GuidePedia

0


Την αποκάλυψη έκανε Ολλανδός Ευρωβουλευτής- Τι επιδιώκουν και ποια σχέδια υπάρχουν στην ΕΕ για 500 εκατ πολίτες; Η Ελλάδα θα ακολουθήσει το σχέδιο των Βρυξελών μόνο που το το πρόβλημα είναι ποιος θα διαχειρίζεται αυτόν τον τεράστιο όγκο δεδομένων και ποιους σκοπούς;

Τι μας ετοιμάζουν και τι ύποπτα σχέδια απεργάζονται εκεί στις Βρυξέλλες με το σχέδιο εισαγωγής ψηφιακής ταυτότητας το οποίο αφορά εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες άραγε;

“Πολύ άσχημα νέα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη μόλις κατέληξαν σε συμφωνία για την εισαγωγή της Ψηφιακής Ταυτότητας”.


Αυτό δήλωσε ο Ολλανδός Ευρωβουλευτής Ρομπ Ρος και αντιπρόεδρος της Ομάδα Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR).

Ο ίδιος ανέφερε: “αμέσως μετά, ο Επίτροπος της ΕΕ Μπρετόν είπε: "Τώρα που έχουμε ένα πορτοφόλι ψηφιακής ταυτότητας, πρέπει να βάλουμε κάτι σε αυτό”.

Αγνόησαν όλους τους ειδικούς σε θέματα απορρήτου και τους ειδικούς σε θέματα ασφάλειας. Κάποιοι πιέζουν ασφυκτικά. Δεν είμαι αισιόδοξος. Δεν είναι όμως πολύ αργά ακόμα. Το Κοινοβούλιο τώρα πρέπει ακόμη να το ψηφίσει. Ενημερώστε τον ευρωβουλευτή σας ότι αντιτίθεστε στην Ψηφιακή Ταυτότητα και ότι θέλετε ο ευρωβουλευτής σας να την καταψηφίσει”.

Η ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα θα είναι διαθέσιμη στους πολίτες, τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της ΕΕ που επιθυμούν να ταυτοποιηθούν ή να επιβεβαιώσουν ορισμένες προσωπικές πληροφορίες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για διαδικτυακές όσο και για μη διαδικτυακές δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες σε όλη την ΕΕ.

Κάθε πολίτης της ΕΕ που διαμένει στην Ένωση θα μπορεί να χρησιμοποιεί ένα προσωπικό ψηφιακό πορτοφόλι.

Πρωτότυπο πορτοφολιού:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει ένα πρωτότυπο ενός πορτοφολιού ψηφιακής ταυτότητας της ΕΕ (EUDI), όπως ορίζεται στον προτεινόμενο κανονισμό για την ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα. Στόχος της πρότασης είναι να δοθεί η δυνατότητα στους Ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις να ανταλλάσσουν δεδομένα ταυτότητας με ασφαλή και βολικό τρόπο.

Το πρωτότυπο πορτοφόλι, που αγοράστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη»:

• χρησιμεύει για τη δοκιμή και την ενημέρωση των προδιαγραφών που έχουν αναπτύξει τα κράτη μέλη σε στενή συνεργασία με την Επιτροπή, ως κοινή εργαλειοθήκη της ΕΕ για την εφαρμογή του πορτοφολιού ψηφιακής ταυτότητας της ΕΕ·

• θα δοκιμαστούν σε μια σειρά πιλοτικών έργων μεγάλης κλίμακαςπου καλύπτουνδιάφορους τομείς, όπως η υγειονομική περίθαλψη, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, η εκπαίδευση και οι μεταφορές·

• θα διατεθούν για περαιτέρω χρήση από τα κράτη μέλη, τα πιλοτικά έργα και άλλους συνεισφέροντες ως ανοικτού κώδικα.

