GuidePedia

0


Πρόκειται για τη χειρότερη απώλεια ανθρώπινων ζωών σε μία μόνο ημέρα για τις Ισραηλινές Δυνάμεις

Δέκα ισραηλινοί στρατιώτες, μεταξύ των οποίων ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος, σκοτώθηκαν χθες κατά τη διάρκεια μάχης με δυνάμεις της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο αντισυνταγματάρχης Tomer Grinberg, 35 ετών, ο ταγματάρχης Roei Meldasi, 23 ετών, ο ταγματάρχης Moshe Avram Bar-On, 23 ετών, ο λοχίας Achia Daskal, 19 ετών, ο λοχαγός Liel Hayo, 22 ετών, ο ταγματάρχης Ben Shelly, 26 ετών, ο ταγματάρχης Rom Hecht, 20 ετών, ο λοχίας Oriya Yaakov, 19 ετών, ο Eran Aloni, 19 ετών και ο Itzhak Ben Basat, 24 ετών, έχασαν τη ζωή τους εν μέσω μαχών στη συνοικία Shajaiya της πόλης της Γάζας.

Αρκετοί από τους στρατιώτες σκοτώθηκαν από εκρηκτικό μηχανισμό, ενώ οι υπόλοιποι στρατιώτες πυροβολήθηκαν από μαχητές της Χαμάς αφού αποκόπηκαν από την υπόλοιπη ομάδα τους, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Πρόκειται για τη χειρότερη απώλεια ανθρώπινων ζωών σε μία μόνο ημέρα για τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας από τότε που ξεκίνησαν την επιχείρησή τους ως απάντηση στις ανελέητες επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Τουλάχιστον 115 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε που ξεκίνησαν οι χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα στα τέλη Οκτωβρίου.

Άλλοι 18.412 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των ισραηλινών επιθέσεων από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι 10 στρατιώτες, μεταξύ των οποίων και ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μάχης με τις δυνάμεις της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας

 

Πέντε από τους ισραηλινούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στη μάχη στη βόρεια λωρίδα της Γάζας ανήκαν στην Ταξιαρχία Γκολάνι, μεταξύ των οποίων και ο αντισυνταγματάρχης Γκρίνμπεργκ που ήταν διοικητής του 13ου Τάγματος.

Σκοτώθηκαν επίσης ο ταγματάρχης Meldasi, διοικητής λόχου στο 13ο τάγμα, ο ταγματάρχης Bar-On διοικητής λόχου στο 51ο τάγμα, ο λοχίας Daskal μαχητής στο 51ο τάγμα και ο λοχαγός Hayo διοικητής διμοιρίας στο 51ο τάγμα.

Ο ταγματάρχης Shelly και ο ταγματάρχης Rom Hecht της Ειδικής Τακτικής Μονάδας Διάσωσης έχασαν τη ζωή τους στην ίδια μάχη στη συνοικία Shahja'iya.

Οι IDF ανακοίνωσαν επίσης ότι ο λοχίας Yaakov ένας μαχητής στο Τάγμα 614, τη Σχολή Μηχανικού Μάχης έχασε τη ζωή του στη βόρεια λωρίδα της Γάζας.

Μαχητές της Χαμάς άνοιξαν πυρ εναντίον των δυνάμεων Γκολάνι στην περιοχή την Τρίτη, πριν οι Ισραηλινοί στρατιώτες προσεγγίσουν την πηγή των πυροβολισμών.

Στη συνέχεια πυροδοτήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός και από την έκρηξη τραυματίστηκαν αρκετοί στρατιώτες, ενώ χάθηκε η επαφή.

Άλλες ισραηλινές δυνάμεις προσπάθησαν να διασώσουν τους στρατιώτες με τη βοήθεια της πολεμικής αεροπορίας και του πυροβολικού, αλλά πυροδοτήθηκε και δεύτερη βόμβα. Μια τρίτη δύναμη προσπάθησε να εντοπίσει τους αποσυνδεδεμένους στρατιώτες που τραυματίστηκαν στη μάχη.

Η είδηση έρχεται την ώρα που τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι 13 απώλειες των IDF προκλήθηκαν από φίλια πυρά.

Άλλοι έξι έχασαν τη ζωή τους έπειτα από ατυχήματα που σχετίζονται με "όπλα, μηχανήματα, ποδοπατήματα", ενώ ένας θάνατος προκλήθηκε από παρατυπίες στα πυρά.

Οι στρατιώτες που σκοτώθηκαν από φίλια πυρά αναγνωρίστηκαν λανθασμένα κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών ή πέθαναν κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών αρμάτων μάχης και πυρών, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Ένας στρατιώτης φέρεται να πέθανε από πυρά που δεν είχαν σκοπό να τον πλήξουν και άλλοι δύο πέθαναν από τυχαία λάθη.

Ενώ δύο στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους σε επεισόδια μετά από χτύπημα τεθωρακισμένων οχημάτων πάνω σε στρατιώτες και δύο ακόμη σκοτώθηκαν από θραύσματα.

Ο ισραηλινός στρατός έχει αρχίσει να αντλεί θαλασσινό νερό στο δίκτυο σηράγγων της Χαμάς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με δημοσίευμα, καθώς στοχεύει να εκδιώξει τους τρομοκράτες από το υπόγειο κρησφύγετό τους.

