GuidePedia

0

Τι δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ για τις σχέσεις με την Ελλάδα, το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της χώρας του στην Ε.Ε.

Στην προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς και στο αίτημα της Αγκυρας στις ΗΠΑ για τα F-16 αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χακάν Φιντάν. Επιπλέον, προέβη σε δηλώσεις σχετικά με την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το Κυπριακό.

Ειδικότερα, ο Φιντάν δήλωσε πως η Τουρκία «παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της για ένταξη στην Ε.Ε. και συνεχίζει να ακολουθεί εποικοδομητικές πολιτικές για την ανάπτυξη συνεργασίας και διαλόγου σε όλους τους τομείς».

Παράλληλα, ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι η Ε.Ε. «απέχει πολύ από το να επιδεικνύει κατά καιρούς στρατηγικό όραμα», φέρνοντας ως παράδειγμα τη φετινή έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία.

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε δείχνουν ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε. είναι πολύ στρατηγικές για να περιοριστούν στη στενόμυαλη επιδίωξη των συμφερόντων ορισμένων κρατών-μελών», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι κύρια προσδοκία της τουρκικής πλευράς από την Ε.Ε. είναι να λάβει συγκεκριμένα και ουσιαστικά βήματα που θα αποκαταστήσουν τη συνεργασία με την Αγκυρα και θα επαναφέρουν τις δύο πλευρές στην προβλεπόμενη διαδικασία ένταξης.

«Αναμένουμε άνευ όρων οριστικοποίηση του αιτήματος για τα F-16»

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Αγκυρας – Ουάσιγκτον, ο Φιντάν δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η συνεργασία της Αμερικής με το PKK-YPG, η παρουσία της FETO στην Αμερική και οι μονομερείς κυρώσεις της είναι ασυμβίβαστες με το πνεύμα της συμμαχίας».

«Εχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι η Αμερική πρέπει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να διορθώσει τις λανθασμένες στάσεις της σε θέματα που επηρεάζουν άμεσα την εθνική μας ασφάλεια», είπε ο Φιντάν, τονίζοντας ότι, σε αυτό το πλαίσιο, η Αγκυρα έχει αυξήσει τις προσδοκίες της σε κάθε επίπεδο. «Το αίτημα για την προμήθεια και τον εκσυγχρονισμό των F-16 θα οριστικοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, χωρίς όρους ή περιορισμούς», είπε σχετικά.
«Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε πολλά περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα όπου έχουμε κοινά συμφέροντα», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ελληνοτουρκικά – Κυπριακό

Παράλληλα, καταθέτοντας στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, όπου συζητείται ο κρατικός προϋπολογισμός του επόμενου έτους, ο Φιντάν αναφέρθηκε και στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας αλλά και στο Κυπριακό.

Για το Κυπριακό, δήλωσε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ότι αν είναι να γίνει κάποια διαπραγμάτευση στην Κύπρο, δεν θα είναι μεταξύ δύο κοινοτήτων, αλλά μεταξύ δύο κρατών, ενώ τόνισε πως πριν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, οι συνθήκες των δύο κρατών θα εξισωθούν.

«Επιθυμούμε να προχωρήσουμε τις σχέσεις μας με τη γειτονική μας Ελλάδα μέσα από έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο στη βάση μιας θετικής ατζέντας. Πιστεύουμε ότι αυτό θα συμβάλει στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στη γειτονιά μας. Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα εξελίσσονται προς θετική κατεύθυνση με τη βοήθεια της αμοιβαίας αλληλεγγύης στον τομέα της διπλωματίας», τόνισε ο Φιντάν.

«Στις συναντήσεις υψηλού επιπέδου που πραγματοποιήσαμε κατά τη διάρκεια του έτους, εντατικοποιήσαμε τις προσπάθειές μας για την ανάπτυξη μιας θετικής ατζέντας και αναζωογονήσαμε τους υφιστάμενους μηχανισμούς διαλόγου μας. Συνεχίζουμε τις προετοιμασίες μας για την 5η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, η οποία έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου 2023. Η κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και των συμπατριωτών μας που ζουν στα Δωδεκάνησα είναι ένα από τα θέματα που θέτουμε ως προτεραιότητα. Παρακολουθούμε στενά την προστασία των δικαιωμάτων των ομογενών μας σε τομείς όπως η εκπαίδευση, οι θρησκευτικές ελευθερίες και η διαχείριση των ιδρυμάτων, τα οποία κατοχυρώνονται από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης και τις διεθνείς συμβάσεις», πρόσθεσε.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top