GuidePedia

0

Πρόκειται για τη 2η μεγάλη απώλεια των ΗΠΑ, μετά από την κατάρριψη των Ρώσων ενός ακόμη ίδιου drone που σημειώθηκε νωρίτερα

Καθώς οι εντάσεις συνεχίζονται στην ασταθή περιοχή της Μέσης Ανατολής, ορισμένοι αμυντικοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τα μέσα ενημέρωσης ότι η μαχητική ομάδα Χούθι, που υποστηρίζεται από το Ιράν, κατέρριψε ένα αμερικανικό drone MQ-9 Reaper στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης.
Πρόκειται για τη 2η μεγάλη απώλεια των ΗΠΑ, μετά από την κατάρριψη των Ρώσων ενός ακόμη ίδιου drone που σημειώθηκε νωρίτερα.
Ο αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ είπε στα μέσα ενημέρωσης ότι το drone MQ-9 Reaper καταρρίφθηκε από τους μαχητές ενώ πετούσε πάνω από διεθνή ύδατα και σε διεθνή εναέριο χώρο. Η Υεμένη οριοθετείται στα νότια από τον Κόλπο του Άντεν και στα δυτικά από την Ερυθρά Θάλασσα.
Η ανταλλαγή πυροβολισμών του MQ-9 Reaper Drone έχει έκτοτε αναγνωριστεί από εκπρόσωπο των Χούτι, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το drone πετούσε στον εναέριο χώρο της Υεμένης όταν καταρρίφθηκε. Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ φέρεται να ερευνά το περιστατικό, το οποίο μπορεί να κόστισε ζημία 32 εκατομμυρίων δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η ομάδα των Χούθι δεν έχει ακόμη κοινοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς καταρρίφθηκε το drone, αλλά δημοσιεύτηκε ένα βίντεο που δείχνει τη στιγμή που το Reaper καταρρίφθηκε από ένα σύστημα αεράμυνας που ανήκε στους Houthi.
Οι EurAsian Times δεν μπόρεσαν να επαληθεύσουν ανεξάρτητα εάν το drone υπέστη κάποια βλάβη ή καταστράφηκε ολοσχερώς στην επίθεση.

Συγκεκριμένα, η ανταλλαγή πυροβολισμών του MQ-9 Reaper που θεωρείται πολύτιμο στοιχείο του αμερικανικού στρατού, έρχεται σε μια στιγμή που οι ΗΠΑ έχουν επεκτείνει την παρουσία τους στη Μέση Ανατολή. Οι ΗΠΑ μετέφεραν στρατιωτικά μέσα, συμπεριλαμβανομένων αεροπλανοφόρων, πεζοναυτών και πλοίων υποστήριξης, στη Μέση Ανατολή και ανέπτυξαν στρατεύματα σε στρατιωτικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, που χωρίζει το Ισραήλ και την Υεμένη.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι η στρατιωτική επέκτασή τους στην περιοχή έχει στόχο να αποτρέψει μια κλιμάκωση σε ολόκληρη την περιοχή, με το Ιράν και τους αντιπροσώπους του να προειδοποιούν για επιθέσεις εάν το Ισραήλ δεν σταματούσε να βομβαρδίζει τη Γάζα.
Ωστόσο, με τις περιφερειακές μαχητικές ομάδες να κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι προμηθεύουν τον IDF και ενθαρρύνουν τη σφαγή, οι επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή έχουν επίσης καταγράψει δραματική άνοδο. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, υπήρξαν περισσότερα από σαράντα διακριτά χτυπήματα σε αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Συρία και το Ιράκ, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.
Η κατάρριψη του Reaper έρχεται τρεις εβδομάδες αφότου το USS Carney, ένα πολεμικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, αναχαίτισε με επιτυχία αρκετούς πυραύλους και επιθέσεις drone που εκτόξευσαν οι Χούτι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους προς τα βόρεια πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα. Σε διάστημα εννέα ωρών, το πλοίο φέρεται να κατέρριψε τέσσερις πυραύλους κρουζ και δεκαπέντε drones. Τότε, στρατιωτικοί αναλυτές σημείωσαν ότι η τροχιά τους έδειχνε ότι τα βλήματα είχαν στόχο το Ισραήλ.
Προς το παρόν, παραμένει ασαφές εάν το MQ-9 Reaper ήταν οπλισμένο καθώς το drone μπορεί να μεταφέρει μια ποικιλία οπλισμών, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων και βομβών καθοδηγούμενων με λέιζερ.


