GuidePedia

0


Σφοδρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μετά την πρωτοφανή ομολογία ήττας από τον αρχηγό του Ουκρανικού στρατού, Β.Zαλούζνι ο οποίος σε συνέντευξη του στο περιοδικό Economist παραδέχτηκε την νίκη της Ρωσίας.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Economist παραδέχεται πως η Ρωσία έχει το πλεονέκτημα ενώ η Ουκρανία ηττάται σε έναν πόλεμο φθοράς, που διεξάγεται στην παρούσα φάση.

Πρόκειται για ξεκάθαρη ομολογία ήττας από τον αρχηγό των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων ο οποίος ήδη με την προβολή του από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης επιδιώκει να πάρει το προβάδισμα στην άγρια κόντρα με τον Β.Ζελένσκι για την ηγεσία της Ουκρανίας σε ένα μεταπολεμικό πεδίο και με την Ουκρανία ηττημένη και πλήρως διαλυμένη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η σύγκρουση στην Ουκρανία θυμίζει τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Ακριβώς όπως στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, έχουμε φτάσει στο επίπεδο της τεχνολογίας που μας οδηγεί σε αδιέξοδο», λέει.

Ο Ουκρανός στρατηγός καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα χρειαζόταν ένα τεράστιο τεχνολογικό άλμα για να βγει από το αδιέξοδο.
Λάθος μου

«Πιθανότατα δεν θα υπάρξει καμία όμορφη λύση», παραδέχεται.

«Αυτό ήταν το λάθος μου.

Η Ρωσία έχει τουλάχιστον 150.000 νεκρούς.

Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα τέτοιες απώλειες θα είχαν σταματήσει τον πόλεμο.

Αλλά όχι στη Ρωσία, όπου η ζωή είναι φθηνή και όπου τα σημεία αναφοράς του Πούτιν είναι ο Πρώτος και Δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, στον οποίο η Ρωσία έχασε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους, σημείωσε ο Ζαλούζνι.

Ένας στρατός στα πρότυπα της Ουκρανίας θα έπρεπε να είναι σε θέση να κινείται με ταχύτητα 30 χιλιομέτρων την ημέρα καθώς θα παραβίαζε τις ρωσικές αμυντικές γραμμές, ισχυρίζεται.

«Αν κοιτάξετε τα εγχειρίδια του ΝΑΤΟ και τα μαθηματικά που κάναμε στο σχεδιασμό της αντεπίθεσης, τέσσερις μήνες θα έπρεπε να ήταν αρκετός χρόνος για να έχουμε φτάσει στην Κριμαία, να έχουμε πολεμήσει στην Κριμαία, να έχουμε επιστρέψει από την Κριμαία και να πηγαινοερχόμαστε συνέχεια», λέει ο Ουκρανός αρχιστράτηγος σε ένα πραγματικό ντελίριο.
Το τέλμα και το αδιέξοδο – “Άλλαξα στρατιώτες και Διοικητές”

Αντ΄αυτού τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν σταματήσει στα ναρκοπέδια στο Bakhmut ενώ ο εξοπλισμός, που έστειλε η Δύση πλήττεται από το ρωσικό πυροβολικό και τα drones.

Η ίδια ιστορία εκτυλίσσεται στην κύρια ώθηση της επίθεσης, στο Nότο, όπου οι νεοσύστατες και άπειρες ταξιαρχίες, παρά το γεγονός ότι είναι εξοπλισμένες με σύγχρονο δυτικό οπλισμό, αντιμετώπισαν αμέσως προβλήματα, παρατηρεί ο Economist.

«Πρώτα σκέφτηκα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τους διοικητές μας, οπότε άλλαξα μερικούς από αυτούς.

Τότε σκέφτηκα ότι οι στρατιώτες μας δεν είναι κατάλληλοι για το σκοπό τους, έτσι μετακίνησα στρατιώτες σε μερικές ταξιαρχίες», λέει ο στρατηγός Ζαλούζνι.

