GuidePedia

0


Όποτε η κυβέρνηση Ερντογάν αντιμετώπιζε προκλήσεις στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία, εξέταζε την επιλογή να κλείσει την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ, ως μέρος μιας στρατηγικής εκβιασμού για να ασκήσει "μόχλευση" κατά τη διάρκεια δύσκολων διαπραγματεύσεων για μια ποικιλία επίμαχα ζητήματα

Είναι γνωστό ότι οι μυστικές υπηρεσίες αποτελούν το "μακρύ χέρι" της εξωτερικής πολιτικής, της εσωτερικής ασφάλειας και των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών προέλευσής τους, υπηρετώντας τους εκάστοτε Εθνικούς Αντικειμενικούς σκοπούς(ΑΝΣΚ) που χαράσσονται από την ηγεσία τους.

Η ΜΙΤ στην υπηρεσία του Ερντογανικού καθεστώτος

Η Τουρκική ΜΙΤ αποδεδειγμένα τα τελευταία χρόνια έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της αξιόπιστα στον Ερντογάν, έχοντας μετατραπεί ωστόσο κυρίως σε έναν καθεστωτικό μηχανισμό, αναλαμβάνοντας δράση κατά της FETO εντός και εκτός Τουρκίας ,ερχόμενη σε στενή συνεργασία με ύποπτα παράκεντρα Ισλαμιστών στη Βόρεια Συρία, ενισχύοντας τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Χαμάς, εξασφαλιζοντας την ασφάλεια ηγετικών στελεχών και το κάλυμμά τους παρέχοντάς τους τουρκικά ονόματα και διαβατήρια.
Πέραν αυτών έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο εσωτερικό της χώρας, διαμορφώνοντας κατόπιν ενδελεχούς σχεδιασμού, την ταυτοποίηση της κοινής γνώμη της Τουρκίας με τις αποφάσεις του Τούρκου Προέδρου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, "αβαντάροντας" και ενισχύοντας την επίδρασή τους, στην Διεθνή κοινότητα.

Σχέδιο στοχοποίησης των Αμερικανικών στρατευμάτων που σταθμεύουν στην Τουρκία

Αυτό επισημαίνει Διεθνές ΜΜΕ σε σχετικό άρθρο του, αναφέροντας ότι "οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ενορχήστρωσαν μια πορεία με στόχο τα αμερικανικά στρατεύματα για να δημιουργήσουν μόχλευση στον Πρόεδρο Ερντογάν", αποκαλύπτοντας το σχέδιό τους, όπως παρακάτω:

"Η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT δέσμευσε μια φιλανθρωπική οργάνωση τζιχαντιστών για να ενορχηστρώσει μια πανεθνική πορεία με στόχο μια στρατιωτική βάση στη νοτιοανατολική επαρχία των Αδάνων που φιλοξενεί προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Αυτή η κίνηση είναι μέρος μιας στρατηγικής για τη δημιουργία μόχλευσης για την κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.
Η πορεία, που συντονίστηκε από το Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ελευθεριών και Ανθρωπιστικής Αρωγής (İnsan Hak ve Hürriyetleri ve İnsani Yardım Vakfı, ή IHH), ονομάζεται «Κομβόι της Ελευθερίας για την Παλαιστίνη».

Ο σκοπός της "πανεθνικής" τουρκικής πορείας στην αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο Ιντσιρλίκ

Οι διοργανωτές φαινόταν ότι στόχευαν να αξιοποιήσουν το αυξανόμενο αντι-ισραηλινό αίσθημα στην Τουρκία για να συγκεντρώσουν μεγάλα πλήθη, με την πρόθεση να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και ενδεχομένως να δώσουν στον Πρόεδρο Ερντογάν μόχλευση σε συζητήσεις που δεν σχετίζονται με γεγονότα που συμβαίνουν στη Γάζα.

