτελεσματικό στρατιωτικό στρατό στην ευρωπαϊκή ήπειρο στην πρώτη γραμμή της άμυνας του ΝΑΤΟ, είτε η Ουκρανία ενταχθεί ή όχι τελικά στη συμμαχία.

Ως (ISW) υποστηρίξαμε έντονα ότι οι αμερικανικές αξίες ευθυγραμμίζονται με τα αμερικανικά συμφέροντα στην Ουκρανία και ότι υπάρχει ένα ισχυρό και πειστικό επιχείρημα που βασίζεται σε αξίες για να την βοηθήσουμε να απελευθερώσει όλη τη γη και τον λαό της. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι αυτό είναι αλήθεια.

Αλλά ζητείται από τον αμερικανικό λαό να ξοδέψει πολλά χρήματα για να βοηθήσει την Ουκρανία να πολεμήσει τη Ρωσία, και δεν είναι παράλογο να αναρωτιούνται επίσης ποιο θα είναι το οικονομικό κόστος της μη βοήθειας της Ουκρανίας.

Οι επισημάνσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία

Τέλος ο ΓΓ του ΝΑΤΟ σε συνέντευξη που παραχώρησε μετά την συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Σλοβακίας, επεσήμανε: "Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Πούτιν προετοιμάζεται για ειρήνη. Αντίθετα, το Κρεμλίνο προετοιμάζεται για έναν μακρύ και σκληρό πόλεμο. Ο Πούτιν έχει θέσει τη ρωσική οικονομία σε πολεμική βάση. Αυξάνει την παραγωγή όπλων. Και εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από την Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα για όπλα.

Το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος στη σύγκρουση. Αλλά υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα. Κατοχυρώνεται στον Χάρτη του ΟΗΕ. Χαιρετίζω την υποστήριξη της Σλοβακίας για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Χαιρετίζω τη σαφή δέσμευση του Προέδρου Μπάιντεν στην Ουκρανία και την επείγουσα προσπάθεια της κυβέρνησής του να παράσχει στην Ουκρανία την τόσο αναγκαία βοήθεια. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν σήμερα επίσης την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το Κίεβο και την πρόσθετη οικονομική στήριξη για την Ουκρανία.

Εάν ο Πούτιν κερδίσει στην Ουκρανία, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η επιθετικότητά του να μην τελειώσει εκεί. Η υποστήριξή μας δεν είναι φιλανθρωπία. Είναι μια επένδυση στην ασφάλειά μας."

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top