GuidePedia

0


Στην αστική μάχη, υπάρχουν μεγαλύτερες απώλειες, αυτό το γνωρίζει ο Netanyahu και προειδοποίησε τους πολίτες του

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu προειδοποίησε σχεδόν από την αρχή της σύγκρουσης τη χώρα του ότι βρίσκεται μπροστά σε έναν «μακροχρόνιο και δύσκολο πόλεμο».
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), αφού ξεκίνησαν τη μεγαλύτερη στρατιωτική κινητοποίηση στρατευμάτων στην ιστορία τους, έχουν πλέον εισέλθει στη «δεύτερη φάση» του πολέμου τους κατά της Hamas στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Ισραηλινός Στρατός συμπληρώνει τον σφοδρό εναέριο βομβαρδισμό της πολιορκούμενης περιοχής με αυτό που περιγράφεται ως χερσαία εισβολή, οι λεπτομέρειες της οποίας δεν αποκαλύπτονται.
Οι αεροπορικές επιδρομές ξεκίνησαν ως απάντηση στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Hamas -που χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική ομάδα από τις ΗΠΑ και την ΕΕ- στο νότιο Ισραήλ που σκότωσε περισσότερους από 1.300 ανθρώπους και είδε πάνω από 240 να συλλαμβάνονται όμηροι.
Η μακροχρόνια στρατηγική αντιποίνων του Ισραηλινού Στρατού είναι σε πλήρη ισχύ, με περισσότερους από 9.000 ανθρώπους να σκοτώνονται στη Γάζα σε λίγο περισσότερο από τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με τις αρχές του υπουργείου Υγείας της Hamas εκεί.

Μόνο τις πρώτες έξι ημέρες του πολέμου, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι έριξε 6.000 βόμβες στη Γάζα - έναν αποκλεισμένο θύλακα περίπου στο μέγεθος της πόλης της Φιλαδέλφειας.

Τώρα, χερσαία στρατεύματα κινούνται στην περιοχή.
«Οι στρατιώτες μας επιχειρούν στην πόλη της Γάζας τις τελευταίες ημέρες, περικυκλώνοντάς την από πολλές κατευθύνσεις, εμβαθύνοντας την επιχείρηση», δήλωσε την Πέμπτη ο Αρχηγός του Επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού, Αντιστράτηγος Herzi Halevi.
«Οι δυνάμεις μας βρίσκονται σε πολύ σημαντικές περιοχές της πόλης της Γάζας».
Μια χερσαία επίθεση είναι απαραίτητη για την επίτευξη του στόχου του Ισραήλ να εξαλείψει τη Hamas, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, λέει ο IDF.

Αιματηρή και δαπανηρή η χερσαία εισβολή

Ωστόσο, μια παρατεταμένη εισβολή —αν γίνει έτσι— θα είναι αιματηρή και δαπανηρή όχι μόνο για όσους ζουν στη Γάζα αλλά και για τον ισραηλινό στρατό, λένε στρατιωτικοί βετεράνοι και αναλυτές.
«Ξέρουμε ότι μας περιμένουν»
Η αστική αντιεξέγερση, όπως έμαθε ο στρατός των ΗΠΑ στο Ιράκ, φέρνει θανατηφόρες προκλήσεις στα στρατεύματα που δεν εφαρμόζονται σε μια εναέρια εκστρατεία.
«Στην αστική μάχη, υπάρχουν μεγαλύτερες απώλειες.
Αυτό είναι ένα ιστορικό γεγονός», δήλωσε στο CNBC ο Jim Webb, πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ που υπηρέτησε στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και εξηγεί γιατί:
1. «Το Ιράκ έδειξε πόσο μεγάλο πλεονέκτημα έχει ο αμυντικός, ιδιαίτερα ασύμμετρος, στον αστικό αγώνα.
2. Εκεί, ελαφρά οπλισμένοι αντάρτες μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν το αστικό τοπίο για να επιβραδύνουν πρώτα και στη συνέχεια να εδραιώσουν τη μεγαλύτερη δύναμη ελιγμών στην παγκόσμια ιστορία για χρόνια».
Στην περίπτωση της Γάζας, αυτός ο υπερασπιστής είναι η Hamas — και θα έχει σχεδόν κάθε πλεονέκτημα στις μάχες εδάφους, είπε ο Webb.

Οι πόλεις... «οδηγούν» τους εισβολείς - Τα πλεονεκτήματα της άμυνας

3. «Οι πόλεις διοχετεύουν φυσικά τον εισβολέα σε προβλέψιμες οδούς προσέγγισης,
4. οι μάχες γίνονται σε κοντινή απόσταση, γεγονός που καθιστά τη χρήση υποστηρικτικών όπλων, όπως τανκς, πυροβολικού ή αεροπορικής δύναμης, εξαιρετικά δύσκολη, ακόμη και αν δεν υπάρχουν άμαχοι στην περιοχή», είπε ο Webb.
5. «Η Γάζα είναι γεμάτη αμάχους και η Hamas θα μπορέσει να ενσωματωθεί», πρόσθεσε.
6. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες θα αντιμετωπίσουν άγνωστους δρόμους και σοκάκια, βουνά με κατεδαφισμένα κτίρια και το εκτεταμένο δίκτυο σηράγγων της Hamas, το οποίο ο Ισραηλινός Στρατός ονομάζει ευφημιστικά «μετρό της Γάζας». Εκατοντάδες πόδια κάτω από τη γη, οι σήραγγες φιλοξενούν αποθέματα όπλων, ηλεκτρικές γεννήτριες, κέντρα διοίκησης και ελέγχου που δεν ανιχνεύονται από ψηλά - και πιθανότατα πολλοί από τους ομήρους που απήγαγε η Hamas από το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
«Ξέρουμε ότι μας περιμένουν», είπε στο CNBC ένας Ισραηλινός στρατιώτης, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί λόγω του ρόλου του στην υπηρεσία ασφαλείας του Ισραήλ.
«Και όσο κακή είναι η Γάζα πάνω από το έδαφος, το υπόγειο είναι πολύ χειρότερο».
Ο αρχηγός της Hezbollah χαρακτηρίζει τις επιθέσεις της Hamas «σοφές», καλά χρονομετρημένες.