Ο Ismail Songur, επικεφαλής του Mavi Marmara Derneği, μιας ένωσης που ιδρύθηκε από το IHH, έκανε την ακόλουθη δήλωση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κωνσταντινούπολη στις 31 Οκτωβρίου, όταν ανακοίνωσε για πρώτη φορά την προγραμματισμένη πορεία:

«Ακριβώς εντός των συνόρων μας, ένα μικρό Ισραήλ (η αεροπορική βάση του Incirlik) έχει δημιουργηθεί και τώρα, μετά από σχεδόν 75 χρόνια στην περιοχή, η παρουσία αυτής της αεροπορικής βάσης θα πρέπει να επανεξεταστεί. Όλες οι αρμόδιες αρχές, η κοινωνία των πολιτών μας και ο λαός μας πρέπει τώρα να λάβουν μια απόφαση. Τι κάνει εδώ αυτή η αεροπορική βάση;»

Ο Songür ισχυρίστηκε ότι το Ιντσιρλίκ έπαιξε κρίσιμο ρόλο στη διαφύλαξη των Εβραίων, στην παροχή όπλων στο Ισραήλ και στην υποστήριξη των ενεργειών του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων τα τελευταία 75 χρόνια.

Στο στόχαστρο οι βάσεις των ΗΠΑ και στην Ελλάδα

Κατά την ίδια συνάντηση, ο πρόεδρος της IHH, Μπουλέντ Γιλντιρίμ, ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ σχεδίαζαν να εισβάλουν στην Τουρκία και έχουν ήδη περικυκλώσει την Τουρκία τοποθετώντας στρατιωτικά οπλικά συστήματα και μέσα στην Ελλάδα και την ανατολική Μεσόγειο. Υποστήριξε περαιτέρω ότι η αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των κατοχικών σχεδίων.
Κατευθυνόμαστε προς το Ιντσιρλίκ με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Τούρκοι σηκωθείτε! Βγείτε στους δρόμους κατά χιλιάδες. Μην μένετε σπίτι, μην κοιμάστε», είπε ο Γιλντιρίμ.

"Ο Νετανιάχου είναι ο νέος Χίτλερ-Αφεντικά του οι ΗΠΑ"

Αναφερόμενος στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπίμπι Νετανιάχου ως νέο Χίτλερ, ο πρόεδρος της IHH δήλωσε: «Τα αφεντικά του Χίτλερ είναι οι Αμερικανοί ηγέτες. Γι' αυτό θα βαδίσουμε προς το Ιντσιρλίκ από όλη την Τουρκία, από κάθε συνοικία και γειτονιά». Δεσμεύτηκε επίσης ότι άνθρωποι από όλο τον κόσμο θα βαδίσουν προς τις βάσεις των ΗΠΑ και θα τις πολιορκήσουν.
Ο επικεφαλής της IHH απείλησε επίσης τις ευρωπαϊκές χώρες, κατηγορώντας τις ότι υποστηρίζουν το Ισραήλ και προτείνει πιθανές προκλήσεις στους δρόμους στους δρόμους των ευρωπαϊκών πόλεων. "Θα δούμε. Εάν όσοι στις ευρωπαϊκές χώρες υποστηρίζουν τη σφαγή κατά της Παλαιστίνης δεν αποσύρουν την υποστήριξή τους, οι δρόμοι θα είναι επίσης αναστατωμένοι. Θα είμαστε όλοι μάρτυρες αυτού», είπε, τονίζοντας τις πιθανές επιπτώσεις της συνεχιζόμενης υποστήριξης για ενέργειες κατά της Παλαιστίνης.

Το κομβόϊ κατευθύνεται στο Ιντσιρλίκ

Το κομβόϊ οχημάτων ξεκίνησε το ταξίδι της στην Κωνσταντινούπολη στις 3 Νοεμβρίου και θα ολοκληρώσει το ταξίδι μπροστά από την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ σε δύο ημέρες.
Κατά την τελετή έναρξης της Παρασκευής, ο Γιλντιρίμ συνέχισε να επικρίνει τις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν οκτώ αμερικανικές βάσεις στην Τουρκία και ισχυριζόμενος ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται παντού.
Δεσμεύτηκε ότι η IHH θα βρει έναν τρόπο πρόσβασης στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ. «Είναι είτε ζωή είτε θάνατος. Δεν υπάρχει τρίτος τρόπος. Η Τουρκία το γνωρίζει πολύ καλά και ο λαός της Τουρκίας είναι έτοιμος. Θα πρέπει επίσης να πάρετε αυτό το μήνυμα πολύ σοβαρά», είπε ο Γιλντιρίμ.
Κάλεσμα για αποστολή πολεμικού ναυτικού μουσουλμανικών κρατών στη Γάζα

