GuidePedia

0


ΤΣΙΤΣΙΛΙΑΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Εμείς ως Έλληνες, “χαριτολογώντας” θα έλεγα, δεν έχουμε “ γεωγραφία της καρδιάς μας, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη, η Τραπεζούντα, κ.α; Ίσως θα ήταν μία καλή απάντηση στον Τούρκο πρόεδρο…

Το Ισραήλ θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, προσπαθώντας να εξολοθρεύσει τους μαχητές της Χαμάς, προφανώς και μετά την τετραήμερη εκεχειρία που και αυτή παραμένει ερώτημα αν εφαρμοστεί. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις χτυπούν αδιακρίτως όλα τα πιθανά και ευαίσθητα σημεία, που ενδεχομένως κρύβονται οι μαχητές της Χαμάς. Εφαρμόζουν τις βασικές αρχές του πολέμου, γνωρίζοντας ότι μία ολίγων ημερών ανακωχή θα έδινε την δυνατότητα ανασύνταξης των μαχητών της Χαμάς, που θα είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργήσουν μη ευνοϊκές συνθήκες στις ισραηλινές δυνάμεις στην εξέλιξη του πολέμου.

Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που οι Ισραηλινοί δεν δεχόντουσαν το σχέδιο ανακωχής, προκειμένου η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στους Παλαιστίνιους. Μετά από τις εσωτερικές πιέσεις των οικογενειών των ομήρων και τις εξωτερικές των ΗΠΑ, της ΕΕ, του ΟΗΕ και την διεθνή κατακραυγή, οδηγηθήκαμε σε μία συμφωνία μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς, που προβλέπει την ανταλλαγή ομήρων με ταυτόχρονη τετραήμερη εκεχειρία. Ωστόσο, όπως προαναφέραμε, πολλές φορές έχουμε δει συμφωνίες εκεχειρίας που όχι μόνο δεν διατηρήθηκαν, αλλά ακυρώθηκαν πριν ξεκινήσουν. Και ο κύριος λόγος είναι η μη ύπαρξη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο μερών.

Οι επισκέψεις Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Βερολίνο

Βλέπουμε τον Ερντογάν σχεδόν καθημερινά να συνεχίζει να κατηγορεί το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ με βαριές κατηγορίες. Είχαμε την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Γερμανία και την συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο. Πολλά θέματα συζήτησαν οι δύο ηγέτες, όπως την κρίση στη Μέση Ανατολή, τις διεθνείς εξελίξεις, το μεταναστευτικό, καθώς και θέματα οικονομικά που αφορούν την χώρα μας, όπου η Ελλάδα διεκδικεί περισσότερους πόρους (εκτός από το μεταναστευτικό) για την προσαρμογή της στην κλιματική αλλαγή και γενικότερα την κλιματική κρίση, ιδιαίτερα μετά τις καταστροφές που υπέστη στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Επίσης συζητήθηκαν τα ελληνοτουρκικά, όπου διαφάνηκε ότι ο Γερμανός καγκελάριος είναι θετικός στην διάσκεψη κορυφής Ελλάδας-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου. Το τι ακριβώς ειπώθηκε δεν το γνωρίζουμε. Ωστόσο εκτιμώ ότι έγινε συζήτηση με εκατέρωθεν απόψεις ως προς τον ερχομό του Ερντογάν στην Αθήνα. Και από τις πρώτες ενδείξεις φαίνεται ότι ο Γερμανός καγκελάριος είναι υπέρμαχος στην προσέγγιση των δύο χωρών, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε το τι ακριβώς συμφωνήθηκε.

Μετά από λίγες ημέρες είδαμε τον Γερμανό καγκελάριο να υποδέχεται τον Ερντογάν. Και ο Τούρκος πρόεδρος, μπροστά στον Όλαφ Σολτς, άρχισε να κατηγορεί την Δύση. Δεν θεωρεί την Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση και παράλληλα να προσπαθεί να αξιοποιήσει επιμελώς το χαρτί ως ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμο. Όταν δε τον ρώτησε ο Γερμανός δημοσιογράφος γιατί δεν θεωρεί την Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση, ο Ερντογάν τα έψαλε στον δημοσιογράφο θέτοντας θέμα μεταξύ θρησκειών! Όπως αντιλαμβάνεστε ο Ερντογάν κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Βερολίνο δεν σεβάστηκε την φιλοξενία του Γερμανού καγκελάριου και είδαμε ένα λόγο οξύ προς την Γερμανία, όταν μίλησε για το Ολοκαύτωμα, τα Eurofighter και για το ΝΑΤΟ.