Όταν αυτές οι αλλαγές απέτυχαν να κάνουν τη διαφορά, ο διοικητής είπε στο επιτελείο ότι βρήκε ένα βιβλίο που είχε διαβάσει κάποτε ως φοιτητής σε μια στρατιωτική ακαδημία στην Ουκρανία.
Ο τίτλος του ήταν «Διάσπαση των οχυρωμένων αμυντικών γραμμών».
Εκδόθηκε το 1941 από έναν Σοβιετικό υποστράτηγο, τον P. S. Smirnov, ο οποίος ανέλυσε τις μάχες του πρώτου παγκόσμιου πολέμου.

«Και πριν φτάσω στα μισά του δρόμου, συνειδητοποίησα ότι είναι ακριβώς το σημείο που βρισκόμαστε γιατί όπως και τότε, το επίπεδο της τεχνολογικής μας ανάπτυξης σήμερα έχει βάλει τόσο εμάς όσο και τους εχθρούς μας σε τέλμα».

Αυτή η διατριβή, λέει, επιβεβαιώθηκε καθώς πήγε στην πρώτη γραμμή στην Αβντίφκα, επίσης στα ανατολικά, όπου η Ρωσία πρόσφατα προχώρησε κατά μερικές εκατοντάδες μέτρα σε αρκετές εβδομάδες ρίχνοντας δύο από τις ταξιαρχίες της,

Ο στρατηγός Ζαλούζνι περιγράφει ένα πεδίο μάχης στο οποίο τα σύγχρονα μέσα μπορούν να αναγνωρίσουν οποιαδήποτε συγκέντρωση δυνάμεων και τα σύγχρονα όπλα ακριβείας μπορούν να τις καταστρέψουν.

«Το γεγονός είναι ότι βλέπουμε όλα όσα κάνει ο εχθρός και βλέπουν όλα όσα κάνουμε εμείς.
Για να ξεπεράσουμε αυτό το αδιέξοδο χρειαζόμαστε κάτι καινούργιο, όπως την πυρίτιδα που επινόησαν οι Κινέζοι και που εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε για να σκοτωνόμαστε μεταξύ μας», λέει ο Ζαλούζνι.

Κίνδυνος να καταστραφεί το ουκρανικό κράτος

Αλλά με τη συγκράτηση στην παροχή πυραυλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς και αρμάτων μάχης, η Δύση επέτρεψε στη Ρωσία να ανασυνταχθεί και να ενισχύσει την άμυνά της μετά από μια ξαφνική αποχώρηση στην περιοχή Χάρκοβο στο βορρά και στη Χερσώνα στο νότο στα τέλη του 2022.

Παραδέχεται επίσης πως τα αεροσκάφη F-16, είναι πλέον λιγότερο χρήσιμα, επισημαίνει ο στρατηγός, εν μέρει επειδή η Ρωσία έχει βελτιώσει την αεράμυνα της.

Mια πειραματική έκδοση του πυραυλικού συστήματος S-400 μπορεί να φτάσει πέρα από την πόλη Dnipro, προειδοποιεί..

Ωστόσο, η καθυστέρηση στις παραδόσεις όπλων, αν και απογοητευτική, δεν είναι η κύρια αιτία για τη δύσκολη θέση της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον στρατηγό Ζαλούζνι.

«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι αυτός ο πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί με τα όπλα της προηγούμενης γενιάς και τις απαρχαιωμένες μεθόδους», επιμένει.

«Αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε καθυστέρηση και, κατά συνέπεια, σε ήττα».

Είναι, αντίθετα, η τεχνολογία που θα είναι καθοριστική, υποστηρίζει.

Η εκτίμηση του στρατηγού Ζαλούζνι είναι αποθαρρυντική για την Ουκρανία: δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι μια επαναστατική τεχνολογική ανακάλυψη, είτε σε drones είτε στον ηλεκτρονικό πόλεμο, είναι προ των πυλών. Και η τεχνολογία έχει τα όριά της.

