Εάν όχι τώρα, πότε θα επεκτείνουμε τις θαλάσσιες ζώνες μας.
Η ανακήρυξη της Συνορεύουσας Ζώνης της Λιβύης στον ΟΗΕ επιταχύνει την άμεση διακήρυξη των Ελληνικών Θαλασσιών Ζωνών Νοτίως της Κρήτης, τονίζει σε νέα του παρέμβαση ο αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Κούσαντας. αλλάζοντας τα δεδομένα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο με παρεπόμενεςάμεσες συνέπειες για την Ελλάδα και Αίγυπτο διότι:
1. Επιταχύνει τις διαδικασίες επέκτασης των Ελληνικών θαλασσίων ζωνών άμεσα στα Νότια σύνορα με την Λιβύη ως απάντηση στην μονομερή ενέργεια της Λιβύης εις βάρος της χώρας μας διότι η συνορεύουσα ζώνη είναι τμήμα της ΑΟΖ.
2. Νομιμοποιεί το δικαίωμα της Ελλάδας για επέκταση θαλάσσιων ζωνών Νοτίως της Κρήτης προκειμένου να ακυρώσει στην πράξη το Τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019 καθώς η Τουρκία με την Λιβύη δεν έχουν αντικείμενες ακτές.
3. Εκλαμβάνει τον Κόλπο της Σύρτης εκτός γραμμής βάσης υπολογισμού ΑΟΖ εις βάρος των Ελληνικών δυνητικών συμφερόντων.
4. Ορίζει συνορεύουσα ζώνη 24 ν.μ. η Λιβύη που σύμφωνα με το άρθρο 33 της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας αποτελεί ζώνη ελέγχου με σκοπό να εμποδίζει την παραβίαση των τελωνειακών, δημοσιονομικών, μεταναστευτικών ή υγειονομικών νόμων και κανονισμών.
5. Τιμωρεί παραβιάσεις των παραπάνω νόμων και κανονισμών του άρθρου 33 της Σύμβασης του ΟΗΕ στην συνορεύουσα ζώνη, που μπορεί να προκαλέσει διαφορετικές δικαιοδοσίες εκδίκασης με τα πλοία της σημαίας των χωρών που διέρχονται.
6. Ενεργοποιεί τις Αιγυπτιακές αντιδράσεις σε σχέση με τα Ανατολικά όρια της συνορεύουσας ζώνης - ΑΟΖ.
7. Επιταχύνει τις διαδικασίες επέκτασης της υπάρχουσας τμηματικής ΑΟΖ (μεταξύ 26 ου και 28 ου μεσημβρινού) με την Αίγυπτο σε όλα τα Νότια σύνορά μας με βάση τις Αιγυπτιακές αντικείμενες γεωγραφικά ακτές με την Ελλάδα (δυτικά και ανατολικά).
8. Υλοποιεί στην πράξη την συνορεύουσα ζώνη της Ελλάδας στην υπάρχουσα ΑΟΖ που έχει διακηρυχθεί μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας το 2020 καθώς η συνορεύουσα ζώνη είναι μέρος της ΑΟΖ.
9. Καθορίζει την εθνική αναγκαιότητα επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο Πέλαγος και στο Σύμπλεγμα των 14 νησιών του Καστελόριζου, καθώς το άρθρο 121 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας αναφέρει ότι τα κατοικούμενα νησιά - νησίδες έχουν συνορεύουσα ζώνη, αποκλειστική
οικονομική ζώνη και υφαλοκρηπίδα.
10. Επιταχύνει τις διαδικασίες της Ελλάδας να οριοθετήσει Συνορεύουσα Ζώνη με την Ιταλία από το Ακρωτήριο Ταίναρο μέχρι την Κέρκυρα.
Η χώρα μας έχοντας την μέγιστη δυνατή στρατιωτική ισχύ και διεθνή νομιμοποίηση δεν πρέπει να υποκύπτει σε φοβικά σύνδρομα του παρελθόντος ούτε να δεσμεύεται από την Διακήρυξη των Αθηνών που δεν έχει καμία δεσμευτική ή νομική ισχύ.
Δημοσίευση σχολίου