Κακή χρονιά για τα MQ-9 Reaper Drones - Η κατάρριψη από Ρωσία

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 Reaper είναι εξοπλισμένο με ραντάρ μεγάλης εμβέλειας και μπορεί να προσφέρει στους κυβερνήτες μια πλήρη εικόνα της θάλασσας. Τα εν λόγω αεροσκάφη έχουν πραγματοποιήσει διάφορες αποστολές στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της στενής αεροπορικής υποστήριξης, έρευνας και διάσωσης, θαλάσσιας απαγόρευσης, συντονισμού χτυπημάτων, αναγνώρισης και επιτήρησης.
Ωστόσο, όταν το MQ-9 βρισκόταν σε μια τέτοια αποστολή επιτήρησης πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, αντιμετώπισε δύο Su-27 Flankers της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.
Εκείνη την εποχή, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι το Reaper δέχτηκε πρώτη επίθεση από το Su-27/
Αργότερα, σημείωσε ότι ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-27 έσπασε την προπέλα ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους MQ-9 Reaper, προκαλώντας τη συντριβή του στη Μαύρη Θάλασσα. Από την πλευρά της, η Ρωσία αρχικά αρνήθηκε οποιαδήποτε άμεση επαφή μεταξύ του αεροσκάφους της και του drone και είπε ότι το drone MQ-9 Reaper πετούσε με τους αναμεταδότες κλειστούς και συνετρίβη μετά από έναν «απότομο ελιγμό».
Ωστόσο, στη συνέχεια κυκλοφόρησε ένα βίντεο από τον αμερικανικό στρατό το οποίο έδειχνε την εμπλοκή μεταξύ του Su-27 και του drone MQ-9 Reaper. Το όλο περιστατικό καταγράφηκε στο περιστρεφόμενο ηλεκτρο-οπτικό σύστημα του drone, το οποίο ήταν στραμμένο προς τα πίσω προς την κατεύθυνση της έλικας ώθησης και αποκάλυψε το Su-27 να πλησιάζει από πίσω.

Η κατάρριψη του drone πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα είχε άμεσο αντίκτυπο στις αποστολές των ΗΠΑ στην περιοχή. Μετά το περιστατικό, τόσο Ρώσοι όσο και Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η κατάρριψη του drone κατέληξε να μειώσει τις αμερικανικές αερομεταφερόμενες δυνατότητες επιτήρησης και αναγνώρισης στην περιοχή, καθώς τα αεροσκάφη και τα drones του τελευταίου αναγκάστηκαν να πετάξουν νοτιότερα και μακριά από τις ακτές της Ουκρανίας.
Αν και οι ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει συχνά το drone για να «παρακολουθούν», το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν ένα τεράστιο πλήγμα για τον στρατό τους.
Το MQ-9 απειλείται εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Αφού το επεισόδιο του Μαρτίου προκάλεσε σάλο και πυροδότησε την απειλή κλιμάκωσης μεταξύ των δύο πλευρών, ένας αμερικανός αξιωματούχος αποκάλυψε τον Μάιο ότι ένας ρωσικός πύραυλος εδάφους-αέρος είχε παραλείψει να χτυπήσει ένα αμερικανικό drone MQ-9 Reaper στη Συρία τον Νοέμβριο του 2022.
Το drone υπέστη ζημιά καθώς ο πύραυλος εξερράγη περίπου 40 πόδια από αυτό, αλλά μπόρεσε να επιστρέψει στη βάση του και να προσγειωθεί χωρίς επεισόδια.
Ωστόσο, παρά αυτές τις δεσμεύσεις με τη Ρωσία, τα MQ-9 Reaper αρνήθηκαν να υποχωρήσουν. Νωρίτερα φέτος, οι ρωσικές δυνάμεις παραπονέθηκαν ότι το UAV προσέγγιζε συχνά τις θέσεις του στη Συρία.
Υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος είπε ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις παρατήρησαν δέκα παραβιάσεις της πτήσης μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) που ανήκουν στον «διεθνή αντιτρομοκρατικό συνασπισμό» υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της ημέρας στη Συρία.
Από την πλευρά της, η αμερικανική CENTCOM κατήγγειλε ότι ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη εμπλέκονταν σε επικίνδυνες αναχαιτίσεις των MQ-9 Reaper τους. Τόνισε ότι τα ρωσικά αεροσκάφη παραβίαζαν καθιερωμένους κανόνες και πρωτόκολλα αναπτύσσοντας πολυάριθμες φωτοβολίδες αλεξίπτωτου στην πορεία των drones, με αποτέλεσμα να χρειαστούν ελιγμοί αποφυγής από τα αμερικανικά αεροσκάφη.
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες και αναλυτές έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι εάν τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν ένα από αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για άλλη μια φορά, θα μπορούσε να οδηγήσει σε χονδροειδείς λάθος υπολογισμούς και κλιμάκωση μεταξύ των δύο πλευρών.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top