Ο Γιλντιρίμ κάλεσε επίσης τα μουσουλμανικά κράτη να στείλουν το ναυτικό τους στην ανατολική Μεσόγειο, δηλώνοντας: «Δεν μπορείτε να φέρετε τα πολεμικά σας πλοία στο λιμάνι της Γάζας στην ανατολική Μεσόγειο; Γιατί αποκτήσατε αυτά τα πλοία; Γιατί; Στείλτε τους στην ανατολική Μεσόγειο… Σας εκφοβίζει το ναυτικό της Αμερικής; Ο Αλλάχ είναι μεγαλύτερος».
Είπε επίσης ότι ένας νέος στολίσκος που διοργανώνεται σε όλο τον κόσμο πρόκειται να πλεύσει για τη Γάζα και ότι το τουρκικό ναυτικό θα παρέχει προστασία στον στολίσκο στη θάλασσα.

Αρκετές ομάδες που ευθυγραμμίζονται με τον Πρόεδρο Ερντογάν απαιτούν το κλείσιμο της βάσης μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και την απάντηση του ισραηλινού στρατού.
Αυτές οι ομάδες περιλαμβάνουν εξτρεμιστικές ισλαμιστικές φατρίες, εθνικιστές, νεοεθνικιστές και την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ της Τουρκίας.

Η τουρκική Χεζμπολάχ, η οποία επικεντρώνεται κυρίως στον κουρδικό πληθυσμό της Τουρκίας, είναι ένας από τους χορηγούς της αυτοκινητοπομπής οχημάτων και βοηθά την IHH με την επιμελητεία. Το Ιράν έχει επίσης δείξει ενδιαφέρον για το κλείσιμο της βάσης, καθώς και του σταθμού ραντάρ Kürecik του ΝΑΤΟ, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική επαρχία της Μαλάτια. Ο σταθμός ραντάρ χρησιμεύει ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης κατά των επιθέσεων βαλλιστικών πυραύλων και αρχικά εγκαταστάθηκε και λειτουργεί επί του παρόντος από στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ.

Το κλείσιμο της αεροπορικής βάσης των ΗΠΑ στο Ιντσιρλίκ ως μοχλός πίεσης για ικανοποίηση τουρκικών θέσεων

Παρακολουθώντας την Τουρκία στενά για πολλά χρόνια , διαπιστώνουμε πως όποτε η κυβέρνηση Ερντογάν αντιμετώπιζε προκλήσεις στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον, "εξέταζε" την επιλογή να κλείσει την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ, ως μέρος μιας στρατηγικής εκβιασμού για να ασκήσει "μόχλευση" κατά τη διάρκεια δύσκολων διαπραγματεύσεων για μια ποικιλία επίμαχα ζητήματα.

Αυτό κάνει και τώρα ο Ερντογάν, έχοντας να επιλύσει μια σειρά από πoλύ δύσκολα επείγοντα θέματα με τις ΗΠΑ, όπως η προμήθεια των F-16 BLOCK-70 σε συνδυασμό με την αποδοχή εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από το τουρκικό κοινοβούλιο, την οποία σκοπίμως καθυστερεί, καθώς και το ζήτημα παροχής υποστήριξης από την Ουάσιγκτον στους Κούρδους του SDF στη Βόρεια Συρία που η Τουρκία αποκαλεί τρομοκρατική οργάνωση.

Κοινώς ο Ερντογάν, επιχειρεί να "ψαρέψει σε θολά νερά", δημιουργώντας ο ίδιος μέσω της ΜΙΤ πρόβλημα για την παραμονή της βάσης των ΗΠΑ στο Ιντσιρλίκ, επιχειρώντας στη συνέχεια να εμφανιστεί στις ΗΠΑ ως εγγυητής της παραμονής της, αρκεί βέβαια και η Ουάσιγκτον "να δεί με άλλο μάτι" τα παραπάνω κρίσιμα ζητήματα με την Τουρκία.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top