Το Ισραήλ φέρεται να έχει εγκαταστήσει τουλάχιστον πέντε αντλίες περίπου ένα μίλι από τον προσφυγικό καταυλισμό Al-Shati στα βόρεια του παράκτιου θύλακα, οι οποίες μπορούν να μεταφέρουν χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού ανά ώρα, πλημμυρίζοντας 300 μίλια τούνελ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν τώρα ότι η επιχείρηση έχει ξεκινήσει, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να έχει ενημερωθεί ότι θα διαρκέσει εβδομάδες, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα, ο αρχηγός του επιτελείου των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων αντιστράτηγος Herzi Halevi φάνηκε να επιβεβαιώνει την είδηση, λέγοντας σε συνέντευξη Τύπου ότι η χρησιμοποίηση αντλιών νερού για να καταστούν οι σήραγγες μη λειτουργικές θα ήταν μια "καλή ιδέα".

Αλλά έρχεται εν μέσω φόβων ότι η Χαμάς κρύβει Ισραηλινούς ομήρους στο λαβύρινθο των διαβάσεων και ότι η τακτική αυτή θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για τους παγιδευμένους μέσα, με τις οικογένειες να συνεχίζουν να πιέζουν την κυβέρνηση να τους φέρει πίσω πριν να είναι πολύ αργά.

Οι IDF ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι ανέσυραν τις σορούς δύο Ισραηλινών που είχαν κρατηθεί όμηροι στις 7 Οκτωβρίου - της 27χρονης Eden Zacharia που είχε απαχθεί από το Φεστιβάλ Nova και του αξιωματικού του στρατού Ziv Dado, 36 ετών.

Ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χάγκαρι δήλωσε ότι 135 όμηροι παραμένουν στη Γάζα, καθώς οι οικογένειές τους αγωνίζονται ακούραστα για την άμεση επιστροφή τους στην πατρίδα.

Εικόνες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τις IDF την περασμένη εβδομάδα φαίνεται να δείχνουν δεκάδες Ισραηλινούς στρατιώτες να εγκαθιστούν μια σειρά από μαύρους σωλήνες στις αμμώδεις παραλίες της Γάζας, προφανώς για να αντλούν νερό από τη Μεσόγειο.

Βίντεο που κοινοποιήθηκε από ισραηλινά μέσα ενημέρωσης φαίνεται επίσης να δείχνει στρατιώτες των IDF να εργάζονται στους σωλήνες ενώ βρίσκονται υπόγεια.

'Βλέπουμε πολλές υπόγειες υποδομές στη Γάζα, ξέραμε ότι θα υπήρχαν πολλές. Μέρος του στόχου είναι να καταστραφεί αυτή η υποδομή', δήλωσε την Τρίτη ο υποστράτηγος Halevi.

'Έχουμε διάφορους τρόπους [για να αντιμετωπίσουμε τις σήραγγες]. Δεν θα μιλήσω για λεπτομέρειες, αλλά περιλαμβάνουν εκρηκτικά για την καταστροφή και άλλα μέσα για να εμποδίσουμε τους πράκτορες της Χαμάς να χρησιμοποιήσουν τις σήραγγες για να βλάψουν τους στρατιώτες μας'.

Καθώς το Ισραήλ εισχωρεί όλο και πιο βαθιά στο προπύργιο της Χαμάς στη Γάζα, τα στρατεύματα των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας μάχονται τους τρομοκράτες στο έδαφος, ενώ η πολεμική αεροπορία βομβαρδίζει περισσότερους στόχους στην κατεστραμμένη Λωρίδα της Γάζας.

Αλλά περισσότερο από δύο μήνες μετά τον πόλεμο που πυροδότησε η πρωτοφανής επίθεση της παλαιστινιακής ομάδας στις 7 Οκτωβρίου, ο πιο πιστός σύμμαχος του Ισραήλ προειδοποίησε ότι κινδυνεύει να χάσει την υποστήριξή του λόγω του τρομερού ανθρωπιστικού απολογισμού στη Γάζα, τον οποίο τα Ηνωμένα Έθνη παρομοίασαν με "κόλαση επί της γης".

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει "την υποστήριξη του μεγαλύτερου μέρους του κόσμου" μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, η οποία σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, και πήρε 240 ομήρους.

Όμως, στις πιο ωμές παρατηρήσεις του από την έναρξη του πολέμου, ο Μπάιντεν είπε ότι το Ισραήλ άρχισε να χάνει αυτή την υποστήριξη "από τους αδιάκριτους βομβαρδισμούς που γίνονται".

Η στρατιωτική εκστρατεία αντιποίνων του Ισραήλ στη Γάζα για την καταστροφή της Χαμάς έχει αφήσει πίσω της 18.412 νεκρούς, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πρέπει επίσης να "αλλάξει" τη στάση του σχετικά με τη λύση των δύο κρατών για τους Παλαιστίνιους, πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι υπάρχει "διαφωνία" με τον Μπάιντεν σχετικά με το πώς θα κυβερνηθεί μια μετασυγκρουσιακή Γάζα, αντανακλώντας μια σπάνια ρήξη μετά από εβδομάδες κατά τις οποίες ο Αμερικανός ηγέτης υποστήριξε σθεναρά το Ισραήλ.

Τα σχόλια του Μπάιντεν έγιναν πριν η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υποστηρίξει με συντριπτική πλειοψηφία την Τρίτη ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα που απαιτούσε άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, μια έκκληση που μέχρι στιγμής έχει παραλύσει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top