Ακόμη και στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η άφιξη των αρμάτων μάχης, το 1917, δεν ήταν αρκετή για να σπάσει το αδιέξοδο στο πεδίο της μάχης: χρειάστηκε μια σειρά τεχνολογιών και πάνω από μια δεκαετία τακτικής καινοτομίας, για να παραχθεί το γερμανικό blitzkrieg τον Μάιο του 1940.

Το συμπέρασμα είναι ότι η Ουκρανία έχει κολλήσει σε έναν μακρύ πόλεμο — έναν πόλεμο στον οποίο αναγνωρίζει ότι η Ρωσία έχει το πλεονέκτημα.

Ωστόσο, επιμένει ότι η Ουκρανία δεν έχει άλλη επιλογή από το να διατηρήσει την πρωτοβουλία παραμένοντας στην επίθεση, ακόμα κι αν κινείται μόνο λίγα μέτρα την ημέρα.

Η Κριμαία, πιστεύει, παραμένει η μεγαλύτερη ευπάθεια του Πούτιν .

Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του αυτοκρατορικού του οράματος και βασίζεται στο ό,τι την προσάρτησε στη Ρωσία.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ενός πολέμου φθοράς είναι ότι μπορεί να διαρκέσει για χρόνια και να καταστρέψει το ουκρανικό κράτος», είναι ο δραματικός επίλογος του Ουκρανού αρχιστράτηγου.
Γραφείο Ζελένσκι: Λάθος που ο αρχηγός του Ουκρανικού στρατού Ζαλούζνι αποκάλυψε τι συμβαίνει στο μέτωπο

Ο γενικός διοικητής των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Β.Ζαλούζνι, δεν έπρεπε να είχε πει στα δυτικά μέσα ενημέρωσης για την κατάσταση στο μέτωπο, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, Igor Zhovkva.

«Αν ήμουν στρατιωτικός, νομίζω ότι το τελευταίο πράγμα που θα έκανα θα ήταν να σχολιάσω για τον Τύπο, για το τι συμβαίνει στο μέτωπο, τι θα μπορούσε να συμβεί στο μέτωπο, τι επιλογές υπάρχουν», σχολίασε επικριτικά ο Igor Zhovkva… τον αρχηγό στρατού της Ουκρανίας.

Ο Zhovkva πρόσθεσε ότι η συνέντευξη του Ζαλούζνι προκάλεσε «πανικό» στους δυτικούς εταίρους της Ουκανίας.

«Έλαβα μια κλήση από έναν από τους αρχηγούς των γραφείων των ηγετών και είναι πανικόβλητοι ρωτώντας:

«Τι πρέπει να αναφέρω στον αρχηγό μου; Είστε πραγματικά σε αδιέξοδο;»

Επιπλέον, όπως είπε ο Igor Zhovkva, η συνέντευξη του αρχιστράτηγου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Β.Ζαλούζνι , προκάλεσε πολλά ερωτήματα στους Ουκρανούς.
Times: Κόντρα Ζελένσκι-Ζαλούζνι για την ήττα της Ουκρανίας

Η αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης προκάλεσε διαφωνίες μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας Ζελένσκι και του Ζαλούζνι σχετικά με την στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί αναφέρουν οι Sunday Times, επικαλούμενοι πηγές.

Ο στρατηγός Ζαλούζνι πιστεύει ότι η Ουκρανία δεν πρέπει πλέον να διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις και θα πρέπει να επικεντρωθεί στη διατήρηση των σημερινών της θέσεων και στην προετοιμασία για στρατιωτικές επιχειρήσεις το 2024.

Ωστόσο ο Ζελένσκι διαφωνεί με αυτή την άποψη, πιστεύοντας ότι εάν σταματήσει η επίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, η Δύση μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι αδύνατο για την Ουκρανία να πετύχει τους στόχους του με στρατιωτικά μέσα.

Σύμφωνα με τους Times, η Δύση ήλπιζε ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα κέρδιζαν μια νίκη ορόσημο στο πεδίο της μάχης κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης 18 εβδομάδων, αλλά αυτά τα σχέδια απέτυχαν.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top