GuidePedia

0

«Όλο το Ισραήλ αναρωτιέται: Πού είναι η αστυνομία, πού είναι η ασφάλεια;», λέει ο πρώην αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού.

Την αποτυχία του Ισραήλ να αποκρούσει την επίθεση που δέχτηκε από την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, επισημαίνει σε σημερινή ανάλυση της η εφημερίδα «Times of Israel», τονίζοντας μάλιστα ότι η χώρα της Μέσης Ανατολής βρέθηκε απροετοίμαστη.

Ακριβώς 50 χρόνια μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, το Ισραήλ δέχθηκε αιφνιδιαστική επίθεση -όχι από αραβικούς στρατούς, αλλά από την τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς, η οποία άφησε πίσω της πάνω από 20 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Καθώς οι σειρήνες ηχούσαν σε όλο το νότιο και κεντρικό Ισραήλ και οι ρουκέτες αντηχούσαν, η τηλεόραση και τα κοινωνικά δίκτυα άρχισαν να μεταδίδουν βίντεο με εικόνες που θα έπρεπε να μοιάζουν αδιανότητες, συμπεριλαμβανομένων ένοπλων τρομοκρατών πάνω σε νταλίκες να κάνουν επιδρομές σε δρόμους του Ισραήλ.

Καθώς συνεχίζονταν οι επιθέσεις με ρουκέτες και όλμους, το IDF (Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας) επιβεβαίωσε αυτό που συνέβαινε: δεκάδες τρομοκράτες είχαν διεισδύσει στο Ισραήλ — άλλοι από την , άλλοι αεροπορικώς με αλεξίπτωτα και, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι από τη θάλασσα.

Ο περίπλοκος φράχτης των συνόρων του Ισραήλ κατά μήκος των συνόρων της Γάζας - ένα φράγμα που θεωρείται ότι αποτελεί ερμητική προστασία του Ισραήλ - είχε παραβιαστεί σε πολλά σημεία, ανέφερε το Army Radio.

Οι συγκρούσεις συνεχίζονταν σε αρκετές κατοικημένες περιοχές στον νότο - με τις ειδικές δυνάμεις του IDF να σπεύδουν να αναπτυχθούν στις νότιες περιοχές.

Εν μέσω των περιορισμών της λογοκρισίας, αναφέρθηκε ότι υπήρχε «σημαντική ανησυχία» σχετικά με την πιθανότητα απαγωγής στρατιωτών και/ή πολιτών και επαναφοράς στη Γάζα. Επανειλημμένες αναφορές εβραϊκών μέσων ενημέρωσης έκαναν λόγο για ένοπλους της Χαμάς σε βάσεις και θέσεις του Ισραηλινού Στρατού.

Οι ίδιοι οι μηχανισμοί αναφοράς περιπλέκονταν από τις ατελείωτες ειδοποιήσεις για συνεχιζόμενες εκτοξεύσεις ρουκετών, με τους κατοίκους δεκάδων πόλεων και άλλων κατοικημένων περιοχών να έχουν διαταχθεί να μεταβούν σε ασφαλή μέρη.

Τρεις ώρες μετά την εκτόξευση των πρώτων ρουκετών γύρω στις 6:30 π.μ., το Channel 12 TV έδειξε απλούς πολίτες της Γάζας που περνούσαν από τη Λωρίδα στο Ισραήλ, εκμεταλλευόμενοι τις παραβιάσεις στον φράκτη ασφαλείας.

Η αρχή της «μεγάλης επανάστασης»

Ο Μοχάμεντ Ντέιφ, ο διαβόητος διοικητής των τρομοκρατικών επιχειρήσεων της Χαμάς, δήλωσε ότι η επίθεση ήταν η αρχή της «μεγάλης επανάστασης» και μίλησε στο Hamas TV, καλώντας τους Ισραηλινούς Άραβες πολίτες και όσους βρίσκονται σε γειτονικά κράτη να συμμετάσχουν στην επίθεση.

Καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις προσπάθησαν να βρουν και να αντιμετωπίσουν τους ενόπλους, το IDF κήρυξε επίσημα «πολεμική κατάσταση» — υποδεικνύοντας προετοιμασίες για έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας στη Γάζα. Ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant, υποσχόμενος νίκη και δηλώνοντας ότι η Χαμάς είχε κάνει ένα «μεγάλο λάθος», διέταξε μια κλήση στρατιωτικών εφεδρειών, με το ακριβές εύρος της να καθοριστεί από την έκταση της κρίσης.

Μέχρι αργά το πρωί, λέγεται ότι η Χαμάς εκτόξευσε πάνω από 2.000 ρουκέτες προς το Ισραήλ.

Λίγο πριν το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο. Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού είπε το ίδιο πράγμα και προειδοποίησε για ανακριβείς ισχυρισμούς και fake news, εν μέσω επανειλημμένων ανεπιβεβαίωτων αναφορών για πολλαπλούς θανάτους από ισραηλινούς στρατιωτικούς και πολίτες.

«Είμαστε σε έναν πόλεμο με τη Γάζα, τον οποίο δεν γνωρίζαμε πριν», δήλωσε ο Danny Kushmaro, παρουσιαστής ειδήσεων του Channel 12. «Όλο το Ισραήλ αναρωτιέται: Πού είναι το IDF, πού είναι η αστυνομία, πού είναι η ασφάλεια;» συμφώνησε ο Eli Maron, ο πρώην αρχηγός του Ισραηλινού Ναυτικού. «Είναι μια κολοσσιαία αποτυχία. Οι ιεραρχίες απλώς απέτυχαν, με τεράστιες συνέπειες».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top