GuidePedia

0


Του Δρα Δημ. Σταθακόπουλου
Ανοικοδόμηση του Hatay , μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου 2023

Ο σεισμός των 7,8 βαθμών Ρίχτερ που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία στις 6 Φεβρουαρίου 2023 , προκάλεσε την κατάρρευση χιλιάδων κτιρίων και επισήμως περισσότερους από 55.000 νεκρούς στις δύο χώρες ( Ανεπίσημα πολλούς περισσότερους).
Την ανοικοδόμηση της περιοχής , ανέλαβε το Βρετανικό αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners,  μαζί με το Δανέζικο γραφείο studio BIG.
Την άμεση προσωρινή αποκατάσταση είχε αναλάβει ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας Shigeru Ban χρησιμοποιώντας το σύστημα Paper Partition .
Το Βρετανικό και Δανέζικο γραφείο , θα είναι μέλη μια μεγάλης Κοινοπραξίας/ consortium, μαζί με τα Τουρκικά γραφεία DB Architects  και KEYM και πολλούς υπεργολάβους, υπό την ηγεσία του Συμβουλίου Σχεδιασμού της Τουρκίας/ Türkiye Tasarım Konseyi, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης, με καταστατικό σκοπό , την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Ο Mehmet Kalyoncu, Πρόεδρος του Τουρκικού Συμβουλίου Σχεδιασμού, δήλωσε στα ΜΜΕ στις αρχές Νοεμβρίου:

“Μετά τον σεισμό, βιώσαμε τη μεγαλύτερη παγκόσμια συνεργασία που έγινε ποτέ. Τώρα θέλουμε να είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια συνεργασία εμπειρογνωμόνων που θα διαμορφώσει το μέλλον του Hatay.”
Πρακτικά πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως , ανοικοδομήσεις, μετά από έναν καταστροφικό σεισμό που ισοπέδωσε μια περιοχή, σε έκταση, σχεδόν όση η Κύπρος .
Μια καταστροφή που ούτε την Τουρκική οικονομία επιβάρυνε, ούτε τον Πρόεδρο Ερντογάν έβλαψε στην επανεκλογή του το Μάιο του ’23 και ας έλεγαν οι Κασσάνδρες πως η Τουρκία θα καταρρεύσει και μαζί της ο Τούρκος Πρόεδρος.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ: Η Τουρκία θα είναι η 17η μεγαλύτερη οικονομία , στο κλείσιμο του 2023.
Το ΔΝΤ αναθεώρησε την πρόβλεψή του ότι η Τουρκία θα ήταν η 19η μεγαλύτερη οικονομία το 2023, αξιολογώντας τη στην 17η θέση και εντός των G20, προέβλεψε μάλιστα , ότι αυτή η κατάταξη δεν θα αλλάξει τα επόμενα 5 χρόνια. Άρα όσο θα διοικεί ο ” εγγυητής σταθερότητας ” Ερντιγάν.
Τα στοιχεία για το εθνικό εισόδημα που προβλέπει το ΔΝΤ για την Τουρκία την περίοδο 2023-2028 είναι πάνω από τους στόχους της οικονομικής διαχείρισης στο MTP/ Macroeconomist Training Program , για την περίοδο 2024-2026.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top