GuidePedia

0

Η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία θα είναι καθοριστική για τη δημιουργία ενός πολυπολικού κόσμου - Οι ΗΠΑ προσπαθούν με κάθε μέσο να παγώσουν τη σύγκρουση

Με φόντο την επικείμενη νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον πόλεμο αντιπροσώπων με τη συλλογική Δύση οι ΗΠΑ έχουν ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο να φέρουν σε πέρας: Να διατηρήσουν την παγκόσμια εξουσία και να παρεμποδίσουν την οικοδόμηση ενός πολυπολικού κόσμου.
Για να διασφαλιστεί η διαιώνιση αυτής της εξουσίας, ένα από τα κύρια καθήκοντα των ΗΠΑ είναι να αποτρέψουν τη δημιουργία στρατιωτικών και πολιτικών συμμαχιών μεταξύ δυνάμεων όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό εφαρμόζεται επί του παρόντος με επιτυχία όσον αφορά στην αποτροπή οποιασδήποτε σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας αλλά και της Ρωσίας.
Όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη βοήθεια των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες είναι απολύτως υποταγμένες στη βούληση της Ουάσιγκτον, οι ΗΠΑ οικοδομούν ένα σιδηρούν παραπέτασμα μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας, καθώς και μεταξύ Ευρώπης και Κίνας.
Οι ΗΠΑ εξανάγκασαν τις ευρωπαϊκές χώρες να συμμετάσχουν στην ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
Ταυτόχρονα, λόγω της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχασε πλήρως την πολιτική, οικονομική και χρηματοπιστωτική της δύναμη, έχοντας υποβιβαστεί σε βάση των ΗΠΑ στην Ευρασία.

Γεωπολιτική των ΗΠΑ και προοπτικές πολέμου στην Ουκρανία

Όσον αφορά στην Κίνα, η Ουάσιγκτον ενισχύει τυχόν διαφωνίες μεταξύ της ηπειρωτικής χώρας και του νησιού της Ταϊβάν, καθώς και θρησκευτικά και εθνοτικά ζητήματα στην περιοχή Xinjiang Uygur και στο Θιβέτ, σε μια προσπάθεια να κλονίσει την εσωτερική σταθερότητα της Κίνας.
Καταβάλλει επίσης μεγάλες προσπάθειες για να υπονομευτεί η οικονομική και στρατιωτική ισχύς του Πεκίνου, η οποία σήμερα προκαλεί τις ΗΠΑ στην παγκόσμια σκηνή.
Με την υποστήριξη των χωρών της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ασίας, η Ουάσιγκτον προσπαθεί να εγκαταστήσει ένα ασιατικό σιδηρούν παραπέτασμα γύρω από το Πεκίνο προκειμένου να μειώσει τη γεωπολιτική επιρροή του και να εμποδίσει την ανάπτυξη της διεθνούς εφοδιαστικής της Κίνας.
Σε μια προσπάθεια συγκράτησης της Κίνας, εκτός από την τροφοδότηση των συγκρούσεων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονται σε εμπορικούς πολέμους και επιβολή τεχνολογικών αποκλεισμών, γεγονός που έχει ισχυρό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της Κίνας.
Όσον αφορά στη Ρωσία, οι ΗΠΑ τροφοδοτούν συγκρούσεις, πρώτα απ όλα, σε εθνοτικά στενές και ομο-ορθόδοξες δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, όπως η Ουκρανία, η Μολδαβία, η Γεωργία και η Αρμενία, με στόχο να διακόψουν τη σχέση μεταξύ Ρωσίας με αυτές τις χώρες και να τις μετατρέψουν σε εχθρικά κράτη.
Έτσι, η Ουκρανία μεταρρυθμίστηκε έντονα πνευματικά, διανοητικά, ιστορικά, πολιτικά και οικονομικά από το 1992 έως το 2022 που μετατράπηκε σε εχθρό της Ρωσίας.
Η Ουάσιγκτον συνεχίζει παρόμοιες επιχειρήσεις στη Μολδαβία, τη Γεωργία και την Αρμενία.
Τις τελευταίες δεκαετίες, οι ΗΠΑ προσπαθούν να περιορίσουν την ανάπτυξη της Ρωσίας προκειμένου να μη μετατραπεί σε ένα από τα πιο ισχυρά προπύργια ενός πολυπολικού κόσμου.
Ένα παράδειγμα είναι η Ουκρανία, όπου η Ρωσία διεξάγει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση από το 2022.
Υπάρχουν πολλά σενάρια περαιτέρω εξέλιξης της ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.



Η μετάβαση της στρατιωτικής αντιπαράθεσης σε μια μακροπρόθεσμη φάση:

Από τη σκοπιά της Ρωσίας, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε:

- μείωση της βάσης πόρων που είναι απαραίτητη για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων

- αυξημένη αστάθεια, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο

- μεγαλύτερη πιθανότητα άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης με τις ένοπλες δυνάμεις των χωρών του ΝΑΤΟ, δηλαδή η σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας μπορεί να κλιμακωθεί σε περιφερειακή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ΝΑΤΟ εκπαιδεύει το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, προμηθεύει όπλα, παρέχει επιχειρησιακές και τακτικές πληροφορίες, διευκολύνει τις επικοινωνίες και διεξάγει τον πολεμικό σχεδιασμό.
Εξάλλου στον πόλεμο αντιπροσώπων (proxy war) εκτός από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, δυτικοί μισθοφόροι και ειδικές δυνάμεις μεμονωμένων χωρών του ΝΑΤΟ συμμετέχουν στις εχθροπραξίες στην Ουκρανία.

- Αύξηση της πιθανότητας ανάπτυξης τακτικών πυρηνικών όπλων στο πεδίο της μάχης, θέτοντας το έδαφος για την κλιμάκωση μιας περιφερειακής στρατιωτικής σύγκρουσης σε παγκόσμια στρατιωτική.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top