GuidePedia

0


Σκηνικό αποκάλυψης στο Ισραήλ, από την αιφνιδιαστική εισβολή της Χαμάς που αιφνιδίασε το Τελ Αβίβ: Το μπαράζ εκτοξεύσεων με πυραύλους το πρωί του Σαββάτου το πρωί, ακολούθησε εισβολή ενόπλων μαχητών στα νότια της χώρας, οι οποίοι έχουν σκοτώσει αδιακρίτως Ισραηλινούς πολίτες, μέχρι στιγμής άγνωστο αριθμό.

Ο εφιάλτης ξεκίνησε στο Ισραήλ από νωρίς το πρωί, όταν η Χαμάς εκτόξευσε 5.000 πυραύλους – όπως ισχυρίζεται – προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε περιοχές του Τελ Αβίβ και της Ιερουσαλήμ. Από τις πυραυλικές επιθέσεις σκοτώθηκε μια Ισραηλινή, με τον στρατό να αναφέρει ότι βρίσκεται σε «κατάσταση πολέμου». Υπάρχουν αναφορές πως στις επιθέσεις συμμετέχουν και μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ.



Ο Μοχάμεντ Ντεΐφ, υψηλόβαθμος στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς, ανακοίνωσε την έναρξη της επιχείρησης, καλώντας τους απανταχού Παλαιστινίους να πολεμήσουν, μετά την επίθεση με τους πυραύλους στις νότιες περιοχές του Ισραήλ. «Αυτή είναι η ημέρα της μεγαλύτερης μάχης για να τερματιστεί η τελευταία κατοχή επί γης», δήλωσε.

Πράγματι, ένοπλοι ισλαμιστές εισέβαλαν στο Ισραήλ και άνοιξαν πυρ κατά πολιτών και του στρατού, με τα διεθνή ΜΜΕ να κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς πολίτες και ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχασαν τον έλεγχο ενός συνοριακού περάσματος στη Λωρίδα της Γάζας. «Είμαστε σε κατάσταση πολέμου», δήλωσε στα ΜΜΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας του Ισραήλ, αναφέροντας ότι έχουν ξεσπάσει μάχες μεταξύ των δυνάμεων της χώρας και αυτών της Χαμάς σε 21 σημεία στα νότια.

Η στάση της Ελλάδας

Άμεση ήταν η καταδίκη, από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, της σημερινής επίθεσης κατά του Ισραήλ. «Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα τη σημερινή εκτόξευση ομορβροντίας ρουκετών από τη Γάζα κατά του Ισραήλ. Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ και ανησυχεί βαθύτατα από αυτή την απαράδεκτη κλιμάκωση της βίας» τονίζεται σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

Τη σημερινή εκτόξευση ομοβροντίας ρουκετών κατά του Ισραήλ, καταδίκασε και η πρεσβεία της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ με ανάρτησή της στο Twitter, διαμηνύοντας ταυτόχρονα: «Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ».

Σε κήρυξη πολέμου προχώρησε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά την επίθεση που σημειώθηκε. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Είμαστε σε πόλεμο, όχι σε αντιτρομοκρατική επιχείρηση. Η Χαμάς εξαπέλυσε δολοφονική επίθεση κατά του κράτους του Ισραήλ και των πολιτών του. Διέταξα να καθαριστούν οι οικισμοί από τους μαχητές που είχαν διεισδύσει. Ο εχθρός θα πληρώσει ένα άνευ προηγουμένου τίμημα».

Άμεσα αντίποινα από το Ισραήλ

Το Ισραήλ απάντησε αμέσως στην αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς, εξαπολύοντας επίθεση με πυραύλους κατά της Λωρίδας της Γάζας, την ώρα που ο υπουργός Άμυνας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ακτίνα 80 χιλιομέτρων από το συγκεκριμένο σημείο. Σύμφωνα με αναφορές από τα διεθνή ΜΜΕ, έφεδροι στρατιωτικοί του Ισραήλ άρχισαν ήδη να παρουσιάζονται σε μονάδες, διότι η κατάσταση είναι τεταμένη.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι προχωρά στην επιχείρηση Iron Swords ως αντίποινα. Νωρίτερα σήμερα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ακτίνα 80 χιλιομέτρων γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας. «Η Χαμάς εξαπέλυσε πόλεμο κατά του Ισραήλ», δήλωσε ο ίδιος και τόνισε ότι η ισλαμιστική οργάνωση «έκανε ένα πολύ σοβαρό λάθος. Η χώρα μας θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο».

Οργάνωση που εκπροσωπεί τους εφέδρους, οι οποίοι σχεδίαζαν να αρνηθούν να συμμετάσχουν σε εκπαίδευση λόγω των αντιρρήσεών τους στα σχέδια της ισραηλινής κυβέρνησης για τη δικαστική μεταρρύθμιση, κάλεσε τα μέλη της να παρουσιαστούν.

«Αριθμός τρομοκρατών έχει διεισδύσει στο ισραηλινό έδαφος από τη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε προηγουμένως ο στρατός σε ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι δόθηκε προειδοποίηση στους κατοίκους στην περιοχή γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας να παραμείνουν στα σπίτια τους. Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι έχει πάρει ομήρους Ισραηλινούς στρατιώτες, ενώ βίντεο που κυκλοφορούν στα social media δείχνουν συγκρούσεις σε δρόμους πόλεων, βεβήλωση νεκρών Ισραηλινών από ενόπλους Παλαιστινίους, ακόμα και πανηγυρισμούς μαχητών σε φλεγόμενα άρματα μάχης των Ισραηλινών.





Το σημερινό επεισόδιο ήταν το σοβαρότερο από τον 10ήμερο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς το 2021, με ισραηλινά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για συγκρούσεις μεταξύ ομάδων Παλαιστίνιων μαχητών και δυνάμεων ασφαλείας σε πόλεις στο νότιο Ισραήλ. Οι ένοπλοι φέρεται να διείσδυσαν στην νότια πλευρά της χώρας, καθώς οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχασαν τον έλεγχο ενός συνοριακού περάσματος στη Λωρίδα της Γάζας. Σειρήνες ήχησαν σε όλο το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ.

Aνακοίνωση Χεζμπολάχ

Η ισλαμιστική σιιτική φιλοϊρανική ένοπλη παράταξη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, σε ανακοίνωσή της το Σάββατο αναφέρει ότι, παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Γάζα και ότι βρίσκεται σε «άμεση επαφή με την ηγεσία της παλαιστινιακής αντίστασης», εννοώντας τις οργανώσεις Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ, προσθέτοντας ότι ήταν μια «αποφασιστική απάντηση στη συνεχιζόμενη κατοχή του Ισραήλ και ένα μήνυμα σε όσους αναζητούν εξομάλυνση με το Ισραήλ», μία αναφορά και στην Σαουδική Αραβία, που την φέρουν έτοιμη να υπογράψει συμφωνία εξομάλυνσης σχέσεων με το Τελ Αβίβ.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.






Δημοσίευση σχολίου

 
Top