Η διάσκεψη της Αθήνας

Είναι γνωστό, αν δεν προκύψει κάποιο απρόοπτο, ότι στις 7 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα διάσκεψη κορυφής με “ κρυφή ατζέντα”. Θα μας έρθει στην Αθήνα ο Ερντογάν, συνοδευόμενος από τον υπουργό των εξωτερικών Χακάν Φιντάν και με μία πολυπληθή αντιπροσωπεία για να αρχίσει η συζήτηση ενδεχομένως εφ’ όλης της ύλης. Ακούσαμε τον Αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, νησίδων και βραχονησίδων και να ζητά την αποστρατικοποίηση τους. Παράλληλα εξαπέλυσε κατηγορίες κατά της Ελλάδας για προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο.

Ακούσαμε τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού των Εξωτερικών για την “τουρκική“ μειονότητα στην Θράκη και για “ομογενείς” στα Δωδεκάνησα. Ενώ για το Κυπριακό ανέφερε ότι αν πρόκειται να γίνει διαπραγμάτευση, αυτή θα γίνει μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών, όχι μεταξύ δύο κοινοτήτων και το καθεστώς των δύο μερών θα εξισωθεί πριν καθίσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα καταγράφηκαν για πρώτη φορά (μετά από αρκετό διάστημα) παραβάσεις εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, από τουρκικά ελικόπτερα και ένα ελικοφόρο αεροσκάφος. Είχαμε επίσης τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου “για την γεωγραφία της καρδιάς μας“. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Η θέση του Καραμπάχ στις καρδιές μας και η θέση της Γάζας στις καρδιές μας είναι η ίδια, όπως δεν κάνουμε διάκριση ανάμεσα στην Βοσνία, το Χαλέπι, την Τρίπολη, την Θεσσαλονίκη και την Μουσούλη, έτσι βλέπουμε και την Ιερουσαλήμ, όπως τις δικές μας πόλεις».

Εμείς ως Έλληνες, “χαριτολογώντας” θα έλεγα, δεν έχουμε “ γεωγραφία της καρδιάς μας, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη, η Τραπεζούντα, κα; Ίσως θα ήταν μία καλή απάντηση στον Τούρκο πρόεδρο για να δούμε τις αντιδράσεις του. Γιατί ο Ερντογάν το έχει παρατραβήξει το σχοινί και εμείς καταπίνουμε τις διαχρονικές ανοησίες του! Εμείς συνήθως παίζουμε άμυνα, ενώ είναι γνωστό ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση, με ρεαλιστικό διπλωματικό σχέδιο. Πάλι καλά που η κυβέρνηση μετέθεσε την έδρα της διάσκεψης στην Αθήνα!

Αν επαναληφθεί το σκηνικό του Βερολίνου;

Όπως αντιλαμβάνεστε παραμονή της διάσκεψης της Αθήνας η τουρκική διπλωματία προκαλεί και ανεβάζει τους τόνους, προκειμένου να αποκτήσει πλεονεκτήματα κατά την επερχόμενη διάσκεψη κορυφής. Που είναι μία συνηθισμένη τακτική στην διπλωματική σκακιέρα, αντίθετα με την δική μας στρατηγική που βαδίζουμε σε ήρεμα νερά μην τυχόν και παρεξηγηθούμε. Μήπως θα πρέπει να επανεξετάσουμε την διπλωματική λογική μας;

Είδαμε και ακούσαμε τον Τούρκο πρόεδρο κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στη Γερμανία: Ο Ερντογάν δεν καταλαβαίνει τίποτα, ούτε που βρίσκεται, ούτε ποιον έχει δίπλα του, δεν σέβεται τους συνομιλητές του, δεν σέβεται τους θεσμούς του κράτους που τον φιλοξενεί και κυρίως τις διεθνείς συμβάσεις. Δεν φοβάται ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση μήπως ο κ. Ερντογάν αρχίσει να ”κελαηδάει“ και μας λέει διάφορα για τα ακριτικά νησιά μας, για την Θράκη και γενικά να προκαλεί και να θέτει θέμα αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάνης;

Και τελικά πως θα αντιδράσουμε αν η διάσκεψη μετατραπεί σε μία κατάσταση έντασης μεταξύ των δύο χωρών; Μήπως τελικά αυτή είναι η επιδίωξη του πανούργου Ερντογάν; Θέλω να ελπίζω ότι τίποτα από αυτά που μνημόνευσα δεν θα πραγματοποιηθεί, ωστόσο αυτό είναι ένα ενδεχόμενο και η κυβέρνηση οφείλει να το έχει υπόψη της, ώστε σ’ αυτή την περίπτωση να τα αντιμετωπίσει ψύχραιμα και δυναμικά.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top