7. Κανείς δεν ξέρει πόσο θα αντέξουν οι μαχητές, λέει ο Hussein Ibish, ανώτερος επιστήμονας στο Ινστιτούτο των Αραβικών Κρατών του Κόλπου στην Ουάσιγκτον.
Αλλά υποπτεύεται ότι,
8. η παρατεταμένη χερσαία εισβολή είναι στην πραγματικότητα ο στόχος της Hamas.
«Νομίζω ότι το σχέδιό τους είναι να επιφέρουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κόστος στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της χερσαίας εισβολής του και να διασφαλίσουν ότι οι θύλακες της οργάνωσης θα επιβιώσουν, έτσι ώστε, αν υποτεθεί ότι το Ισραήλ θα έχει μακροπρόθεσμη επίγεια παρουσία στα αστικά κέντρα της Γάζας, μπορεί να πυροδοτήσει μια εξέγερση», είπε ο Ibish.
Αυτή η εξέγερση πιθανότατα θα ξεκινήσει αργά, επειδή η οργάνωση έχει αποδεκατιστεί τόσο πολύ, είπε, αλλά παραμένει υψηλός ο κίνδυνος να αποκτήσει ισχύ με την πάροδο του χρόνου.
«Η Hamas ελπίζει να μπορέσει τελικά να αρχίσει να μαζεύει Ισραηλινούς στρατιώτες μεμονωμένα και σε μικρές ομάδες», είπε, «σκοτώνοντάς τους και αιχμαλωτίζοντας τους και αιμορραγώντας το Ισραήλ τρομερά».

Η στρατηγική

«Όσον αφορά τα δηλωμένα στρατηγικά σχέδια του Ισραήλ, νομίζω ότι θα είναι πραγματικά δύσκολα εφαρμόσιμα», δήλωσε ο Dave Des Roches, καθηγητής στο Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών Εγγύς Ανατολής Νότιας Ασίας στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας στην Ουάσιγκτον, DC.
9. «Απλώς δεν πρόκειται να είναι ο πόλεμος του ’67», είπε, αναφερόμενος στον Πόλεμο των Έξι Ημερών του Ισραήλ το 1967 κατά τον οποίο νίκησε γρήγορα τρεις γειτονικούς αραβικούς στρατούς και κέρδισε έδαφος τετραπλάσιο του αρχικού του μεγέθους.
«Όχι», είπε ο Des Roches, «θα είναι μακροχρόνιος και πολύ αιματηρός».
Ένας καπετάνιος του Ισραηλινού Στρατού, ο οποίος μίλησε στο CNBC ανώνυμα, είπε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα γνώριζαν πλήρως τους κινδύνους και ήταν έτοιμοι να τους αναλάβουν.
«Είμαστε έτοιμοι να προκαλέσουμε σοβαρή ζημιά, παρά τις πιθανές στρατιωτικές απώλειες.
Απολύτως», είπε.
«Έχουμε εκπαιδευτεί για αυτήν ακριβώς την κατάσταση».
Ο Des Roches πιστεύει ότι η καταστροφή της στρατιωτικής ικανότητας της Hamas θα απαιτήσει από τον IDF να ελέγξει το έδαφος, ουσιαστικά να το καταλάβει κομμάτι-κομμάτι και στη συνέχεια συστηματικά να χαρτογραφήσει και να καταστρέψει αυτό που οι ίδιοι οι μαχητές έχουν περιγράψει ως περισσότερα από 300 μίλια τούνελ που κατασκευάστηκαν τα τελευταία 30 χρόνια .
Αλλά η εξάλειψη της Hamas ως στρατιωτικής δύναμης μπορεί να είναι μόνο η αρχή των προκλήσεων του Ισραήλ, προειδοποιούν αναλυτές συγκρούσεων.
Τι συμβαίνει με τα περίπου 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους που έχουν απομείνει, ακόμα εγκλωβισμένοι σε μια κατεστραμμένη Γάζα σε αυτό που ο ΟΗΕ έχει περιγράψει ως καταστροφική ανθρωπιστική κρίση;
«Μόλις καταστρέψετε τη Γάζα, μόλις καταστρέψετε τη Hamas - υποθέτοντας ότι μπορείτε να το κάνετε αυτό - έχετε περισσότερους από δύο εκατομμύρια άπορους ανθρώπους», είπε ο Des Roches.
«Και αν δεν τους δώσετε έναν καλύτερο τρόπο ζωής, θα έχετε ξανά αυτό το πρόβλημα σε πέντε ή δέκα χρόνια» κατέληξε ο καθηγητής Des Roches.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top