GuidePedia

0

Ο κορυφαίος επικεφαλής της Χαμάς φέρεται να έχει προσωπική περιουσία 2,5 δισ. δολάρια.

Ευτυχία Μιλέτση
Ηγερμανική Bild ρίχνει φως σε μία αθέατη πλευρά της Χαμάς, αποκαλύπτοντας την τεράστια περιουσία που έχουν αποκτήσει τα ηγετικά στελέχη της, κερδοσκοπώντας πάνω στην τρομοκρατία.

Μπορεί το 39% των κατοίκων της Γάζας να είναι άνεργοι, αλλά τέσσερα ηγετικά στελέχη της Χαμάς έχουν καταφέρει να συσσωρεύσουν δισεκατομμύρια και διάγουν βίους που δεν θυμίζουν σε τίποτα τις συνθήκες ένδειας στην πατρίδα τους - ακόμα και πριν από την έναρξη του πολέμου.

Ορισμένοι θησαυρίζουν εδώ και πολλά χρόνια από τη δυστυχία, τον τρόμο και το μίσος και παρακολουθούν σήμερα τις εξελίξεις από την άνεση των πολυτελών οικημάτων τους.

Ζουν σε βίλες με πισίνες, επιδεικνύουν τις Mercedes λιμουζίνες τους σε βίντεο του TikTok, δειπνούν σε σικ εστιατόρια μπροστά σε πλούσιους μπουφέδες. Οι πιο επιφανείς έχουν φύγει εδώ και καιρό από τη χώρα, απολαμβάνοντας την πολυτέλειά τους, μακριά από τον κίνδυνο.
Ο πατέρας 13 παιδιών που «κρύβεται» στο εξωτερικό

Ο 61χρονος Ismail Haniyeh, κορυφαίος ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης και επικεφαλής της κυβέρνησης στη Γάζα, «κρύβεται» στο εξωτερικό από το 2019.

Ο πατέρας 13 παιδιών κυβερνά τις τύχες των Παλαιστινίων από πολυτελή ξενοδοχεία στην Τουρκία και το Κατάρ. Με το ιδιωτικό του τζετ πηγαινοέρχεται μεταξύ Τεχεράνης, Κωνσταντινούπολης, Μόσχας και Καΐρου. Οι γιου του, Maaz και Abdel Salam, αναρτούν συχνά περιεχόμενο στο Instagram από τις καθημερινές τους συνήθειες.
Η περιουσία του οίκου Haniyeh εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το νούμερο 2 της Χαμάς

Ο Mousa Abu Marzook (72 ετών), θεωρείται το νούμερο δύο της Χαμάς. Μετά από 14 χρόνια στις ΗΠΑ, μετακόμισε - μετά από διαμονή σε Ιορδανία και Συρία - στο Κάιρο, για να εκπροσωπήσει την τρομοκρατική οργάνωση και τη Γάζα, ως ένα είδος υπουργού Εξωτερικών. Η περιουσία του υπολογίζεται στα δύο δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο επικεφαλής που δρα από το Κατάρ

Ο 67 ετών Khaled Mashal, είναι ο πρώην επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς. Το 2012 εγκατέλειψε τη Δαμασκό για να γλιτώσει από την Αραβική Άνοιξη στη Συρία και βρήκε καταφύγιο στο Κατάρ, απ' όπου διεξάγει τώρα περιουσιακές και οικονομικές συναλλαγές για τους τρομοκράτες. Όταν κατέφυγε στο Κατάρ, λέγεται ότι πήρε μαζί του 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια.
 
Ο οικονομικός διαχειριστής με το «πλαστό» διαβατήριο

Ο συνομήλικός του Younis Qafisheh θεωρείται από τους σημαντικότερους οικονομικούς διαχειριστές της οργάνωσης. Γεννήθηκε στην Ιορδανία και ζει στην Κωνσταντινούπολη. Ο πρόεδρος της Τουρκίας τού είχε εκδώσει διαβατήριο με το ψευδώνυμο Hasmet Aslan. Από το 2022, υπόκειται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ αναφορικά με τον ρόλο που διαδραματίζει στις εταιρείες Agrogate Holding, με έδρα το Σουδάν και Trend GYO με έδρα την Τουρκία.

Η κατασκευαστική εταιρεία Trend GYO είχε, επίσης, συμπεριληφθεί στον κατάλογο τρομοκρατών από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, μεγάλο μέρος των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας διοχετεύονται στη Χαμάς, αλλά και πάλι το 2022 ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 57,8 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (περίπου δύο εκατομμύρια δολάρια).

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top