Μια αρχική έκδοση της εφαρμογής αναφοράς πρόκειται να διατεθεί στο Github μαζί με την πρώτη πλήρη έκδοση της κοινής εργαλειοθήκης της ΕΕ για την εφαρμογή του πορτοφολιού ψηφιακής ταυτότητας της ΕΕ τον Σεπτέμβριο του 2023.
Άλλες περιπτώσεις χρήσης::

1. Πρόσβαση σε κυβερνητικές υπηρεσίες: Ασφαλής πρόσβαση σε ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, όπως η υποβολή αίτησης για διαβατήριο ή άδεια οδήγησης, η υποβολή φόρων ή η πρόσβαση σε πληροφορίες κοινωνικής ασφάλισης.

2. Άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού: Επαλήθευση της ταυτότητας του χρήστη κατά το άνοιγμα ηλεκτρονικού τραπεζικού λογαριασμού, εξαλείφοντας την ανάγκη του χρήστη να παρέχει επανειλημμένα τα προσωπικά του στοιχεία

3. Καταχώριση SIM: Απόδειξη ταυτότητας για τους σκοπούς των προπληρωμένων και εκ των υστέρων συμβάσεων κάρτας SIM (καταχώριση και ενεργοποίηση), μείωση της απάτης και του κόστους για τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

4. Άδεια οδήγησης: Την αποθήκευση και την παρουσίαση της άδειας οδήγησης τόσο σε επιγραμμικές όσο και σε φυσικές αλληλεπιδράσεις του εν λόγω οδηγού που παρέχει την άδειά του στην πλευρά του δρόμου.

5. Υπογραφή συμβάσεων: Δημιουργία ασφαλών ψηφιακών υπογραφών για την υπογραφή συμβάσεων στο διαδίκτυο, εξαλείφοντας την ανάγκη για έγγραφα σε χαρτί και φυσικές υπογραφές.

6. Διεκδίκηση συνταγών: Παροχή λεπτομερειών σχετικά με τη συνταγογράφηση στα φαρμακεία και έναρξη της χορήγησης ιατρικών προϊόντων.

7. Ταξίδια: Παρουσίαση πληροφοριών από ταξιδιωτικά έγγραφα (π.χ. διαβατήριο του χρήστη, βίζα και άλλα), επιτρέποντας την ταχεία και εύκολη πρόσβαση κατά τη διέλευση από την ασφάλεια του αερολιμένα και τα τελωνεία.
8. Οργανωτικές ψηφιακές ταυτότητες: Pπεριπλανώμενος είστε νόμιμος εκπρόσωπος μιας οργάνωσης.

9. Πληρωμές: Επαλήθευση της ταυτότητας του χρήστη κατά την έναρξη μιας ηλεκτρονικής πληρωμής.

10. Πιστοποίηση εκπαίδευσης: Απόδειξη κατοχής εκπαιδευτικών διαπιστευτηρίων, όπως διπλώματα, πτυχία και πιστοποιητικά που διευκολύνουν την υποβολή αίτησης για θέσεις εργασίας ή περαιτέρω εκπαίδευση.

11. Πρόσβαση σε παροχές κοινωνικής ασφάλισης: Ένα πορτοφόλι ψηφιακής ταυτότητας της ΕΕ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ασφαλή πρόσβαση στις πληροφορίες και τις παροχές κοινωνικής ασφάλισης ενός χρήστη, όπως οι παροχές συνταξιοδότησης ή αναπηρίας. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας με την αποθήκευση εγγράφων όπως η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας.

Ο απώτερος στόχος, είναι η χορήγηση μιας ασφαλούς ευρωπαϊκής ψηφιακής ταυτότητας (e-identity) προς όλους τους πολίτες της ΕΕ, σε όλη την επικράτειά της και για όλες τις δραστηριότητές τους, στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται μέσα ψηφιακής ταυτοποίησης, ηλεκτρονικές υπογραφές, επικύρωση εγγράφων, που θα επιτρέπουν στους πολίτες πλήρη έλεγχο στη διαχείριση των δεδομένων τους, αλλά το πρόβλημα θα είναι ποιος θα διαχειρίζεται αυτόν τον τεράστιο όγκο δεδομένων και ποιους σκοπούς.

 πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top